Koliko nam je bitna etičnost digitalnih proizvoda?

Naš današnji sugovornik je Ivan Blagajić, svestrani Splićanin koji je svojim govorom oduševio mlade na prvom izdanju naše motivacijske konferencije.

Njegovo zanimljivo poslovno iskustvo i stavovi o ostajanju/odlasku mladih iz Splita zaintrigirali su sve prisutne.

Promislite što želite i neka svaki korak u vašoj karijeri ide prema tome!”, poručio je tada publici.

S obzirom na to da je prošlo već pola godine od naše konferencije, čuli smo se s Ivanom i upitali “šta ima nova”, a on nam je ispričao o svojem najnovijem projektu. 🙂

“Da bar postoji takva aplikacija…”

Kako sam prije nekoliko godina počeo slagati svoju kolekciju gramofonskih ploča, shvatio sam da je gotovo nemoguće znati koliko neka ploča vrijedi kada ju kupuješ. To posebno vrijedi za polovne ploče; moguće su velike oscilacije u cijeni za isti album, a često i za isto izdanje”, započeo je Ivan.

Srećom, napominje, postoji otvorena baza podataka Discogs, na kojoj se mogu pronaći informacije o albumu, izdanju, izvođaču, ali i cijenama. Koristeći tu bazu, htio je napraviti “super laganu i brzu aplikaciju s kojom u tri sekunde možete pronaći što želite”.

Zamišljeno – učinjeno!

Ivan je kreirao Vinyl, aplikaciju koja olakšava kupovinu gramofonskih ploča!

Kad nađete ploču koja vam se sviđa, lako i brzo možete usporediti cijenu, ali i doznati informacije o tom specifičnom izdanju.

 

Učenje kroz praksu

Upitali smo Ivana je li to jedina aplikacija koju je napravio sebi iz gušta.

Volim se lagati da sve aplikacije radim iz gušta”, nasmijao se Ivan, istaknuvši kako ima još nekoliko hobi projekata, ali ovo je jedini koji je ugledao svjetlo dana.

Zanimljivo je da je sve počelo jer je htio naučiti više o dizajnu digitalnog produkta i malo se izvježbati u Sketchu.

Tjedan dana nakon toga imao sam gotov ‘app’, koji nije bio baš vrhunac ljepote, ali je služio svrsi i imao sličnu filozofiju kao i danas”, objašnjava.

Ivan je htio maksimalno pojednostavniti interakcije i omogućiti korisnicima da što prije i bezbolnije dobiju informacije koje traže.

“Zanimljivo, za razliku od većine proizvoda na kojima sam radio, za mene je uspjeh da korisnik što manje koristi aplikaciju jer to znači da je brzo pronašao ono što želi.”

Osobne vrijednosti utkane u proizvod

Zanimljivo je i neobično bilo čuti od Ivana kao autora aplikacije da spominje i etičnost samog proizvoda. Obično slušamo samo o značajkama, mogućnostima, ciljanoj publici i sličnom…

Vinyl smatram primjerom kako ja vidim etički digitalni proizvod.

Definicija etičkog proizvoda je, ističe, jako osobna i kompleksna.

“Za mene je važno da imam javno dostupan manifesto u kojem se jasno definira što taj proizvod garantira. Ističem tri stvari: transparentnost, privatnost i poštivanje korisnikovog vremena.”

Sav kod je transparentan, objavljen na Githubu da ga koristi tko god želi kako god želi i da svi imaju priliku vidjeti kako aplikacija radi, objašnjava Ivan.

Nadalje, privatnost se poštuje tako da se ne koriste nikakvi servisi trećih strana, ne prati se kretanje korisnika kroz aplikaciju i jedina analitika koja se koristi je ona nativna koju omogućava Apple, a korisnici za nju daju dopuštenje ako žele.

Vrijeme korisnika se poštuje tako da ih se ne uvlači u ponovno korištenje i stalni angažman, već se očekuje od njih da sami upale aplikaciju kad im treba, efikasno ju koriste i zaborave na nju do sljedećeg puta.

Etičnost ostalih digitalnih proizvoda

Pitali smo Ivana smatra li da većina današnjih digitalnih proizvoda nije etička.

Danas postoji more digitalnih proizvoda i teško je reći što je većina. Iskreno, u mom balončiću i nisu toliko loši”, kroz smijeh je odgovorio.

Ako gledamo današnje najpopularnije digitalne proizvode i uzmemo gore navedene kriterije, odgovor svima može biti jasan, ističe Ivan.

Najpopularniji proizvodi su često prozivani zbog afera s narušavanjem privatnosti. Razvijaju mehanizme koji povećavaju angažman korisnika kako bi im se moglo servirati što više reklama, prodati što više ‘tokena’ ili dobiti što više njihovih podataka”, objašnjava.

Podsjetio nas je i na poznatu izjavu Erica Schmidta, bivšeg CEO-a Googlea:

“Google’s policy is to get right up to the creepy line and not cross it.” (“Googleova politika je da dođe do same granice jezivog i da je ne prijeđe.”)

Ivan ističe da bi se digitalna industrija trebala više držati granica koje smo već uspostavili kao društvo.

Ako ne ulazimo ljudima u domove nepozvani ili ne otvaramo njihove foto albume bez pitanja, zašto bi u digitalnom svijetu bilo drugačije, pita se on.

Iako sam iOS developer, želim da ljudi što manje vremena provode na mobitelima i da tijekom tog korištenja budu zaštićeni ili barem svjesni u što se upuštaju i koje su posljedice. Kao što sam rekao, etičnost može značiti različite stvari za različite ljude, ali volio bih vidjeti više transparentnosti, a manje sitnog printa od strane kompanija.

Je li sve tako crno?

Nije lako naći proizvode koji ispunjavaju sva tri ranije navedena kriterija, navodi Ivan, ali prvi pokazatelj etičnosti je ako tvrtka daje neko obećanje koje nam je bitno (najčešće kroz manifesto). Samim time pokazuje spremnost da se odrekne dijela potencijalnog profita radi svojih načela i dobrobiti korisnika.

Tko ne koristi Google tražilicu, vjerojatno zna za DuckDuckGo. Riječ je o izvrsnoj tražilici s naglaskom na zaštiti privatnosti i izlasku iz tzv ‘search bubblea’”, preporučio je.

Njihovo obećanje je da neće pratiti korisnike niti spremati bilo kakve podatke o njima. Nude reklame, ali isključivo prema terminu koji tražite: ako upišete “auto”, vidjet ćete samo reklame za auto, a to je više nego dovoljno da budu profitabilni i uspješni već godinama.

ProtonMail je mail provider iz Švicarske koji nudi ‘end-to-end’ enkripciju, potpunu anonimnost i njihov kod je ‘open source’. Financiraju se od tvrtki i donacija tako da je usluga besplatna za fizičke osobe”, otkriva.

Etika, estetika, patetika…

Ovaj nas je razgovor naveo i da popričamo o samoj etičnosti u današnjem poslovanju.

Donedavno sam mislio da se etičnost u poslovanju ne cijeni dovoljno, ali zadnje vrijeme shvaćam da to nije nešto što uopće treba cijeniti ili naglašavati, to je nešto što bi trebalo biti garantirano”, kaže Ivan, a mi se ne možemo više složiti.

Ivan je to i slikovito opisao:

Kad šetaš ulicom i kraj tebe prođe nepoznata osoba, koliko cijeniš činjenicu što ti ta osoba nije uzela osobnu bez tvog znanja ili te natjerala da poslušaš njihovu ideju deset sekundi prije nego nastaviš? To bi bilo jako iritantno, zar ne? Ipak, dopuštamo da nam to kontinuirano rade u virtualnom prostoru…

Neke tvrtke grade svoj brend na etičnosti i to nije loše ako stoje iza svojih načela i obećanja, ali idealno bi bilo da je taj proizvod bolji na realnom tržištu, objašnjava Ivan.

Etičnost je tada nešto što dođe kao šlag na tortu i pokazatelj novih standarda u industriji. Nju ne treba naglašavati niti treba ulagati dodatni trud da bi se isticala, ona se prožima kroz proizvod, tvrtku i brend te prenosi na korisnike, zaposlenike i sve sudionike.

Svatko je slobodan imati svoju i drukčiju definiciju etičnosti, ali nemojte se sramiti tražiti od tvrtki i proizvoda da ispunjavaju svoja obećanja i drže se dogovora, savjetuje naš sugovornik.

Svaki poticaj koji dajete, radilo se o novcu, vašem talentu, vremenu ili nekoj virtualnoj emociji, poput likea, pogura tržište u određenom smjeru.

“Trudite se gurati u smjeru svojih ideala jer je to najjednostavniji način da se borite za bolje sutra.”

Je li vam sad jasnije zašto smo ga zvali na konferenciju? 🙂

Glazba kao vjerna suputnica

Za kraj smo popričali i o glazbi.

Dok radi, Ivan voli upaliti Discover weekly da vidi hoće li mu što zapeti za uho. Nedavno je otkrio i aplikaciju Noon Pacific s vrlo dobrim playlistama.

Album koji me jako inspirira u zadnje vrijeme je ‘Tomorrow comes the harvest’ Tonyja Allena i Jeffa Millsa”, preporučio je svima koji traže glazbu za poticanje fokusiranosti i kreativnosti.

A što je s gramofonom i pločama?

Gramofon je u dnevnoj sobi i rezerviran je za fokusiranije trenutke, kad s obitelji slušam ploče. U zadnje vrijeme najviše vrtimo Gorillaz jer ih moja dvogodišnja kći obožava…a tko ne bi!

Ivane, hvala ti na još jednom ugodnom razgovoru! 🙂

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.