Knjige koje ostavljaju trag: Roko Roić

Nadamo se da su vam se svidjeli naslovi koje je za našu rubriku odabrala Sara Peranić, diplomirana socijalna pedagoginja i osnivačica bloga Sluša-Lica, i da marljivo radite na stvaranju/održavanju navike čitanja. 🙂

Ovotjedni gost rubrike posvećene čitanju je Roko Roić, suvlasnik IT tvrtke Agency04, koji nam je na upit želi li sudjelovati i s našim čitateljima podijeliti naslove koji su njega najviše oblikovali spremno odgovorio:

“Naravno, to mi je omiljena tema!”

Unatoč zaposlenju u IT industriji (ili možda baš zbog toga) 🙂 , Roko i dalje preferira paperback format.

“Papir mi je draži zbog efikasnijeg brzog prelistavanja, zbog komodnijeg položaja za čitanje na kauču, zbog lakšeg označavanja i zbog bolje kvalitete ilustracija i ostale opreme.”

Kindle, zbog njegove praktičnosti, najčešće koristi prilikom putovanja kamperom, a kao glavnu prednost ističe brzinu, jer kada neki naslov trebate odmah, dobijete ga instantno nakon kupovine.

“Kindle nudi i pretraživanje, ali to sve mi ipak nije dovoljno da prestigne papir u mom procesu čitanja pa preko 90% knjiga i dalje kupujem u papirnatom obliku.”

U knjižnicu ulazi samo kada treba posuditi naslove za dječju lektiru, a za osobnu potrebu knjige gotovo uvijek kupuje zbog isprekidanog ritma čitanja. Priznaje kako ima običaj čitati nekoliko knjiga odjednom pa mu trebaju mjesecima biti na raspolaganju. Isto tako, nikad ne pročita manje od jedne knjige mjesečno.

“Neke knjige moraju urasti u tebe i ti u njih, da bih ponio ono važno iz njih. Nekima se trebam vraćati po više puta, da bih se podsjetio detalja, a često pronašao i nešto novo.”

5 izdvojenih naslova

“Stvarno je jako teško izdvojiti samo 5 naslova pa neću ići metodom “5 najboljih”, nego pokušati pokazati i neku širinu moje police”. 🙂

“Kako beletristiku ili lijepu književnost gotovo nikad ne čitam, osim znanstvene fantastike, probat ću ipak svoju nešto stručniju bibliografiju približiti i ljudima koji nisu (samo) u IT-u.”

“Sapiens: A Brief History of Humankind”Yuval Noah Harari

Za mene je ovo najoptimističnija knjiga našeg doba. Dok mediji žive od stavljanja loših vijesti u fokus, ovaj izraelski povijesničar prikazuje nam svijet kakav stvarno je, uspoređujući ga sa povijesnim prikazom svijeta od početka ljudske vrste. Živimo u izrazitoj renesansi, s nikad manje nasilja, gladi i nepotrebnih smrti. S druge strane, upozorava nas na humanocentričnost kojom ugrožava vlastiti ekosustav i postojanje. Nema osobe kojoj ne bih preporučio ovu knjigu, osim možda izrazito religioznim ljudima. Ili njima baš posebno bi.

“Foundation series” –  Isaac Asimov

Kanon svjetske književnosti, u svom SF obliku. Za mene kapitalno djelo najvećeg od najvećih SF autora, Isaaca Asimova. Nije riječ o jednoj knjizi, nego o serialu koji se bavi padajućom imperijom budućnosti. Ako netko i ne voli SF kao žanr, mislim da bi se mogao pronaći u kvaliteti ovog djela.

“Getting Things Done”David Allen

Riječ je o vrlo praktičnoj knjizi koja do najsitnijih detalja opisuje kako urediti život osobe sa bezbroj obaveza. Puno je knjiga na ovu temu, ali ova mi je bila daleko najbolja i živio sam je dugi niz godina. Kasnije sam naučio da je puno bolje smanjiti obaveze i fokusirati se na bitno, ali taj luksuz nemamo svi i u svakom trenutku. Ako se stalno podsjećate što morate napraviti sutra, ako zbog toga nemirno zaspete, probajte s GTD metodologijom.

“Zero to One”Peter Thiel

Knjiga o uvidima osnivača PayPala, Palantira i Founders funda o pokretanju tvrtke od 0 do 1. Iz mog iskustva, ta faza je najkompleksnija iz više razloga: tada još ne znate ništa o businessu, nemate kapital, nemate kupce ni manevarski prostor. Knjiga je daleko od jasne formule, ali je jako zanimljiv pogled na to kako je jedan od najuspješnijih osnivača i ulagača to izveo. Ima i cammeo appearence Elona Muska.

“Alone On The Wall”Alex Honnold

Bavim se slobodnim penjanjem i ranije su nas ljudi znali gledati u čudu i pitati nas “Je li vas strah?”. Od kada je ogromnu medijsku pozornost dobio Alexov uspon bez osiguranja u stijeni El Capitana, sad nam promatrači samo dobace sa strane “A-ha, ovi imaju konop! Onaj na filmu je pravi – on ga nema.” 🙂 Kao penjaču, puno je uvida o zoni komfora koje sam dobio iz njegove knjige.

A vi? Jeste li pročitali već nešto s popisa? 🙂

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)