Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KANCELARIJA 21. STOLJEĆA: Revolut – isplata plaće i drugih dohodaka

Kancelarija

Kancelarija

21.03.2023.

Digitalne banke svojim uslugama privlače sve veći broj klijenata, zbog čega u Kancelariji često dobivamo upit što je s isplatom plaća na račune digitalnih banaka.

Uvođenjem EUR-a, upiti u vezi isplate plaće na Revolut Bank UAB (Revolut) račun su se još više intenzivirali pa u nastavku obrađujemo pitanja oko isplate plaće i drugih dohodaka, ali i problema oko izbjegavanja ovrha.

Je li moguće isplatiti plaće putem Revoluta?

Od 1.1.2023. i uvođenja EUR-a, isplata plaće na račune u Revolut Bank postaje mogućnost i u Hrvatskoj.

Iako je Revolut Bank UAB još 1. lipnja 2022. godine dobila odobrenje HNB-a za rad, plaće tada još uvijek nije bilo moguće isplatiti na račune jer Revolut Bank ne podržava transakcije u kunama. 

Zoja Stevović i Dora Tripalo Čikeš (Kancelarija)

Novost je također i to da od 1.1.2023. više ne postoji obveza isplate pojedinih primitaka građana na različite račune (tekući i žiro), već se oni mogu isplatiti na bilo koji račun u banci, neovisno o vrsti primitka.

To znači da se i plaća i svi drugi dohoci mogu uplatiti na bilo koji račun, pa tako i onaj u Revolut Bank. 

Što je važno znati u vezi ovrha?

Bitno za naglasiti je to da je, po trenutno važećem Ovršnom zakonu,

poslodavac taj koji je dužan provesti ovrhu na sredstvima svojih zaposlenika temeljem ovršne isprave.

Ukoliko poslodavac ima informaciju o ovrhama ili otvaranju zaštićenog računa za svog zaposlenika, utoliko bi trebao odbiti isplatu plaće na Revolut račun. 

Kancelarija d.o.o. za porezno savjetovanje

Trenutno FINA nije u mogućnosti provoditi ovrhe nad stranim bankovnim računima te se poslodavac može dovesti u situaciju da odgovara za neprovođenje ovrhe.

Što donosi novi Ovršni zakon?

Međutim, novim Ovršnim zakonom, koji je u pripremi te se objavljivanje istog očekuje tijekom ove godine, u najavi je da će se odgovornost provedbe ovrhe prebaciti u potpunosti s poslodavaca na FINA-u.

Znači li to da više neće postojati nikakve prepreke za isplatu plaća i drugih dohodaka na Revolut račune, znat ćemo po donošenju novog Ovršnog zakona.

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na info@kancelarija.hr!

Podijeli


O autoru:

Kancelarija

Mi smo Kancelarija za moderna poslovna rješenja i porezno savjetovanje. Malim i srednjim tvrtkama pružamo računovodstvene usluge, odgovaramo na porezna pitanja te pomažemo u digitalizaciji poslovanja.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti