Kako u 2021. izraditi i voditi profitabilnu Google Ads kampanju

Zanimljivim i korisnim predavanjem koje se održalo u ponedjeljak preko Zoom platforme, stručnjak za Google Ads i Google Analytics Vice Božić približio nam je način izrade kampanje i na što moramo obratiti pažnju prilikom određivanja vrste same kampanje, njenog trajanja i budžeta.

Vice broji preko 15 godina staža u online industriji i uspješno vodi vlastitu agenciju za digitalni marketing GoAds.

Zašto kampanje ne uspijevaju?

Nije svaka kampanja dobra kampanja i unatoč tome što postoji više faktora zbog kojih ne poluči uspjeh,  najčešći su sljedeći:

Nedostatak strategije – strategiju treba postaviti prije postavljanja Google Ads računa. Cilj mora biti konkretan, realan i mjerljiv kako bi uopće mogli pričati o najboljoj vrsti oglasa. Nadalje potrebno je znati tko nam je ciljna publika – publika nam ne mogu biti svi (jer ćemo u tom slučaju potrošiti jako puno novaca u kratkom vremenu), moramo se usredotočiti na određenu skupinu ljudi.

Od svih pitanja u briefu, klijentima je najteže objektivno odgovoriti na pitanje – zašto bih kupio vaš proizvod, a ne proizvod vaše konkurencije? Prije nego krenete na izradu strategije trebate imati dovoljno dobar USP (engl. unique selling point).

Loša web stranica – odnosno ona koja nije prilagođena mobilnim uređajima. Danas velik dio prometa ide upravo preko mobilnih uređaja i jednostavno si ne smijete priuštiti mobilno neprilagođen web.

Nije instaliran Google Analytics – ili neispravno konfiguriran. U oba slučaja kampanja neće biti uspješna. Odluke se ne donose na temelju pretpostavki ili nagađanja, već na temelju točnih podataka.

Budžet – potrebno je znati točan iznos kojim raspolažemo i ne smijemo imati nerealna očekivaja. S 500 je nemoguće oglašavati i napraviti ozbiljnu kampanju. Ključni faktor uspješne kampanje, osim budžeta, je i strpljenje – treba pustiti barem 2-3 tjedna za početni info pa potom raditi optimizaciju.

Kako možete raditi Google kampanje?

Opcija 1: samostalno – sami postavljate i vodite kampanje, a ukupan novac kojim raspolažete sastoji se samo od iznosa za oglase. To je iznos koji plaćate Googleu kada korisnik napravi klik na vaš oglas.

Opcija 2: uz pomoć agencije – na temelju vašeg briefa agencija izrađuje i vodi kampanje, a ukupan iznos novaca dijeli se na iznos za oglašavanje i agencijske naknade.

Alati

Prvo i osnovno što vam treba za izradu kampanje je Google Ads račun za čije će vam postavljanje trebati svega 15ak minuta. Ukoliko angažirate agenciju za izradu i vođenje kampanje, Vice savjetuje da se ne dovedete u situaciju u kojoj je agencija vlasnik računa, ili da vi nemate pristup.

Drugi koristan i nužan alat, pogotovo za početnu fazu, je Google Keyword Planner u kojem ćete raditi istraživanje ključnih riječi, odnosno vidjeti koliko ljudi pretražuju riječi koje su vama bitne. Logika ovog alata je da vidite ima li smisla vrtiti oglas za pojedine ključne riječi te koja je cijena klika. Ako potražnje ima, onda ima i smisla predstaviti vašu ponudu.

Google Analytics i Tag manager računi služe za web analitiku, dok vam Google Data Studio račun pomaže pri kreiranju izvještaja. Posjedovanje ovog računa je opcionalno, ali njegova prednost je praćenje metrike u realnom vremenu.

Google Optimize račun je odličan alat pomoću kojeg možete raditi A/B testing (može se raditi test naslova, opisa, forme, patterna) i vidjeti koja opcija kod vaše ciljne grupe bolje prolazi.

Primjer kampanje

Drugi dio predavanja bio je rezerviran za konkretan primjer izrade kampanje i raspodjele budžeta na primjeru Split Tech Cityja.

Brief je kratki dokument sastavljen od konkretnih informacija koje su bitne za kampanju, a o kojima je bila riječ u teoretskom dijelu, poput cilja (povećanje broja članova), ciljne skupine (IT stručnjaci s područja Splita i regije), trajanja kampanje (30dana), budžeta za oglašavanje (3 000 kn) te odredišne stranice (ona koja, u ovom slučaju, vodi na ispunjenje forme “postani član”).

Nakon briefa, istraživali smo relevantne ključne riječi: IT posao Split, Split tech city, posao Split, Split tech city konferencija. Pomoću Google Key Word planera možemo vidjeti koliko često se naše riječi pretražuju i kolika bi bila cijena klika.

Odredišna stranica bi sadržajem trebala biti usmjerena ka našem cilju i sadržavati malo teksta, relevantne slike/videa, određeni social proof i poveznice na društvene mreže.

Nakon povezivanja Google Ads i Google Analytics računa treba postaviti ciljeve i pratiti konverziju. Na primjeru Split Tech Cityja postavljeni ciljevi su: upit- e-mail, upit- kontakt forma i upit-poziv i na temelju toga možemo mjeriti učinkovitost same kampanje, ali i općenito koliko web kao kanal doprinosi ostvarenju naših ciljeva.

Definiranje vrsta kampanja

S obzirom na prethodno postavljenje ciljeve možemo ići sa sljedećim kampanjama:

Search kampanja – njom ciljamo korisnike koji na Google tražilici pretražuju pojmove “split tech city” i slično i na nju trošimo 1800 kn od ukupnog budžeta

Display kampanja – ciljamo korisnike po portalima i na ovu vrstu trošimo 300 kn ukupnog budžeta

Remarketing kampanja – ciljamo korisnike koji su posjetili STC web stranicu, ali nisu poslali upit. Na ovu vrstu nam odlazi 500 kn

You Tube kampanja – oglašavanje video sadržajima, na što nam odlazi 400 kuna ukupnog budžeta.

Par savjeta za kraj

Radite li kampanju samostalno ili agencijski ovo su stvari koje nikako ne biste smjeli raditi:

Kreirati kampanju bez kvalitetne prethodne pripreme,

Staviti kampanju na autopilot,

Donositi odluke na temelju pretpostavki – uvijek analizirajte, nikad ne pretpostavljajte

Preskakati testiranje

Zahvaljujemo Vici na izdvojenom vremenu i podijeljenom znanju, a vas pozivamo da, ukoliko niste pogledali predavanje, a zanima vas ovaj segment marketinga, pogledate snimku:

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)