Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Studenti su složni: “Internship je odlična priprema za tržište rada!”

Tina Tomičić

Tina Tomičić

08.11.2021.

Sigurno ste upoznati s činjenicom da Split Tech City već treću godinu zaredom organizira predstavljanje ljetnih praksi koje firme članice zajednice nude srednjoškolcima i studentima. 

Posljednje dvije godine smo to učinili online i potrudili se da događaj ne gubi na kvaliteti. 

Ove godine održan je 07.06. i u nikad većem broju – zaprimili smo više od 100 prijava studenata i srednjoškolaca, a čak 8 firmi članica odlučilo je potragu za praktikantima prepustiti stručnom vodstvu Split Tech City-ja. 🙂

Predstavnici firmi u 5 minuta su studentima predstavili kulturu firme i otvorene pozicije, nakon čega je 5 odabranih studenata iskoristilo dvije minute za Personal Elevator Pitch.

Je li bilo uspješno?

Četiri mjeseca kasnije kontaktirali smo firme sudionice koje su privele kraju svoj internship program kako bismo poslušali njihovu stranu priče, odnosno jesu li zadovoljni s izabranim studentima, a porazgovarali smo i sa studentima o tome je li internship ispunio njihova očekivanja i u kojem smjeru nastavljaju svoj profesionalni razvoj.

AGILO

Firma AGILO internship je ponudila trima kandidatima, od kojih su dvojica učenici Srednje škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, a treća je studentica koja je internship odradila u odjelu za dizajn. S obzirom da je internship uspješno prošla i pokazala volju za učenje i rad, po završetku istog dobila je priliku za radni odnos preko studentskog ugovora. Njezino ime je Tina Ostojić, a u nastavku pročitajte kako je izgledao njen šestotjedni rad u AGILU, ali i što o svemu ima za reći Toni Trivković, vlasnik te digitalne agencije:

“Kroz proces internshipa smo radili na tehničkom napretku, komunikaciji, ali i na stavu, tj. pristupu prema poslu. S obzirom da je to svima bilo prvo radno iskustvo, jako nam je bilo bitno da postavimo dobar temelj, a to je puno šire od samog tehničkog znanja. Interni su pokazali izniman napredak kroz šest tjedana. Svakodnevno su imali mentora na raspolaganju te dobivali povratnu informaciju”.

Nakon internship-a smo odmah ponuditi posao studentici i postala je dio našeg tima, a i dalje nastavljamo ulagati u profesionalni razvoj srednjoškolaca, prilagođeno tempu njihovog školovanja.

Tina Ostojić (Umjetnička akademija u Splitu – Dizajn vizualnih komunikacija)

Tini je ovo prvo radno iskustvo u struci, a za čitav AGILO tim ima samo riječi hvale:

“U Agilu vlada opuštena, ali produktivna atmosfera – bez pritiska i stresa, sve se dogovori i odradi bez dodatne nervoze. Mogu samo zahvaliti cijelom timu što sam na posao gledala ne kao na obavezu, već kao priliku za rad na sebi u profesionalnom okruženju.”

Ističe kako joj je podrška mentorice Marije bila jako važna, a unatoč tome što se komunikacija većinom odvijala online, sve je išlo kao po špagi:

“Nakon studija, u kojem se manje više oslanjaš na samog sebe, Marija kao mentor je bila super podrška jer sam u svakom momentu mogla tražiti mišljenje bez ustručavanja. Bez grča i početnog stresa, rješavala sam, uz njenu pomoć, sve zadatke koje bih dobila.”

U 6 tjedana stekla sam mnogo znanja i novih vještina te sam se upoznala s procesom rada u uredu. Svakome bih preporučila prijavu na internship, gdje se podržava kreativnost i uvažava mišljenje mladih djelatnika koji tek započinju svoju karijeru.

Dept

Firma Dept ove godine skupila je više od dvadeset prijava za ljetnu praksu, a troje najboljih je dobilo priliku dva mjeseca, uz vodstvo mentora, sudjelovati u planiranju, dizajniranju i izradi aplikacije koja će pomoći dodatno poboljšati procese unutar firme.

Studenti su radili na aplikaciji za evidenciju i otvaranje godišnjeg odmora i drugih internih procesa u dva ureda u Hrvatskoj, koliko ih Dept broji.  Prvi tjedan kandidati su se primarno upoznavali s tehnologijama i projektom, a sve nakon toga bio je rad na aplikaciji.

Na praksi nismo imali striktnu podjelu po tech stacku, frontend vs. backend, već su studenti objeručke prihvatili svaki zadatak i izazov koji je bio stavljen pred njih. Uz svakodnevni rad, tu je bilo i mnogo druženja kako bi se što bolje upoznali. Nakon nekoliko tisuća ispisanih linija koda i oko 250 odrađenih tiketa, dočekali smo i kraj same prakse,

rekao nam je Mateo Karadža.

Na obostrano zadovoljstvo studenti koji su nam se prije nešto više od 2 mjeseca tek priključili, postaju naši novi kolege. Troje novih Depstera pojačat će već iskusan tim developera u splitskom uredu Depta.

Tajming nije mogao biti bolji, Marija, Lorenco i Ante proslaviti će svoj dolazak za mjesec dana u Amsterdamu na Dept festu koji tvrtka organizira za sve svoje zaposlenike diljem svijeta.

Lorenco Burić

“Internship je započeo s kratkim upoznavanjem firme i tehnologija koje ista koristi. Ubrzo smo  započeli s radom na internom projektu uz vodstvo mentora koji su bili uvijek spremni priskočiti u pomoć. Odlična je stvar što nismo radili na samo jednom zadatku koji odlazi u zaborav, već će projekt na kojem smo radili ostati i biti korišten u budućnosti. Uz dobru organizaciju i usmjeravanje mentora uspijevali smo usporedno steći nova znanja i završiti projekt. Osim jako dobre radne organizacije, atmosfera u uredu je uvijek bila pozitivna, a provedeno vrijeme na svakom ručku nezaboravno.”

Marija Dedić

“Kroz bootcamp u Deptu, koji se odvijao ovo ljeto, imala sam prilike uz vodstvo dvaju mentora steći neprocjenjiva iskustva i poznanstva. Samo u prvom tjednu, gdje smo dobili jednostavne zadatke za vježbu, mislim da sam naučila o kodiranju u praksi više nego ikada do sada. Tek kada je došao naš projekt shvatila sam koliko toga trebam i mogu naučiti. Svaki dan bio je ispunjen novim izazovima, ne samo u pisanju koda nego i u snalaženju pri rješavanju problema.

Naši mentori, Rea i Stipan, bili su i više nego susretljivi i strpljivi te su nam pomogli i upoznali nas s praksama rada na projektima i komunikaciju s klijentima. S Lorencom i Antom, koji su uz mene bili sudionici bootcampa, bilo je zadovoljstvo surađivati i međusobno smo pomagali jedni drugima kad god je bilo prilike.

Atmosfera u firmi je uvijek opuštena i prijateljska, što mi je izuzetno pomoglo s obzirom da mi je ovo prvo pravo iskustvo rada u struci. Bez stresa sam se mogla koncentrirati na svoje zadatke, a tokom pauza družiti s kolegama.

S obzirom na pozitivna iskustva s obje strane, nas troje ostajemo i nakon bootcampa kao zaposlenici u firmi, gdje ćemo i dalje razvijati svoje profesionalne vještine i upuštati se u nove izazove.

Profio

Katarina i Fabijan su nakon internshipa ostali kao zaposlenici Profica, što znači da je internship u potpunosti ispunio njihova očekivanja:

Katarina Vuknić

S obzirom da sam ja ne puno prije internshipa počela učiti programski jezik i okruženje koje sam tamo koristila,
mentorovo usmjeravanje mi je bilo jako korisno. Kad god bih imala nejasnoća, savjetovao bi me kako da riješim problem, što bi na kraju dalo dobar rezultat. Isto tako, prenio mi je znanje o nekim konceptima s kojima još nisam bila upoznata, što mi je olakšalo daljnje učenje, a sve to opuštenom, ali i profesionalnom komunikacijom.

Internship pruža odličnu priliku za stjecanje početnog iskustva, koje je uvijek dobro imati prilikom traženja prvog posla. Koristili smo metode koje se često koriste u IT firmama prilikom izrade stvarnih projekata. Bili smo podijeljeni u podtimove (Backend, Frontend, Android i Project Manager), detaljno smo planirali postupak izrade, održavali dnevne sastanake, da bismo na kraju što uspješnije obavili prvu fazu izrade stvarnog proizvoda.”

Glavni izazov mi je bio nedostatak znanja o određenim problemima, ali to mi je služilo kao dodatna motivacija za učenje.

Fabijan Mihanović

Internship je odlično iskustvo gdje studenti mogu prije početka rada osjetiti na koji način velika većina IT firmi funkcionira. Moj mentor je u Zagrebu pa je sva komunikacija tekla online, ali to nikada nije predstavljalo problem. Za svako moje pitanje, nedoumicu sam dobio smjernice kako i kojim putem sam trebao doći do rješenja, prije nego li mi je “predano na gotovo” , što je po meni odličan način učenja i napredovanja, a stvarno smatram da mi je u kratkom roku prenio veliku količinu znanja.

Summer Camp je koncipiran kao simulacija malog ureda, koji je kao i svaki drugi podijeljen u timove. Svaki dan je započinjao sastankom gdje smo govorili što smo i što planiramo napraviti, međusobna komunikacija timova je bila ključna kako bi “proizvod” uspješno predstavili na kraju Internshipa. Sve tehnike s kojim sam se upoznao na Summer Campu, sada koristim na dnevnoj bazi :), tako da je po meni internship dobro obavio pripremu za tržište rada.”

SeekandHit

Internship u SeekandHit agenciji trajao je otprilike 2 mjeseca, točnije odrađeno je 160 sati. 

U trenutku prijave na ljetnu praksu, student Antonio Štimac bio je u fazi završavanja svojih fakultetskih obaveza (pisanja diplomskog rada) i traženja posla stoga mu je internship došao kao naručen.

Priznaje da nije očekivao toliku posvećenost od strane zaposlenika, a evo kako je sve izgledalo:

“Tijekom internshipa imao sam dvoje official mentora, ali realna situacija je bila, budući da su se dobivali zadaci od svih zaposlenih u marketinškom odjelu, da je apsolutno svaka osoba je bila spremna pomoći i prenijeti što je moguće više znanja. Naravno, s mentorima smo prolazili mnogo više stvari nego s ostalima, i jedini komentar koji imam je taj da želim postati za par godina bar upola dobar mentor kao što su meni bili Pero i Nike 🙂

Internship smatram dobrom pripremom za tržište rada, ali nisam siguran koliko je realno očekivati kvalitetan internship u Hrvatskoj. Naravno postoje iznimke, u što sam se i sam uvjerio i ugodno iznenadio u SeekandHita. Mogu iskreno reći da sam dosta naučio unatoč tome što su bila samo dva mjeseca na kojem bi dnevno proveli cca 3-4 sata u uredu. Ova praksa je nadmašila moja očekivanja, jer iako sam već znao za SeekandHit da je kvalitetna firma, nisam očekivao da će se zaposlenici imalo posvetiti tamo nekom random studentu.

Budući da sam u trenutku prijave na ljetnu studentsku praksu bio u fazi pisanja diplomskog rada – odnosno završavanja fakultetskih obveza – odnosno u procesu traženja posla – ova praksa mi je upala kako se kaže “k’o budali pleska”. Evo još sam tu, možda me se ne uspiju riješiti na duže vrijeme :)”

Do sljedećeg internshipa…

Hvala firmama na fleksibilnosti i nesebičnosti, a zahvala ide i studentima koji su pristali podijeliti sa svima nama vlastito iskustvo internshipa i na taj način pomoći ostalim studentima koji imaju određene dvojbe.

Split Tech City sa predstavljanjem ljetnih praksi nastavlja i dogodine u, nadamo se, ljepšim okolnostima, a upućujemo poziv i ostalim firmama koje su u potrazi za praktikantima da nam se priključe. 

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti