Humanisti u digitalnom marketingu? Zašto ne!

Ako ste student/ica humanističkih znanosti ili ako ćete ubrzo diplomirati, vjerojatno već razmišljate o tome kako biste zarađivali za život. Većini će vjerojatno prve ideje biti usko vezane uz svoju struku. Primjerice, ako studirate hrvatski ili neki drugi jezik, možda se već pripremate na traženje posla u školi.

Međutim, što ako vas to ne zanima? Tražite li nešto drukčije, posao koji će vam dati više kreativnosti i dinamike?
Ako se pronalazite u prethodnoj rečenici, onda svakako nastavite čitati i saznajte zašto bi karijera u digitalnom marketingu bila idealna za vas.

Nova zanimanja modernog doba

Najprije sagledajmo širi društveni kontekst. Vjerojatno ste svjesni da već duže vremena tržište rada i obrazovni sustav nisu dobro usklađeni. Naravno, postoji mnogo struka koje su tražene i deficitarne, ali s druge strane imamo struke za kojima naprosto ne postoji potreba na tržištu, što zbog prezasićenosti, a što zbog realnog nedostatka radnih mjesta.

Međutim, strelovit napredak internetskih tehnologija u zadnjih dvadeset godina potaknuo je razvoj zanimanja koja prije nisu ni postojala, kao što su community manager, SEO analyst, content manager ili, pak, već postojećih zanimanja koja su dobila novo-digitalno ruho (copywriting).

Zajedničko im je upravo to što su vezani uz marketinšku granu zvanu digitalni marketing. S obzirom na masovno preseljenje firmi na internet, poslovi vezani uz digitalni marketing su postali izrazito traženi, a nije naodmet spomenuti i da nerijetko znaju biti dobro plaćeni.

Humanističko obrazovanje kao prednost

Iako digitalni marketing uključuje mnogo različitih vrsta znanja i vještina (od tehničkih do onih ne-tako-tehničkih), osobine, vještine i znanja koja ste (nadam se) kao humanist prikupili kroz svoje obrazovanje ključna su za ovu industriju.

Kritičko mišljenje, kreativnost, komunikativnost, visoka razina pismenosti i analitičnost samo su neke od vještina koje bi vam mogle omogućiti uspješnost u ovoj grani.

Osim toga, zahvaljujući širokom rasponu znanja koje ste stekli imate širi pogled na stvari, što znači da se možete odlično nadopuniti sa stručnjacima iz drugih struka koji su također bitni u digitalnom marketingu (programeri, grafički dizajneri).

Kako početi?

Za početak, čitajte što više blogova stručnjaka iz marketinške industrije (Neil Patel, Jon Loomer, Hubspot, Ahrefs), koji na pladnju nude dragocjene informacije, pretplatite se na njihove newslettere da budete u toku s dinamičnim promjenama u digitalnom svijetu, učlanite se u Facebook grupe posvećene marketingu. Što budete više istraživali različite aspekte digitalnog marketinga, pronaći ćete granu koja odgovara vašim vještinama i senzibilitetu.

Ako želite više strukture u svom digitalnom obrazovanju, na internetu postoji mnogo kvalitetnih tečajeva digitalnog marketinga. Istražite ponuđene opcije i odaberite onu koja vam najviše odgovara.

Sretno!

 

Podijeli

O autoru

Luca Kozina