TOP 5 online tečajeva digitalnog marketinga

Digitalni marketing trenutno proživljava svoje zlatno razdoblje, predstavljajući jednu od ključnih strategija kod kreiranja novih brandova te razvoja poslovanja, kako malih tvrtki, tako i velikih korporacija.

S obzirom na nesvakidašnju brzinu kojom tehnologija napreduje, dolazi do potrebe da se stručnjaci u pojedinim područjima prilagode novim okolnostima koje im industrija nameće. Samim time, od današnjih marketingaša očekuje se stručnost u više domena – od analize podataka i SEO-a do copywritinga i rada na društvenim medijima.

Upravo zato je u digitalnom marketingu ključan kontinuitet upijanja novog znanja te učenja novih vještina. Mjesto na kojem se sve potrebne informacije mogu pronaći je, naravno, bespuće interneta, ali obzirom na količinu podataka kojima smo svakodnevno obasipani, ponekad je teško pronaći relevantan izvor informacija.

Najkorisniji online marketing tečajevi

U nastavku teksta možete pročitati (ne)objektivan pregled 5 najkorisnijih online tečajeva za digitalni marketing, od kojih su poneki besplatni, dok je za neke potrebno izdvojiti određeni novčani iznos:

1. Google Analytics Academy

Googleova online akademija za svladavanje Analytics alata je potpuno besplatna, a sastoji se od više odvojenih tečajeva podijeljenih po levelima, od osnovnih do naprednih lekcija.

Google Analytics omogućuje pregled i analizu podataka koje Google prikuplja i jedan je od temeljnih alata koji se koriste u digitalnom marketingu. Akademija vodi korisnike kroz sve korake potrebne za korištenje Analyticsa, od objašnjavanja sučelja i povezivanja sa srodnim alatima do trackinga kampanja Google Adwordsa.
Osim Analyticsa, akademija ima i tečajeve za Google Tag Manager & Data Studio alate.

Nakon završetka tečaja moguće je besplatno ispuniti Google Analytics Individual Qualification test, čijim se uspješnim prolaskom dobije pripadajući certifikat.

2. Hubspot Academy

Još jedan popularan tečaj koji nudi velik izbor lekcija iz više područja digitalnog marketinga. Prijava na akademiju je također besplatna, a na izboru je više tečajeva koji obuhvaćaju teme poput email kampanja, kreiranja sadržaja na društvenim medijima, SEO osnova, dizajna itd.

Lekcije su koncipirane u obliku video predavanja, u trajanju od desetak minuta do nekoliko sati, ovisno o području koje se objašnjava.

Hubspot akademija je odličan početak za sve koji žele naučiti osnove marketinga te dobiti širu sliku o tome što marketing danas predstavlja, ali isto tako može poslužiti i iskusnijim korisnicima za ponavljanje znanja.

3. Coursera Digital Marketing Specialization

Jedan od najpopularnijih online tečajeva digitalnog marketinga, sastoji se od 6 lekcija putem kojih korisnici uče sve o analitici, SEO-u, marketingu na društvenim mrežama, čak i 3D printanju. Kako bi se tečaj završio do kraja, potrebno je dovršiti i personalizirani projekt, što i nije loše jer se time dobije bolji uvid u prikupljena teoretska znanja. Završetkom tečaja se dobije i pripadajući certifikat.

Courserina specijalizacija nije besplatna, ali je moguće iskoristiti sedmodnevni free trial period te bolje istražiti isplati li se polagati sami tečaj.

4. Alison Diploma in E-Business

Tečaj namijenjen prvenstveno shvaćanju načina na koji Google indeksira i rankira web stranice te implementaciji strategije za povećanje web prometa, ali osim toga su obuhvaćene i druge teme iz svijeta marketinga.

Alison tečaj je besplatan te se, kao i ostali, sastoji od nekoliko video lekcija ukupnog trajanja od 6 do 10 sati. Dobivanje certifikata ipak nešto košta, tako da je potrebno izdvojiti od $19 do $60 za PDF verziju certifikata.

5. Udemy Complete Digital Marketing Course

Udemy je jedna od najkvalitetnijih i najpopularnijih online learning platformi, a u svojoj ponudi ima na desetke različitih tečajeva koji obuhvaćaju ne samo digitalni marketing, nego i ostala ICT područja.

Digital Marketing Course korisnicima pokazuje većinu najvažnijih aspekata marketinga, tako da je moguće naučiti osnove SEO-a, Youtube i Facebook marketinga, izrade stranice u WordPressu itd. Cijena tečaja se kreće u rangu od desetak dolara, što i nije puno s obzirom na 23 sata dobivenih video materijala.

Alternativni načini učenja

Iako većina poslodavaca ne uzima u obzir certifikate koje pojedine online learning platforme nude, oni ipak mogu biti dobar dodatak Vašem CV-u. Važnije od certifikata je ipak upijeno znanje koje se kasnije primjenjuje na radnom mjestu.
Za one koji žele prionuti na praktični dio digitalnog marketinga, postoji i alternativni način učenja, a to je primjena na konkretnom primjeru.

U tom slučaju jedno od rješenja može biti otvaranje vlastite web stranice, na kojoj se zatim mogu primijeniti pravila digitalnog marketinga. U tome Vam uvelike mogu pomoći besplatne e-knjige ili relevantni blogovi poput MOZ-a ili Ahrefsa.

Podijeli

O autoru

Dino Veljača