Dobartek.hr te poziva: #UživajOffline za #PlasticFree Jadran!

Maritimo Recycling i dobartek.hr, najveća hrvatska platforma za naručivanje dostave hrane putem interneta, malom ali značajnom akcijom najavili su inicijativu #UživajOffline za #PlasticFree Jadran kojom žele dati svoj doprinos smanjenju plastičnog otpada u našim morima i na našoj obali.

Koja je svrha inicijative #UživajOffline za #PlasticFree Jadran?

Platforma dobartek.hr od svake će narudžbe izdvajati sredstva koja će se prikupljati tijekom godine dana i na osmi rođendan platforme dobartek.hr, 22.8.2021., utrošiti na organizaciju velike volonterske akcije čišćenja podmorja i obale na našem Jadranu u suradnji s organizacijom Maritimo Recycling te ostalim vrijednim udruženjima, organizacijama i pojedincima.

Treba dodati i kako ova inicijativa nije zamišljena kao jednogodišnji projekt već dugoročna predanost očuvanju našeg mora i naše obale.

A kako bi se i sami uvjerili u značaj akcija čišćenja obale i podmorja i obilježili pokretanje inicijative #UživajOffline za #PlasticFree Jadran, Maritimo Recycling i dobartek.hr svoju su prvu zajedničku akciju proveli na dubrovačkom otoku Koločepu (Kalamoti) gdje je veselo deseteročlano društvo očistilo uvalu u koju je vjetar, potpomognut ljudskom aktivnošću, nanio značajnu količinu plastičnog i drugog otpada.

Dvojica ronioca pobrinula su se za podmorje uvale, dok je ostatak ekipe radio na čišćenju obale. Otpad iz ove uvale zbrinut je na istom otoku u prihvatilištu za otpad s mora.

Kreativom do čistog Jadrana!

Marjan Žitnik, koji se krije iza projekta Maritimo Fishing iz kojeg je nastao Maritimo Recycling, kaže kako im se tijekom ribolovnih izleta s turistima puno puta dogodilo da uoče plastiku koja pluta na moru te bi se zaustavili i pokupili je, a znalo se dogoditi da sakupe i desetke kilograma plutajućeg otpada.

Na takvo nešto ne možete ostati ravnodušni i jednostavno vam prirodni nagoni govore da morate nešto poduzeti“, istaknuo je.

S obzirom na to da se rekreativno bavi 3D printanjem, a sva ta plastika na moru praktički je besplatan resurs, došao je na ideju za Maritimo Recycling. Plastika iz mora, koliko god je štetna za morski svijet, može biti i vrijedan resurs i iskoristiti se za nešto korisno.

“Krug koji želimo zatvoriti jest čišćenje plaža i podmorja: razvrstavanje i pranje plastike, zatim dehidriranje i usitnjavanje, potom topljenje i modeliranje, a onda izrada proizvoda, npr. ribolovnih varalica, te korištenje tih sredstava za iduću akciju čišćenja mora. Kreativom do čistog Jadrana!

Bravo za dobartek.hr!

Nebojša Veron, osnivač i direktor platforme dobartek.hr izjavio je kako je ova je inicijativa dosad najveći iskorak koji su napravili u smjeru smanjenja upotrebe plastike u svom poslovanju.

“Za prvu smo akciju htjeli i sami iskusiti zadovoljstvo koje čovjek osjeća nakon što osobno sudjeluje u akciji i maksimalno smo se oduševili.”

Sljedeću godinu već sada s nestrpljenjem iščekuju, ali sigurno će i to lakše izdržati znajući da svaki dan od svake narudžbe na dobartek.hr izdvajaju sredstva kojima doprinose čišćem Jadranu.

Dubrovački akvatorij bio je iznimno mjesto za početak, a dogodine se nadaju obuhvatiti što širi pojas našeg mora i uključiti što više volonterskih organizacija koje su već dale izniman doprinos za ovu svrhu.

Treba naglasiti i da je većina akcija čišćenja našeg mora volonterskog karaktera, a inicijativom #UživajOffline za #PlasticFree Jadran, koja uključuje izdvajanje sredstava za ovu svrhu, žele omogućiti da se što veća površina obuhvati i da što više lokacija na našem Jadranu ima koristi od njihove inicijative.

Malim koracima do velikih rezultata!

Kako se dosad opširno izvještavalo, mikroplastika je sve veći problem u svjetskim morima, a Jadransko more nije iznimka.

Za minimiziranje što većeg zagađenja plastikom i ugrožavanja života u podmorju mikroplastikom, svi bismo trebali raditi na smanjenju vlastitih štetnih utjecaja. Činjenica jest da, kad su ovakve akcije u pitanju, nije moguće potpuno očistiti podmorje, ali važno je neprestano na tome raditi.

Stoga, ukoliko ste i vi zainteresirani za priključivanje ovoj inicijativi, bilo kao partneri ili volonteri, slobodno se javite na info@dobartek.hr ili se prijavite na www.maritimo-recycling.com.

 

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)