Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Digitalna volonterska zajednica: Predstavljena digitalna rješenja nastala u suradnji udruga i IT tvrtki

Split Tech City

Split Tech City

12.05.2023.

Na javnom događaju Digitalna tranzicija u radu organizacija civilnog društva, organiziranom u okviru EU projekta Digitalna volonterska zajednica 10.5.2023. u The Works coworkingu, okupili su se predstavnici IT zajednice i udruga koji su kroz prezentaciju primjera digitalnih rješenja i panel diskusiju imali priliku saznati više o spomenutoj temi. 

Koji su primjeri digitalne tranzicije organizacija civilnog društva te kako se korištenjem digitalnih alata može poboljšati svakodnevni rad – samo su neka od pitanja na koja smo ovim susretom pokušali dati odgovore.

U uvodnom dijelu Romana Ban (Split Tech City) naglasila je kako digitalna tranzicija organizacija civilnog društva predstavlja proces u kojem organizacije koriste digitalne tehnologije i alate kako bi poboljšale svoj rad, povećale učinkovitost i uspješnost u postizanju svojih ciljeva. 

“To uključuje korištenje računalnih sustava za upravljanje, društvenih mreža, web stranica i drugih digitalnih platformi za komunikaciju i suradnju s ciljnom skupinom, članovima i partnerima organizacije. Tranzicija može uključivati ​​korištenje analitike i poslovnih inteligencija za donošenje odluka, automatizaciju procesa i povećanje efikasnosti. Ove tehnologije mogu pomoći organizacijama da prikupe i analiziraju podatke o svojim aktivnostima i projektima te bolje razumiju svoje korisnike i potrebe svoje zajednice”, kazala je Ban. 

Važno je napomenuti da digitalna tranzicija ne bi trebala biti samo tehnološka promjena, već bi

trebala uključivati ​​i kulturološku promjenu u organizaciji.

Organizacije trebaju imati jasnu strategiju digitalne tranzicije, planirati i implementirati promjene te osigurati adekvatnu obuku i edukaciju za svoje zaposlenike kako bi se osiguralo da se digitalne tehnologije koriste na najbolji način.

U nastavku su predstavljeni rezultati projekta Digitalna volonterska zajednica.

Josip Bartulović predstavio je platformu DonatQR, koja je kroz projekt nadograđena, a služi za olakšavanje organiziranja i provedbe volonterskih i donatorskih akcija. 

“Sretni smo što smo imali mogućnost vidjeti kako možemo surađivati s udrugama i razviti ono što im treba. Hack4Split je bio početak s DonatQR i željeli bismo nastaviti raditi s manjim brojem udruga, ali obuhvatiti veći broj donatora. Platforme kao što su Volonteka zapravo vidim kao komplementarne jer se povećava mogućnost gdje osobe mogu volontirati i biti društveno korisne”, pojasnio je Bartulović. 

Antonija Latinac ispred Udruge MI – Regionalnog volonterskog centra Split predstavila je nacionalnu platformu Volonteka.

Riječ je o nacionalnoj platformi za volontiranje koja kroz volonterske aktivnosti povezuje neprofitne organizacije i volontere. Čuli smo sve o prednostima korištenja oveplatforme i za organizatore volontera i za same volontere. Nadalje, dobili smo korisne upute vezane za registracijski proces i unos aktivnosti.

Blaženka Sečkar ispred konzorcija Pro-NGO projekta predstavila je aktivnosti koje su do sada napravili te najavila skorašnje testiranje financijskog softvera koji razvijaju u suradnji s IT tvrtkom. 

“Iz potrebe da se olakša administrativno i financijsko izvještavanje u svakodnevnom radu, zajedničkim snagama različitih iskustava u partnerskom projektu pokušat ćemo dati odgovor u suradnji s IT tvrtkom koja nam razvija softver. Dodatno smo uočili da većina zaposlenih u udrugama ima poteškoća u korištenju raznih digitalnih alata i korištenju istih u javnom zagovaranju i komunikaciji pa se dio aktivnosti usmjerio na jačanje tih kapaciteta. Nadamo se da će se nastaviti s provedbom aktivnosti i nakon projekta jer su nam softver i podrška u tom segmentu i dalje potrebni”, naglasila je Sečkar. 

Nakon što su navedeni projekti pojedinačno predstavljeni, uslijedila je panel rasprava uz međusobno dijeljenje iskustava o digitalnoj tranziciji u civilnom sektoru.

Kao zaključak mogli bismo istaknuti da u današnjem digitalnom svijetu, organizacije civilnog društva koje ne uspiju prijeći na digitalnu platformu mogu zaostati za svojim kolegama, izgubiti publiku i u konačnici propasti, stoga je digitalna tranzicija organizacija civilnog društva ključni proces koji im pomaže da budu učinkovitije, transparentnije i relevantnije u svijetu u kojem se brzo mijenjaju tehnologije i način na koji ljudi komuniciraju i djeluju.

Projekt Digitalna volonterska zajednica financira se bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 61.403,94 €, od čega je 85% sufinancirano iz ESF-a, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna kroz poziv „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Fotografije: Bruno Dubravec

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti