Boban+partneri: arhiTECHtura budućnosti

Odnedavno je naša Split Tech City zajednica bogatija za projektantski studio koji tehnologijom inovira kreativne i poslovne procese tvrtke.

Riječ je o tvrtki Boban+partneri, koja se bavi arhitekturom, urbanizmom i dizajnom. Ured se temelji na radu osnivača arhitekta Tonija Bobana i na kolaborativnoj platformi partnerskih tvrtki. Ova tvrtka, osnovana 2017. godine., prepoznata je kao tehnološki napredan studio.

Popričali smo s osnivačem ove mlade tvrtke kako bismo vam predstavili njihov rad i vrijednosti.

Spontana i svjesna priprema za poduzetništvo

Toni je prije prvih poduzetničkih koraka radio u struci oko osam godina u renomiranom arhitektonskom uredu, obavljajući zahtjevnu i zanimljivu poziciju arhitekta projektanta.

“Nisam imao nikakva poduzetnička iskustva i ideja o poduzetništvu mi je postepeno došla. Inicijalno nije nastala kao želja za osamostaljenjem, već kao želja za rastom.”

Po prirodi znatiželjan, uvijek je paralelno s poslom upijao neka nova znanja, čitao knjige i nastojao biti u društvu ljudi od kojih može učiti.

U jednom momentu sam jednostavno shvatio da mogu više, da mi je moje radno mjesto postalo tijesno. U tadašnjoj firmi nije bilo prostora za rast pa je osamostaljenje u obliku poduzetništva bilo sljedeći logičan korak.

Ta metamorfoza osobnog razvoja je trajala nekoliko godina prije negoli se odlučio za prvi korak, a samo pokretanje firme ostvareno je u približno tri mjeseca od odlaska iz bivšeg ureda.

“Iako su za velike odluke dovoljne sekunde, za velike promjene treba mnogo vremena i ulaganja u sebe. Potrebno se dobro pripremiti.”

Razmišljanje izvan okvira

Firma je stvorena krajem 2017., kad je tržište bilo u rastu. Bila je to prva godina jake državne politike poticanja samozapošljavanja, sjeća se Toni, zbog čega je došlo do usitnjavanja velikih tvrtki i stvaranja mnogo mladih poduzetnika.

U arhitektonskoj je struci taj trend bio vrlo izražen. Toni je uočio da oko sebe ima puno dragih i profesionalnih kolega s kojima je želio raditi na projektima, a ujedno je kod svih njih postojala želja za samostalnošću.

Iskoristio sam priliku da napravim tvrtku koja se ne srami kolaboracije, sa vizijom da to ujedno bude kolaborativna platforma. Od tu je i nastala ideja o projektnim partnerstvima gdje ću, osim svog stvaralaštva, u prvi plan staviti i ostale arhitekte i tvrtke te nesebično podijeliti reference s njima.

Ne samo da su Tonijeve kolege imale sluha za ovakvim nastupom na tržištu, već su i prvi veliki projekti bili projekti u kojima je on bio pozvan kao „gostujući“; drugi su nesebično podijelili svoje strateške projekte s njegovom tvrtkom.

Iz suradnji smo izvukli mnoge lekcije o ljudskim odnosima i arhitekturi te smo razmijenili međusobna poslovna iskustva na način da smo asimilirali najbolje navike partnera u vlastitu tvrku.

Unutar prve dvije godine, na projektima su surađivali s desetak arhitektonskih ureda i samostalnih arhitekata.

Prednosti i mane kolaboracije

Danas je broj kolaboracija smanjen u odnosu na početak i više su fokusirani na unutarnju strukturu tvrtke, ali i dalje rade mnogo bitnih projekata u stalnoj partnerskoj suradnji.

Toni ističe kako kolaborativan pristup tržištu ima svoje mnoge prednosti, ali i mane.

Najgora mana međukompanijskih suradnji je usklađivanje termina dvaju timova, gdje je neupitno da se ulaskom u takve poslove bar jedna strana mora odreći svog komoda i mora biti spremna na vremenske kompromise. Kolaboracija je vrlo zahtjevna pri koordinaciji velikih projekata koji traju mjesecima. U tome smo znali griješiti, što je učinilo neke projekte neprofitabilnima.

Suprotno tome, navodi, najbolje iskustvo kolaboracije je akcelerirano učenje; kada se dvije firme upoznaju, imaju mogućnost upiti najbolje međusobne navike i ubrzati svoj razvoj.

Ubrzanim učenjem smo u tek dvije godine ostvarili dosta ‘petogodišnjih ciljeva’, čime se jako ponosim.

Tehnologijom do vremena potrebnog za kreativnost

Njihov posao nezamisliv je bez tehnologije.

Uvijek sam bio ‘tech freak’ i to intenzivno primjenjujem u biznisu. Tehnologija je tu kao alat pa, koji god softver ili hardver koristimo, mora zadovoljiti na način da nam olakša i ubrza posao.

Cilj im je, dakle, manje se baviti alatima kako bi im ostalo što više vremena za kreativno stvaranje.

Ističemo se od konkurencije po višoj razini pismenosti u softverima koje cijelo tržište koristi.  Primjerice, našoj firmi je bitno da su softverske vještine zaposlenika na najvišem mogućem kriteriju, što se ponekad postavlja kao i bitniji uvjet od arhitektonskih vještina. Učestali komentar novozaposlenih u prvom radnom tjednu kod nas je da tek tada shvaćaju koliko malo znaju, iako su u razgovoru za posao rekli da je njihovo poznavanje softvera napredno.

Boban+partneri ističe se i po tome što njihov tim većinu projekata rješava 3D virtualno, kako kroz rad, tako i u prezentaciji klijentima. Trude se da UX (eng. user experience), odnosno iskustvo projekta, klijentima bude ugodno i razumljivo.

Ugodnim suradnjama do projekata koji se pamte

Većinu odrađenih poslova Toni pamti po ugodnim suradnjama s klijentima.

Imamo puno ‘friških’ projekata koji su još poslovna tajna jer čekaju dovršetak pravnih postupaka, izgradnju ili nisu doživjeli javnu premijeru. Tako vam se još uvijek ne smijem pohvaliti kućom koju smo projektirali za jednu slavnu hrvatsku sportsku obitelj, kao što vam se ne mogu pohvaliti ni splitskim hotelima koje trenutno radimo, a još vam ne mogu pokazati ni naš ‘product’ dizajn za jedan svjetski proizvod urbane opreme, gdje je investitor mlada inovatorska tvrtka iz STC zajednice”, zagonetan je Toni.

U njihovoj struci, ističe, projekti se kreću sporo i nekada prođu godine od ideje do realizacije. Primjerice, s nestrpljenjem iščekuje i početak gradnje županijskog ICT centra na Splitu 3, koji su projektirali još 2018. godine.

Split Tech City – najzanimljivija poslovna udruga 🙂

I mi željno iščekujemo saznati više o svim spomenutim projektima i zaista smo ponosni što je Boban+partneri među našim članovima! A kako su se odlučili na taj korak?

Već duže vrijeme sudjelujem kao promatrač u nekim događajima zajednice i inspirira me način na koji IT društva funkcioniraju i razmišljaju. Osim što smo svojim produkt dizajn uslugama već uključeni u lokalnu ‘tech’ scenu, Boban+partneri namjerava proizvesti neka vlastita softverska rješenja i tehnološke usluge. Odlučili smo postati dijelom STC-a jer je to najzanimljivija poslovna udruga u splitskoj regiji, a zajednicu ćemo pratiti nastojeći dati svoj mali doprinos njenim kvalitetnim projektima”, objasnio je Toni.

Boban+partneri, dobrodošli! 🙂

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.