Toni Boban: Spojem arhitekture i tehnologije do posla iz snova

U lipnju je održano posebno izdanje Open Coffee Split meetupa, kad je mladi arhitekt Toni Boban održao izlaganje u prostoru koji je upravo on dizajnirao; predavanje “Kreativna tvrtka za kreativnu industriju” odvilo se u digitalnoj agenciji Agilo, čiji je vlasnik ujedno pokretač navedenog meetupa.

Tajna veza arhitekture i tehnologije

Bio je to prvi put da je tema predavanja vezana za arhitekturu. Međutim, danas je gotovo svaki posao vezan za tehnologiju, tako da nije čudno da su i tech zaljubljenici koji nemaju veze s arhitekturom – pohrlili na predavanje!

Predavač je na samom početku druženja otkrio kako je i sam redovit gost Open Coffeea. Na prvom Open Coffeeu na kojem je prisustvovao predstavio se kao zaposleni arhitekt. Za mjesec dana se izjasnio sretno nezaposlenim. Mjesec poslije svima je obznanio kako je on poduzetnik koji je otvorio svoju projektantsku firmu.

Sve što vam treba za uspjeh u životu su redoviti dolasci na Open Coffee”, zaključio je.

Buđenje poduzetničkog duha

Okupljena publika sa zanimanjem je slušala o pokretanju i poslovanju tvrtke Boban + partneri, osnovane prije tek godinu i pol, tijekom koje su uspjeli dobiti i realizirati mnogo projekata.

Radio sam kao arhitekt-projektant 8-9 godina. Imao sam dobro radno mjesto i volio sam svoj posao, no želio sam proširiti vidike… Tako sam otkrio IT scenu, podcaste, knjige… To me počelo graditi, a u meni su se akumulirali znanje i želja da nešto pokrenem. Želio sam u posao kojim se bavim implementirati što više tech znanja. Zato sad želim svoja iskustva pretočiti na vas”, rekao je.

Objasnio je kako je znao da ne želi otvoriti običan projektantski ured, već nešto više. Znao je da je to moguće jedino uz dodatne “komplikacije” kako bi postigao dodatnu vrijednost.

Umrežavanje kao plus

Na tržištu je trenutno, kako je kazao, u trendu biti vuk samotnjak koji uzme poticaje za samozapošljavanje, ali on nije želio ići tim putem. Prepoznao je druge slobodne pojedince koji bi se mogli pridružiti njegovoj tvrtki, ali i one pojedince ili tvrtke kojima bi se njegova tvrtka mogla pridružiti.

Jedna od osnovnih stvari koje sam naučio i primijenio iz tech industrije je otvaranje globalnom tržištu zajedničkim nastupom. Zbog toga sam tvrtku pokrenuo kao platformu, mrežu profesionalaca. Znak ‘plus’ u nazivu tvrtke označava upravo umrežavanje i dodavanje.”

Tvrtka je okrenuta na lokalno tržište, a u samo godinu i pol stekli su temelje koje, kako je Toni rekao, neke tvrtke stvaraju godinama, i to zahvaljujući upravo premreženim znanjima.

Većina je uspjeha u iskustvu i dobrim navikama. Isto tako, ako se udružujete s drugom firmom, patit će vam i kalendari i financije, ali po meni je sve što zauzvrat dobivamo vrijedno tih gubitaka”, istaknuo je.

#arhiTECHtura

Toni je otkrio kako trenutno razvijaju i project management, a jedan od modula koji će se izroditi u njihovom radu je odnos prema zajednici i inovacije u arhitekturi vezane za tehnologiju.

Trenutno istražujemo VR. Želimo biti jedna od vodećih arhitektonskih firmi koja će ovu uslugu nuditi svojim klijentima. Jednostavno, ljudi ne razmišljaju u 2D formatu, a šteta bi bila ne iskoristiti ovu mogućnost, koja je dostupna zahvaljujući današnjoj tehnologiji.

Divno je vidjeti kako tehnologija inspirira ljude i podiže kvalitetu poslovanja u brojnim područjima!

Snimku cijelog predavanja možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.