Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Agilathon Meetup: QA je kao karijera dovoljan sam za sebe!

Božena Ljušanin

Božena Ljušanin

01.12.2022.

Ako ti je prva asocijacija na izraz “QA” – “pitanja i odgovori”, možda nisi u pravu, ali bi ti panel koji se održao ovog utorka dobro došao da otkriješ o čemu se radi. 😉

Naime, tvrtka Agilathon je 29.11.2022. u svojim prostorijama organizirala prvi Agilathon Meetup, u sklopu kojeg su na panelu “Ulazak u Software QA svijet” stručnjaci iz navedenog sektora otkrili prednosti i izazove s kojima se svakodnevno susreću.

S nama su svoje iskustvo i savjete podijelili Katarina Briški (Infobip), Nikola Pogačar (Agilathon), Vedran Zenzerović (ASSE) i Lucija Šimić (Photomath), a panel je moderirala naša Romana Ban.

Katarina Briški (Infobip), Nikola Pogačar (Agilathon), Vedran Zenzerović (ASSE) i Lucija Šimić (Photomath)

Panelisti su brojnim sudionicima iz publike otkrili kako su se našli u QA ulozi, što ih je zadržalo u tom poslu te što savjetuju onima kojima ova pozicija zvuči zanimljivo.

Što je QA?

Ipak, vratimo se na bitne detalje: QA, punim nazivom Quality Assurance, izraz je koji se odnosi na osiguranje kvalitete, odnosno na skup aktivnosti koje se obavljaju da bi isporučeni proizvod ili usluga ispunili tražena ili ugovorena očekivanja kupca, odnosno klijenta.

U IT-u, pojam je to koji se odnosi na pojedinca ili team koji preuzimaju ulogu testera, odnosno ispitivača kvalitete proizvoda i/ili usluge, da bi cjelokupan sustav mogao funkcionirati bez poteškoća, bugova, prepreka i drugih koraka koji mogu spriječiti korisnika da upotrebljava aplikaciju ili program u potpunosti kako treba.

Slučajno počeli, namjerno ostali

Nikola, Vedran i Katarina podijelili su iskustva iz dugogodišnje QA karijere i objasnili svrhu, ali i važnost QA analitičara.

Priznali su kako su se zapravo potpuno slučajno našli u toj ulozi, ali su se namjerno zadržali tu preko deset godina. 🙂

S druge strane, Lucija je tek nedavno ušla u QA svijet. Upoznala je posjetitelje s vlastitim počecima i otkrila kako je uspjela, nakon Filozofskog fakulteta i nekoliko završenih tečajeva (Udemy i Youtube), ući u IT svijet.

Važnost suradnje s ostalim timovima

Svi su se panelisti osvrnuli na važnost suradnje s project managerima, developerima i cijelim timom kako bi zadatak bio odrađen prema idejama i zahtjevima klijenta, a u konačnici opravdao i ispunio očekivanja.

Zajedno su se složili kako se zapravo radi o radnom mjestu koje može biti dobra ulaznica u svijet programiranja, project managementa i ostalih IT pozicija.

S druge strane, osvrnuli su se na to da nekad upravo njihova pozicija može biti u nezahvalnom položaju i smatrati se manje bitnom.

Apelirali su tako na suradnju cijelog tima i podjednaku podjelu zasluga, istaknuvši kako ne preporučuju na razgovorima za posao isticati želju da im QA pozicija bude odnosna daska za, primjerice, ulogu Business Analysta.

QA je kao karijera dovoljan sam za sebe!

Što se tiče važnosti samog QA procesa, naglasili su kako bi bez testiranja susret s problemima mogao dovesti do brojnih komplikacija i nezadovoljstva korisnika. S druge strane, naoko savršeni sustav može biti sve osim onoga što je klijent tražio i očekivao.

Kakve osobine i vještine mora imati dobar QA?

Savjetovali su onima koji žele zakoračiti u svijet IT-a da se usude napraviti prve korake, istraže tvrtke koje zapošljavaju i pokušaju zanemariti faktor straha, koji mnoge može udaljiti od ostvarenja cilja.

Smatraju da otvorenost učenju, razvoju komunikacijskih vještina, spremnost na svladavanje novih tehnika i praćenje koraka s tehnologijom mogu dovesti do idealne kombinacije za uspjeh i status dobrog kolege.

“Prenositelj loših vijesti”, odnosno QA osoba, mora posjedovati određene vještine kojima može inicirati “nered” na sustavu kako bi se isti uklonio i pripremio za korištenje.

Oko za detalje, sposobnost opažanja potencijalnih problema, poznavanje sustava i razmišljanje unaprijed među odlikama su dobrog ispitivača.

Zaključili smo da svi oni koji vole pronalaziti mane i imaju oko za nesavršenosti, imaju savršenu podlogu i odlike idealnog kandidata za ovaj posao. Što misliš, jesi li među njima? 😉

Nakon službenog dijela, svi smo se podružili uz zakusku, piće, upoznavanje i druženje.

Vidimo se na idućem Agilathon Meetupu!

Na prvom Agilathon Meetupu uživali smo u ohrabrujućem panelu kojim se predstavila samo jedna od brojnih karijernih prilika u IT sektoru. Jedva čekamo nove teme!

Zahvaljujemo domaćinima iz Agilathona, svim panelistima na podjeli znanja i iskustava te mnogobrojnoj publici na interesu i pitanjima. Veselimo se novim susretima!

Podijeli


O autoru:

Božena Ljušanin

Istraživački duh, nepoznat teren i dobra organizacija tri su pojma kojima bih opisala svoj karakter. Zaljubljenica sam u digitalni svijet i SEO optimizaciju.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti