Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

5 načina kako razvijati zaposlenike s 0 kuna

Suzana Špika Šimera

Suzana Špika Šimera

02.07.2021.

Jedna karakteristika budžeta za razvoj i obrazovanje zaposlenika je jednaka u svim organizacijama – uvijek je premali za sve što bismo htjeli/mogli/trebali. Toj karakteristici drugu godinu zaredom pridodajemo i negativne posljedice pandemije na poslovanje u smislu prihoda. U ljudskim resursima prilikom takvih “prigoda” uglavnom dođe do drastičnog smanjenja upravo budžeta za obrazovanje i razvoj zaposlenika. S druge strane nema jednakog smanjenja očekivanja od strane zaposlenika na temu njihovog profesionalnog razvoja. 

Što napraviti u takvoj situaciji i kako “podebljati” razvoj zaposlenika i kad imate određeni budžet na raspolaganju?

Interne edukacije

Prvi način se bazira na kulturi dijeljenja znanja što je jedna od najproduktivnijih kultura koje organizacija bilo koje veličini ili djelatnosti može imati. Svatko ima određena znanja i vještine koje mogu koristiti drugima da budu uspješniji u svom poslu. Potrebno je naravno imati jasno sliku potreba organizacije, ali i individualnih potreba zaposlenika.

Ako ste u toj točki, pronađite mentore za potrebne teme unutar tvrtke. Izazov može biti ohrabriti osobu da stane pred ljude i krene podučavati. Ovo je točka zbog koje se mnoge interne obuke nikad ne realiziraju. Osoba ima znanje, želi ga dijeliti, ali nema sigurnost. Srećom su vam na raspolaganju drugi modaliteti transfera znanja. Možete napraviti plan mentorstva ili OJT (on the job training) koji su savršeni za rad upravo 1 na 1.

HR edukator

Sjajno je ako netko iz tima ljudskih resursa može držati edukacije ili coaching zaposlenika. Ako ovo čitate i HR ste, sigurno nemate znanja da biste nekoga učili programirati ili projektirati, ali vi ste tu za sve soft skills edukacije. Target vam je cijela organizacija. Menadžerima, voditeljima timova ili projekata će sigurno koristiti radionice o davanju feedbacka ili motiviranju članova tima. Detektirajte zaposlenika koji je najveći mentorski potencijal i razvijajte mu tehnike javnog nastupa i prenošenja znanja kako biste potekli interne edukacije.

Besplatne edukacije

Jeste li npr. znali da je Edukacijski Centar Mirakul nedavno imao cijelu seriju mini webinara o leadershipu? Jeste li provjerili opcije koje nudi HZZ u domeni obrazovanja zaposlenih osoba? Znate li koje besplatne edukacije nude LinkedIN ili Google? Postoji li free trial na edukacijskim platformama koje vas zanimaju?

Pretplatite se na newsletter edukacijskih kuća koje pokrivaju područja interesa vaših zaposlenika i organizacije. Ništa vas ne košta, a pravovremena informacija zlata vrijedi. 

Ne zanemarujte ni razne meetupe. Pratite događanja, informirajte svoje zaposlenike jer to je upravo prilika za postavljanje pitanja iskusnijem kolegi iz struke.

Drugačiji projekti

Kad formirate projektne timove, osim što naravno brinete o osobinama ličnosti kako bi tim što bolje funkcionirao, tražite uvijek one zaposlenike koji su već radili isti ili sličan projekt jer oni će ga napraviti brže i kvalitetnije. 

Sljedeći put razmislite o ubacivanju jedne nove osobe u projekt. Rad na novim projektima, u novim tehnologijama ili novim procesima je odličan način na koji razvijate zaposlenika. S njegove strane je bitna volja, a s vaše da mu stvorite priliku i preduvjete za razvoj. Projektni timovi uhodanih “igrača” su odlična platforma za razvoj zaposlenika. Više je članova tima te je samim time i količina i dostupnost informacija veća bez da je netko on njih preopterećen time da uz sav posao mentorira kolegu. Dodatni benefit koji se nerijetko događa je da upravo “pridošlica” svježe glave ubaci ideje jer je van svakog okvira uhodanog procesa i načina ustaljenog projektnog tima. Svojim pitanjima navodi na preispitivanje svega. Ako on sam ne dođe do novog načina, možda asocira iskusnijeg kolegu na novo rješenje.

Rezervirajte vrijeme za istraživanje i učenje

Na poslu je mnogo radnih zadataka, kod kuće su obiteljske i ostale obaveze. Kada je vrijeme za učenje?

Odredite npr. dva sata tjedno “za učenje”. Sugerirajte timovima da odvoje vrijeme za zajedničko proučavanje korisnih materijala vezanih za posao/novi projekt/pristup zadatku. Uloženo vrijeme u takve aktivnosti ne samo da je korisno poslodavcu, već pomaže i zaposlenicima da pojačaju svoje vještine i skupe nova znanja i u konačnici budu još više ponosni na svoje rezultate. Google ovaj način provodi već dugo i odlično funkcionira.

Imate li još koju ideju? Jeste li iskušali neke od ovih? Da li funkcioniraju u vašoj branši? Meni se kao najbolja metoda pokazao upravo OJT. Rad 1 na 1 je zapravo spontan. Tko ne pomaže kolegi kad zapne? Svi će. Ako tome dodate određenu strukturu, imate OJT.

Također me zanima viđenje vas zaposlenika koji niste u ljudskim resursima. Da li bi željeli da vam HR organizira interno mentorstvo, odnosno osigura program učenja s iskusnijim kolegom? Imate li uopće u svojoj organizaciji osobu koja bi vam mogla biti mentor? Koji oblici edukacija su vam zanimljivi? Npr. meni je iskustvo pokazalo da mlađi zaposlenici jedva izdrže predavanje od 4 sata čak i ako im je tema najzanimljivija na svijetu, ali radionica od 8 sati nije ni najmanji problem.

Podijeli

Povezane novosti