Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku Split

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku Split ima najdulju tradiciju tehničkog obrazovanja na ovim prostorima. U spoju tradicije i moderne tehnologije, učenici mogu odabrati jedno od tehničkih zanimanja koja ih uvode u svijet tehnike i znanosti novog tisućljeća.

Posebno su zanimljivi smjerovi:

STROJARSKI RAČUNALNI TEHNIČAR- učenici stječu znanja i vještine iz raznih područja strojarstva: tehnoloških procesa, strojarske energetike, konstruiranja i dizajniranja strojnih elemenata i sklopova, kao i tehnologije obrade materijala. Učenici se osposobljavaju za samostalno crtanje i konstruiranje koristeći razne softverske alate koji se susreću i u proizvodnim uvjetima.

TEHNIČAR ZA MEHATRONIKU – Naziv mehatronika potječe iz Japana, a objedinjuje dvije ključne riječi: mehanika i elektronika. Mehatronika je interdisciplinarno područje koje se temelji na elektrotehnici i strojarstvu te automatizaciji, informatici i robotici. Nastalo je kao rezultat napretka tehnike u kojoj više nema oštrih granica između pojedinih stručnih područja. Tehničar za mehatroniku stječe znanja i vještine iz znanstvenog polja elektrotehnike, računalstva i strojarstva. Kompetencije koje se dobivaju obrazovanjem za navedeno zanimanje predstavljaju sintezu svih navedenih područja i vrlo im je široka promjena u tehničkoj praksi.

“Škola je iznjedrila cijeli niz istaknutih znanstvenika iz područja tehničkih znanosti.

Nastava se izvodi na suvremenim didaktičkim pomagalima, pri čemu učenici stječu potrebna znanja i vještine tražene na tržištu rada.

Pri poučavanju učenika koriste se suvremene metode koje potiču kreativno razmišljanje učenika i problemsko rješavanje zadataka te se učenicima omogućuje interdisciplinarna tehnička naobrazba.

Osim osnovnog tehničkog obrazovanja za određeno zanimanje, na taj se način učenicima omogućuje i vertikalna prohodnost u znanstvenim područjima: elektrotehnike, računarstva, strojarstva, metalurgije i brodogradnje.

Škola posjeduje suvremenu tehničku opremu, čijim korištenjem učenici stječu potrebne kompetencije.

Škola posjeduje specijalizirane učionice i praktikume za poučavanje. U školskim radionicama učenici se osposobljavaju za postizanje praktičnih vještina na konvencionalnim alatnim strojevima, kao i na suvremenim CNC strojevima (tokarenje i glodanje).

Učenici stječu znanja i vještine za dizajniranje elemenata, sklopova i konstrukcija korištenjem suvremene informatičke opreme.

Nastava se izvodi u jednoj smjeni, škola posjeduje sportsku dvoranu. U školi djeluje Sportski klub Tehničar, koji ostvaruje cijeli niz značajnih sportskih rezultata na natjecanjima (nogomet, rukomet, atletika, stolni tenis, streljaštvo itd.)

U školi su tijekom dugogodišnje povijesti kao nastavnici radili istaknuti hrvatski umjetnici i intelektualci poput Dinka Šimunovića, Josipa Hatzea, Emanuela Vidovića i drugih.”

Istraži zajednicu