Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Women in tech meetup: Oda ženskoj energiji u “muškom” poslovnom svijetu

Romana Ban

Romana Ban

10.03.2023.

Nakon duge stanke, večer prije obilježavanja ovogodišnjeg Dana žena organizirali smo Women in tech meetup.

Tridesetak djevojaka i žena okupilo se u The Works coworkingu kako bi poslušale inspirativne poduzetničke priče Ene Melvan (MetaBelly), Nikoline Barada (Evala) i Vanje Perić (AymoLive).

Razgovor u formi panel rasprave pod nazivom “Moć ženskog poduzetništva” moderirala je Pinija Poljaković, odnedavno i sama u poduzetničkim vodama.

Pinija u svojoj ‘solopreneur‘ ulozi vodi različite događaje i moderira panele, a naročito uživa kao trenerica javnog i medijskog nastupa. Dakle, nije bilo mnogo razmišljanja o tome kome bismo trebali prepustiti moderatorsku palicu!

Inače, događaj je održan na engleskom jeziku jer smo htjeli da i “domaći stranci”, poput brojnih digitalnih nomada, imaju priliku sudjelovati na ovakvom zanimljivom događaju u našem gradu.

Čemu isticati “ženske” probleme?

Vanja, Ena i Nikolina govorile su o svojim poduzetničkim iskustvima, s posebnim naglaskom na izazove s kojima se na tom putu susreću kao žene.

Da, volimo za sebe misliti i govoriti da smo emancipirane i ravnopravne, no zapravo se ne tako rijetko susrećemo s različitim oblicima neravnopravnosti u osobnom i profesionalnom životu.

Na razgovorima za posao zna nas se pitati o planiranju obitelji, a mala djeca često su nam “kamen spoticanja” za dobivanje posla. Statistike govore da su mnoge žene plaćene manje nego njihovi kolege za isti posao. Malen je postotak žena na upravljačkim pozicijama.

Puno je razloga zašto i u 2023. ipak moramo isticati probleme s kojima se nose isključivo žene!

(Ne)planski skok u startup svijet

Uvijek je zanimljivo čuti nepoznate crtice iz uspješnih karijera, posebno stavove i unutarnja previranja koja su dovela do važnih poslovnih odluka.

Tako se Vanja našalila da je njen recept za uspjeh to što ne voli ni umjetnost ni tehnologiju, a usudila se pokrenuti startup AymoLive live video streaming platformu koja povezuje umjetnike s publikom!

Iako je iz korporativno-financijskog svijeta hrabro ušla u poduzetničke vode, i to u sasvim drugom sektoru, Vanja kaže da je tu ipak bila riječ o vrlo kalkuliranom riziku jer je po prirodi vrlo organizirana i uvijek ima plan B.

Vanja Perić (Aymolive) i Ena Melvan (Metabelly)
Nakon rada u dva propala startupa – najbolje je pokrenuti svoj!

Ena je ispričala kako je deset godina radila u znanosti, uključujući internacionalno iskustvo postdiplomskog studija u Australiji. Zanimljivo je kako je iza nje i iskustvo rada u dva startupa – jednom iz područja turizma i drugom vezanom za kriptovalute. Oba su (pro)pala!

Međutim, njeno vrijedno iskustvo stečeno u startup svijetu nije propalo, nego je izišlo na vidjelo kad je nakon čak četiri godine rada na svojoj ideji napokon odlučila pokušati, i to baš na početku pandemije.

Nije znala boji li se više neuspjeha ili uspjeha!

Osmislila je Fiber, vlakna s prebiotičkim djelovanjem koja doprinose normalnom radu crijeva, kao i uslugu laboratorijske analize stolice na temelju koje radi personalizirani plan prehrane.

Upravo navedeni proizvod i usluga srž su onoga zbog čega je znanstvenica Ena danas poznata i kao osnivačica višestruko nagrađivanog startupa Metabelly!

Evala, pandemijo! Ajmo u poduzetništvo!

Nikolina je još u studentskim danima osjećala jak poduzetnički poziv. Toliko jak da je ozbiljan rad na svojoj ideji započela kad je buknula pandemija.

Uostalom, što drugo jedna (ne)obična studentica može raditi u teška vremena bez odlazaka na predavanja i na studentske izlaske?! 🙂

Nikolina Barada (Evala) i Pinija Poljaković (Art Media)

Nakon godinu dana “mozganja”, prijavila se u program (smijem li reći legendarnog?) Studentskog poduzetničkog inkubatora, gdje joj je mentorska podrška dala potreban vjetar u leđa.

Nikolina je danas česta gošća na poduzetničkim panelima kao osnivačica startupa Evala. Njen je proizvod istoimeni inovativni digitalni turistički vodič u obliku mobilne aplikacije za kreiranje jedinstvenih turističkih tura temeljenih na storytelling konceptu.

Preko kreveta do uspjeha?!

Uz Pinijina konkretna pitanja, panelistice su iznijele mnoštvo sjećanja o kojima inače ne pričaju.

Primjerice, neke od njih susretale su se sa zlobnim komentarima (i to od strane drugih žena!) da su do uspjeha došle preko kreveta.

Nadalje, često su se osjećale kao prevarantice – kao da njihove ideje nisu dovoljno dobre i kao da ne zaslužuju nagrade i pohvale koje dobivaju! Da, da, nekoliko se puta spomenuo Imposter sindrom, o kojem više možeš pročitati ovdje.

Savjeti koji se trebaju primijeniti!

Pinija je iznijela i nekoliko zanimljivih istraživanja vezanih za rodnu diskriminaciju u poslovanju, a panelistice su porazne iznesene činjenice komentirale uz hrpu zanimljivih savjeta ženama koje se nećkaju oko pokretanja svog posla.

Izdvajam sljedeće:

  • Nemoj bježati od svoje ženske energije, već je ponosno unesi u muški svijet!
  • Iskoristi prednosti pozitivne diskriminacije!
  • Strah je normalan, ali dovršeno je bolje od savršenog pa samo kreni!
  • Ako tvoj projekt propadne, to ne znači da si propala ti kao osoba!
  • Udomi psa!

Ako misliš da izmišljam, uskoro ćeš moći pogledati snimku panela na našem YouTube kanalu pa me slobodno demantiraj! 😉

Jedva čekam idući Women in tech meetup, a ti?

P.S. Bravo za sve panelistice, moderatoricu i glavnu organizatoricu Nikolinu Kukoč – najbolju kolegicu na svijetu!

Fotografije: Vanessa Barač

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti