Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Web programeri iz “Grafičke” – integracija inovacija, praktičnog iskustva i suradnje s industrijom 

Paula Srdanović

Paula Srdanović

16.01.2024.

U Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, eksperimentalni smjer web programera predstavlja revolucionaran pristup obrazovanju u području informacijske tehnologije.

Ovaj smjer ne samo da ističe ključne elemente web programiranja, već i naglašava važnost praktičnog iskustva, suradnje s industrijom te poticanja kreativnosti među učenicima.

Kako bismo se bolje upoznali sa smjerom i što nudi, porazgovarali smo sa profesoricom Nikolinom Smilović, koja je jedna od pokretača navedenog programa.

Što sve uče napredne generacije, kako se kreću i dišu?

Kroz ovaj program, učenici se upuštaju u duboko razumijevanje programiranja, razvoja web aplikacija, upravljanja bazama podataka te korištenja različitih web okvira i biblioteka.

Oni ne samo da stječu tehničke vještine, već razvijaju i sposobnosti rješavanja problema, timskog rada te kritičkog razmišljanja. Zvuči zanimljivo, zar ne?

Foto: Damira Kalajžić (129. OpenCoffee meetup)

„Poseban naglasak stavlja se na praktično iskustvo, gdje učenici, uz pomoć nastavnika, svaki zadatak primjenjuju na stvarne projekte. Njihova kreativnost i inovacija dolaze iz stvarnih problema – tijekom godine, učenici koriste stečeno znanje primjenjujući ga na osobnim projektima. Inspiraciju za ove projekte u većini slučajeva pronalaze u konkretnim izazovima koje prepoznaju u svom okruženju, a čije digitalno rješenje razvijaju te tako stvaraju inovacije“, naglasila nam je profesorica Nikolina Smilović.

Što je zaslužno za izgradnju kvalitetnih mladih?

Velik broj sati temelji se na praksi, gdje se svaki zadatak odnosi na izradu rješenja stvarne problematike. Arhivirajući projekte, učenici obogaćuju svoj portfelj koji im je glavna ulaznica na bilo koja vrata u svijetu programiranja.“

Portfelj koji razvijaju tijekom školovanja postaje ključan alat pri ulasku na tržište rada.

Učenici, motivirani velikim izazovima, brzo postižu uspjeh – svake godine osvajaju prva mjesta na natjecanjima u sklopu EDIT besplatne škole programiranja, koja ima tečajeve za osnovnu, srednju i naprednu razinu programiranja.

“Također trenutno timski programiramo sustav za pedagošku službu, gdje pedagog i psiholog mogu voditi dnevnu evidenciju i imati potpuni pregled, kako po danu tako i po učenicima.”

Kakva je uloga poslodavaca?

Suradnja s lokalnim tvrtkama najintenzivnija je ljeti. Tvrtke pružaju mentorstvo i dodatno obučavanje, prilagođavajući učenike vlastitim radnim praksama.

Ovaj model omogućuje tvrtkama da oblikuju buduće zaposlenike, dok učenici stječu stvarno radno iskustvo i bolje razumijevanje industrije. Na taj način, firme s malo ulaganja tijekom ljeta, za godinu/dvije dobivaju školovanog radnika koji u potpunosti odgovara njihovim zahtjevima.“

Koji je korak dalje za učenike i gdje nastavljaju svoj put? 

„Nakon završetka programa, gotovo svi učenici odlučuju nastaviti svoje obrazovanje na srodnim fakultetima. Oni istovremeno rade kao web programeri putem studentskih ugovora, privlačeći pažnju poslodavaca koji su impresionirani projektima objavljenim na GitHubu. Ovaj nekonvencionalni pristup obrazovanju omogućuje učenicima svakako brz ulazak na tržište rada“,  s ponosom naglašava profesorica.

Ovisno koliko se predaju poslu, toliko su i na cijeni. Pojedini učenici su toliko traženi da su već unutar jedne godine promijenili i po dvije firme.

Što nosi budućnost?

„Ciljevi su nam da se razvijamo i hvatamo novitete koji osvajaju tržište, također da paralelno s time mijenjamo koliko možemo naš tromi sustav školovanja. Osim trčanja za znanjem, trčimo malo i izvan Lijepe naše. Od ove godine dio smo Erasmus programa, te smo već ostvarili jednu suradnju s fakultetom u Nizozemskoj.”

Želja nam je da širimo poznanstva, da upijamo nova znanja i, naravno, ojačamo lokalnu zajednicu programera.

“Uz naglasak na poduzetničkim inicijativama, učenici imaju priliku sudjelovati u radionicama i mentorstvima posvećenim razvoju start-upova. Ovi programi pružaju konkretne prilike za stjecanje poduzetničkih vještina, potičući učenike na samostalnost i uspješno vođenje vlastitih poslovnih pothvata.“

I za kraj, koliko daleko sežu interesi te poznanstva novih generacija programera?

„Uspjeh, veliki izazovi i velika potražnja motiviraju učenike da budu aktivni u zajednici web programera.

Prošle godine smo postigli izvrstan rezultat u dvodnevnom državnom natjecanju iz programiranja, gdje smo čak bili jedini predstavnici svih srodnih programerskih škola koje se nalaze duž obale Lijepe naše.

Osim natjecanja, tu su svakogodišnji odlasci na konferencije, od lokalnih Open Coffe meetupa i Split Tech City Festivala na Bačvicama pa do Infobip Shift, najveće developerske konferencije u Europi.

Web progameri s profesoricom Nikolinom na NEXT konferenciji za srednjoškolce

Poznanstva na svim tim druženjima su neprocjenjiva, kao i oduševljenja senior developera bogatim znanjem naših učenika u tako ranoj dobi.“

Nema mi draže nego kad učenici traže dozvolu izlaska sa sata jer imaju dogovoren sastanak s potencijalnim poslodavcima.

Eksperimentalni smjer web programiranja u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, popularno zvanoj Grafičkoj školi, ne samo da pruža inovativan pristup obrazovanju, već i gradi temelje za uspješne karijere u području web programiranja.

Svojim jedinstvenim pristupom, suradnjom s industrijom te naglaskom na praktičnom iskustvu, škola postavlja standarde u obrazovanju budućih generacija programera.

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti