Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Humans of Split Tech City; Nikolina Smilović

Tina Tomičić

Tina Tomičić

16.05.2021.

Nakon kraće stanke, nastavljamo s našom rubrikom kroz koju vam predstavljamo ljude uključene u lokalnu zajednicu.

Danas je red na jednu damu, a ona je Nikolina Smilović, magistrica inženjerka računarstva.

Foto: Damira Kalajžić
129. OpenCoffee meetup

Upoznajmo je…

Nakon završene srednje škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju (smjer web dizajner) upisujem i završavam FESB (računarstvo), a tijekom fakulteta sudjelovala sam u projektu u kojem je 8 cura iz cijelog svijeta programiralo dronove. Projekt se održao u Njemačkoj (Multicoper kamp) i trajao je 15 dana. Po završetku školovanja, zaposlila sam se u firmi Connecto Transfers i tamo sam radila 5 godina na razvoju internog sustava za prijevoz putnika.

Godinu dana nakon zaposlenja u firmi dobila sam ponudu iz škole, istu sam i prihvatila te sam paralelno radila dva posla. U školi sam predavala predmete vezane za web dizajn (HTML, CSS, PHP programiranje, Photoshop), a prije 4 godine počela sam pisati novo usmjerenje koje će postojati u Hrvatskoj – web programer. To sam pisala dvije godine i dobila odobrenje od Ministarstva. Trenutno se provodi eksperimentalni smjer, a ako Ministarstvo bude zadovoljno time onda će se to usmjerenje priznati kao redovan srednjoškolski obrazovni program.

Prošle godine sam dobila nagradu za najboljeg profesora (jedna od 500 najboljih u Hrvatskoj). Da bi dobio tu nagradu moraš imati iza sebe projekt, a jedan od najvećih mojih projekata je bio prethodno spomenuti napisani novi smjer, a drugi projekt koji bih istaknula je Junior Engineer Academy. Ove godine bila sam i edukator u sklopu Edit Code School.

Svake godine par dobrih učenika, koji ne namjeravaju upisivati fakultet, volim uputiti na dobre pozicije i firme, a sve zahvaljujući dobrim odnosima koje gradim s ljudima iz IT struke.

Nikolini se zahvaljujemo što je pristala podijeliti s nama svoju priču i moramo dodati: sretna su ona djeca kojima si ti profesorica!

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti