Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Veljaču posvećujemo mentalnom zdravlju u digitalno doba

Romana Ban

Romana Ban

01.02.2022.

Veljaču obično ili obožavaš ili mrziš, ovisi u kojoj si i kakvoj životnoj fazi.

Zar nije ironično što najkraći mjesec u sebi krije i Valentinovo i ispitne rokove, kod nekih znane kao okidače za stres? 😀

Nadalje, ako imamo uobičajene poslovne rokove i obveze koje trebamo obaviti do kraja mjeseca, automatski nam se oduzimaju 2-3 dana…divno!

Ni prevrtljiva vremenska prognoza nam ne ide pod ruku pa se u jednom trenutku osjećamo poput pingvina, a u drugom se poželimo skinuti u kratke rukave i skočiti u more (okej, na to se nećemo žaliti! #splitlifestyle).

Ako svemu tome dodamo koronu koja u zadnje vrijeme “luduje” te tjera čak i zdrave ljude i djecu u “zatvor” samoizolacije, može nam se činiti kako ćemo završiti u podrumu na Firulama (na psihijatrijskom odjelu, op.a. 😀 ) i prije nego “kratka” veljača dođe svom kraju… 

Fokus na zaista bitno 

Šalu na stranu, zapravo vas želim uvesti u našu temu mjeseca:

Mentalno zdravlje u digitalno doba

Odlučili smo, dakle, kako ćemo ove veljače sadržajem koji stvaramo fokus staviti na mentalno zdravlje!

Čime god se (ne) bavili, zdravlje bi nam trebalo biti pri vrhu liste prioriteta.

I učenicima i studentima, i startupovcima i korporativcima, i nezaposlenima i uvijek prezaposlenima – svima bi nam trebalo biti važno potruditi se oko svog zdravlja.

Nismo sigurni koliko vam možemo pomoći oko fizičkog, no pokušat ćemo doprinijeti boljitku barem vašeg mentalnog zdravlja. 🙂

Kako se ističe na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mentalno zdravlje definira se kao stanje uspješnog funkcioniranja i optimalnog korištenja svojim potencijalima:

“Dobro mentalno zdravlje obuhvaća nekoliko različitih aspekata osobne (subjektivne) dobrobiti: tjelesnu, emocionalnu, psihičku, socijalnu i duhovnu dobrobit.”

Mentalno zdravlje u digitalno doba

Uza sve uobičajene izazove s kojima se kroz život u 21. stoljeću nosimo, trenutna pandemija je svakako faktor koji već znatno utječe na rezultate istraživanja o mentalnom zdravlju, pogotovo kad su djeca i mladi u pitanju.

Jeste li znali da su 2020. godine u Hrvatskoj čak 44 osobe u dobi od 15 do 25 godina izvršile suicid? Radi se o porastu od čak 57.1% u odnosu na godinu ranije!

Imajući taj strašan podatak na umu, nemojte se čuditi što i sami osjećamo potrebu doprinijeti Split Tech City zajednici čak i u ovom području, malim preventivnim koracima.

Zbog toga ćemo vas informirati, navoditi na razmišljanja i poticati da svakodnevno radite na podizanju kvalitete svog zdravlja i svojih života.

U veljači ćete, dakle, na našem portalu i društvenim mrežama imati priliku čitati o različitim segmentima mentalnog zdravlja.

Uz to, pripremamo zanimljiva online i offline predavanja fokusirana na faktore koji itekako utječu na naše zdravlje.

Simbol mjeseca je…

I dok je more bilo naš simbol siječnja, u kojem smo vam ponudili more zanimljivog sadržaja o učenju i obrazovanju, pogađate li što bi mogao biti simbol mjeseca posvećenog mentalnom zdravlju?

I ovog smo puta inspirirani Splitom i Dalmacijom.

Mislim da ćemo vam najbolju asocijaciju dati stihovima poznatog splitskog benda:

“Nije uzela lijek, a okriće na jugo…”

Svima nam je poznat utjecaj tog divljeg vjetra na naše unutarnje stanje, zar ne?

Jugo kao vanjski čimbenik koji itekako ima utjecaja na naše osjećaje i ponašanje može se promatrati kao metafora brojnih drugih vanjskih čimbenika s istim učinkom:

  • Koliko nam znači mišljenje i podrška drugih?
  • Koliko su vanjski utjecaji važni za našu motivaciju i napredak?
  • Kako reagiramo na tehnološke promjene?
  • Jesmo li ovisni o tehnologiji?

Na kraju krajeva, sve dok u “južinavim” šetnjama gradom pomislimo: “Jugo je opet sve redikule istiralo iz kuće!”, trebamo se zapitati jesmo li i sami robovi stigmi i predrasuda vezanih za mentalno zdravlje!

Bit će i drugih tema kojima ćemo se u sljedećim tjednima baviti, no imajte na umu što nam je trenutno u fokusu i zapamtite:

P.S. Propustili ste? Pogledajte! Pročitajte!

Sandra Ferenčak: Financijska neovisnost nikad važnija! (video, pisani izvještaj)

Alen Juginović: Zašto spavanje nije za slabe? (video, pisani izvještaj)

Matej Sakoman: Mitovi i istine o mentalnom zdravlju (video, pisani izvještaj)

Alen Delić: Oni su budale, nama se to ne može dogoditi! (video, pisani izvještaj)

Je li moguće ostati mentalno zdrav u digitalno doba? – panelisti Ena Rajić, Lucija Krnčević i Sandro Kraljević (video, pisani izvještaj)

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti