Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Marija Ziterbart (Tilde Loop): Od programerke do tehnološke direktorice britanskog startupa

Tina Lucić

Tina Lucić

10.05.2023.

Tilde Loop: Spring Tech Event se održao prošlog tjedna u The Works coworkingu u Splitu.

Treći je to u nizu organizirani meetup od strane tvrtke Tilde Loop, a ovog puta je fokus bio na spajanju tech i business područja, na temu Razvoj startupa financiranog venture kapitalom iz perspektive CTO-a.

Tilde Loop je konzultantska tvrtka za software development, s uredima u Londonu, a odnedavno i u Splitu.

Tilde Loop tim

Direktorica njihova londonskog ureda, Marija Ziterbart, ujedno je i CTO femtech startupa sa sjedištem u Londonu – The Lowdown – te je upravo ona bila predavačica na ovom eventu.

Event je moderirala Nika Marin, Social Media Managerica u Tilde Loop-u, u formatu fireside chat-a, gdje je publika imala priliku čuti Marijina mišljenja i iskustva „iz prve ruke“.

Od programerke do CTO-a

Marija je svoj poslovni put započela u Splitu prije 8 godina kao programerka, a nekoliko godina kasnije ga je nastavila u Londonu i pridružila se Tilde Loop-u nakon otvaranja ureda u Londonu.

Prije dvije godine se prijavila za konzultantsko mjesto u startupu The Lowdown i upoznala foundericu Alice Pelton, koja je tada bila u fazi potrage za prvim investicijama.

Nika Marin i Marija Ziterbart

Brzo su pronašle zajednički jezik, a budući da su investitori tražili konkretne planove, dogovorile su kompletan rebranding i partnersko pridruživanje Tilde Loop-a te potragu za pre-seed investicijama.

The Lowdown –  ideja, investitori, runde financiranja

Ideja je započela 2019. godine kao review platforma za kontracepciju jer ni sama Alice nije mogla pronaći korisne podatke i povratne informacije vezano uz iskustva drugih žena po pitanju korištenja kontracepcije.

Tada je to bila mala WordPress stranica, ali je ipak pokazala da su korisnici zainteresirani za korištenje.

Pre-seed runda je najranija faza financiranja startup-a, u kojoj je cilj pokazati da proizvod ima potencijal i da ispunjava potrebu tržišta. Kad su se Marija i Alice upoznale 2021. godine i uz partnersku suradnju s Tilde Loop-om krenule u rebranding, uspjele su doći i do prvih investitora.

Marija nam je ispričala kako su prve investitore upoznale u Beču, na druženju foundera i investitora. Ideja im se svidjela, ali su htjeli konkretan plan za taj proizvod u koji bi uložili.

PRO TIP:

  • Prvi investitori su najbitniji. Trebate razviti i njegovati odlične odnose s njima
  • U pre-seed rundi, investitori ulažu u osobu, a ne proizvod. Moraju dobiti povjerenje u vas da ćete ideju stvarno realizirati
  • Lako je moguće da će oni nastaviti investirati i u novoj rundi investicija
  • Uključite developere u razvoj plana od samog početka 
Razvoj proizvoda – od WordPressa do mikroservisa

Nakon analize postojećeg softwarea, 2021. godine su se odlučili na prelazak na mikroservisnu arhitekturu, budući da im je glavni cilj bio poboljšati postojeće feature i napraviti nove, bez da utječu na trenutne korisnike.

Svaki servis je dizajniran oko određene poslovne domene i ima pripadajuće odgovornosti te su međusobno nezavisni i autonomni. To su implementirali koristeći Node.js.

OpenSearch koriste za tražilicu i pohranu podataka, pomoću kojeg mogu pregledavati i analizirati recenzije. Za frontend koriste moderne tehnologije React i Next.js. Cijeli case study možete pronaći na linku: The Lowdown – Tilde Loop.

Seed runda dolazi nakon pre-seed runde i prva je formalna runda financiranja startupa. U toj fazi se mora pronaći product market fit i izgraditi baza korisnika, koja može generirati prihode.

The Lowdown je u srpnju 2022. dobio seed investiciju od 2,5 milijuna dolara i kontinuirano nastavio razvoj. Osluškuju potrebe svojih korisnika i razvijaju proizvod prilagođavajući ga tržištu – kroz nove alate, proizvode i suradnju s in-house liječnicima.

S obzirom na tržište i očekivanja investitora, stalno balansiraju između kvalitete i brzine razvoja.

Za startup je uobičajeno da je sve jako dinamično i da se događaju i greške, ali vode računa da programerima zadaju realne rokove kako bi dobili što bolju moguću kvalitetu.

Danas je The Lowdown vodeća britanska platforma za seksualno i reproduktivno zdravlje, koju svaki mjesec posjeti više od 150 000 žena.

Osim Velike Britanije i Njemačke, primijetili su veliku potražnju i s američkog tržišta te planiraju daljnje širenje. 

Nakon jako zanimljivog fireside chata i mnogobrojnih pitanja publike, opušteno druženje se još dugo nastavilo uz networking.

Hvala Tilde Loop-u na organizaciji eventa i Mariji što je podijelila svoje iskustvo s nama. Puno sreće u daljnjem poslovanju i pripremi The Lowdowna za sljedeću fazu financiranja i ulazak u Seriju A!

Veselimo se sljedećem meetupu!

Fotografije: Tilde Loop

Podijeli


O autoru:

Tina Lucić

Kreativna sam i pustolovna osoba, koja voli istraživati nove kulture i destinacije, otkrivati nova iskustva i upoznavati ljude. Kao strastveni storyteller, uživam dijeliti svoje priče, kao i slušati tuđe.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti