Studenti su složni – “Internship je u potpunosti ispunio naša očekivanja!”

Uvijek iznova naglašavamo važnost stručnih praksi tijekom školovanja kroz koju studenti dobivaju uvid kako izgleda rad u određenoj firmi/agenciji, kako funkcionira timski rad, na koje prepreke će nailaziti jednom kad se zaposle, itd.

Kako ne bi sve ostalo samo na priči morali smo nešto poduzeti,  je li tako? 🙂

E pa, 15.06.2020. Split Tech City organizirao je predstavljanje ljetnih praksi koje su firme, članice zajednice, nudile studentima.

Četiri splitske tvrtke (AGILO, Extension Engine, SeekandHit i Lilcodelab) predstavile su prakse koje nude studentima u području programiranja, dizajna, marketinga i slično.

Predstavnici svake na raspolaganju su imali pet minuta za predstavljanje tvrtke i otvorenih pozicija za studente, ali i za odgovor studentima na njihova pitanja.

Isto tako, petoro najboljih studenata dobilo je tri minute vremena kako bi potencijalne poslodavce „izuli iz cipela.“

Unatoč lockdown-u, koji nam je svima poremetio planove, firme su pokazale izrazitu prilagodljivost novonastaloj situaciji, tako da su svi studenti svoje prakse uspjeli dovesti do kraja.

Nakon što su se dojmovi malo slegli, „uhvatili“ smo ih kako bi nam ispričali svoje iskustvo i na taj način eventualno potaknuli i druge da se okušaju.

Pročitajte njihove priče:
Mateo Galić (student računarstva na Kopilici)

Nakon dva mjeseca internshipa u digitalnoj agenciji Agilo mogu slobodno reći da mi je to jedno od ljepših iskustava u životu. Iskreno, nisam mislio da se toliko znanja može nekome dati za tako kratko vrijeme.

Usprkos mome prijašnjem iskustvu i samostalnom radu na projektima, bio sam očaran koliko se toga još krije “iza scene”.

Što se tiče moga mentora Josipa imam samo riječi hvale. Kad god bi naišao na neki problem, osim što bi ga uspješno zajedno riješili, uvijek bi izdvojio koju minutu više da mi objasni kako je uopće do problema došlo. Smatram da je takav pristup ključan za brzi proces učenja, a to samo pokazuje koliko je bio posvećen, strpljiv i koliko mu je bilo stalo.

Na internshipu sam naučio da nije dovoljno da kôd samo radi, već da je koliko je to god moguće, optimiziran i čitljiv. Usto sam naučio i kako se stvari rade na najbolji mogući način i kako to rade iskusni programeri.

Uvjeren sam da je internship odlična priprema za tržište rada, što zbog stečenog znanja, što zbog iskustva rada u poslovnom okruženju.

Najveći izazov tokom tog vremena mi je bilo upoznavanje sa WordPressom. Pošto nisam imao nikakvog iskustva rada s tim alatom, u početku mi je izgledalo kao “slijepa ulica”. Međutim, mentor Josip se tu pokazao kao izvanredan učitelj, pa smo i tu prepreku brzo i uspješno svladali.

Internship je u potpunosti ispunio moja očekivanja i svakako ga preporučujem svakome tko želi učiti i tko posjeduje interes za programiranje.

Iva Varvodić  (studentica FESB-a u Splitu, smjer računarstvo)

Internship sam odradila u Extension Engine firmi i trajao je ukupno osam tjedana s punim radnim vremenom od osam sati što je bilo izuzetno kvalitetno za nas sudionike budući da smo na taj način mogli steći pravo iskustvo rada u firmi.

S obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom, izrazito je pohvalno da se, uz pridržavanje mjera, internship program održao u cijelosti kako je prvotno planirano i što smo imali mogućnost kombiniranja rada od doma i iz ureda, ovisno o situaciji.

Program je započeo podjelom u dva tima po tri osobe. Radili smo na odvojenim aplikacijama slične tematike. Prva dva tjedna smo proveli u razrađivanju projekata i određivanju prioriteta zadataka nakon čega smo krenuli u realizaciju.

Smatram jako korisnim što smo mogli sudjelovati u dizajnu aplikacija te time predložiti naše ideje te ih raspraviti s mentorima. Cijelo vrijeme su nam mentori bili na raspolaganju i strpljivo su odgovarali na sva naša pitanja te prenosili znanje i iskustvo.

Odrađeni internship smatram pozitivnim iskustvom u kojem sam imala priliku naučiti nove tehnologije te raditi u timu s kolegama koji su bili spremni pomoći baš kao i cijela grupa.

Ivana Dominiković (studentica EFST-a u Splitu)*

Praksu sam obavljala u agenciji SeekandHit u odjelu digitalnog marketinga kao zamjenu za izborni predmet na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Trajanje od 176 sati zamišljeno je kao približan broj radnih sati u jednom mjesecu i odvijalo se prema dogovoru, s obzirom na želje i obaveze na fakultetu. Praksa je započela sredinom srpnja s 4 sata dnevno, a kasnije se do kraja kolovoza, zbog fakultetskih obaveza i približavanja rujna – bolne točke većine studenata, nastavila odvijati po 6 sati dnevno.

Prvi tjedan održavale su se edukacije tijekom kojih sam se upoznala sa samom firmom i načinom rada te s radnim zadacima koji se obavljaju prilikom oglašavanja i alatima koji se pri tome koriste kao što su Google Ads Editor, Google Analytics i Google Tag Manager. Nakon toga su uslijedili zadaci koje sam odrađivala uz pomoć mentora.

Nisam imala jednog dodijeljenog mentora, već je većina zaposlenika odjela marketinga bila uključena u moj internship na način da su se izmjenjivali ovisno o vrsti zadataka koje sam trebala obaviti.

Ovakva vrsta mentoriranja za mene je bila velika prednost jer sam na brži način mogla upoznati zaposlenike odjela, ali i prikupiti različita iskustva i savjete koje su stekli višegodišnjim radom s velikim brojem klijenata.

Izazovi s kojima se vjerojatno većina studenata suočava prije i tijekom obavljanja prakse su hoće li se snaći u novom okruženju i dobro obaviti zadatke koji su im dodijeljeni. Iz svog iskustva mogu reći da nema razloga za strah jer se uz prijateljsku i opuštenu radnu atmosferu mnogo lakše i brže uči, a za nedoumice koje se mogu pojaviti prilikom obavljanja istih tu su mentori koji su uvijek spremni pomoći.

Praksa tijekom studija olakšava premostiti barijeru između fakultetskog, odnosno pretežito teorijskog obrazovanja i odlaska na tržište rada jer studentima nudi praktično iskustvo i daje uvid u poslovno okruženje koje će ih dočekati nakon završetka studija.

Na ovaj se način mogu usvojiti neka nova znanja i vještine, postati kompetentniji kandidat za određeni posao, ali i između širokog raspona poslova u IT sektoru otkriti ono u kojem se želimo usavršavati.

Za kraj, mogu reći da je praksa nadmašila moja očekivanja i pozivam sve studente da ukoliko imaju priliku iskoriste mogućnost i prijave se za ovo jedinstveno iskustvo.

*Napominjemo, kako je agencija SeekandHit u konačnici uzela studentice Ekonomije i osigurala im stručnu praksu, ali držimo korisnim podijeliti i to iskustvo.

Ivona Knaus (studentica FESB-a u Splitu, smjer računarstvo)

Moje iskustvo prilikom internshipa u Lilcodelabu je bilo izazovno, zanimljivo i daleko najbolje radno iskustvo koje sam mogla dobiti.

To je ekipa od prvenstveno dobrih ljudi, a zatim stručnjaka koji rade ono što vole i to se vidi u svakom njihovom koraku i potezu.

Kroz svoje srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje prošla sam kroz razne tipove poslova, no sada sam prvi put imala priliku osjetiti kako je to raditi u struci, na što treba biti spreman jednom kad izađeš s fakulteta i kako se najbolje i najbrže prilagoditi svim izazovima koji te čekaju kasnije.

Konkretno u računarstvu, fakultet je samo uvodna priča, dok su stvarni izazovi, znanja koje trebaš posjedovati i najvažnije, prilagodba svakom izazovu i situaciji nešto što dolazi sa iskustvom, kojeg je najlakše dobiti upravo putem internshipa ili nekih realnih projekata. Mislim da je internship najbolji uvid u to, jer razlika između fakulteta i kasnije stvarnog svijeta i posla je ogromna.

To je svakako dobra priprema za tržište rada i toplo ga preporučujem svim studentima.

Nadalje što se tiče mentorstva, moj mentor su svi moji kolege zajedno.

Imala sam priliku učiti od svih, od šefova, preko seniora do juniora i ostalih studenata, apsolutno svi su na raspolaganju i uvijek spremni pomoći kad nešto zapne, bez oklijevanja. To je jedna skladna, marljiva i dobra radna ekipa te mi je iznimno drago što imam tu čast i priliku biti dio tima i učiti od njih.

Do sljedećeg internshipa…

Hvala firmama na fleksibilnosti i nesebičnosti, a zahvala ide i studentima koji su pristali podijeliti sa svima nama vlastito iskustvo internshipa i na taj način pomoći ostalim studentima koji možda imaju određene dvojbe.

STC sa predstavljanjem ljetnih praksi nastavlja i dogodine u, nadamo se, ljepšim okolnostima, a upućujemo poziv i ostalim firmama koje su u potrazi za praktikantima da nam se priključe. 🙂

 

 

 

 

 

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)