Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Dioklecijanov grad postaje centar pametnih i održivih tehnologija: Sutra počinje SpliTech konferencija!

Split Tech City

Split Tech City

17.06.2019.

Četvrto izdanje Međunarodne multidisciplinarne konferencije o pametnim i održivim tehnologijama “SpliTech 2019” održat će se od 18. – 21. lipnja 2019. te će okupiti ugledne znanstvenike i stručnjake iz akademske zajednice u Bolu na Braču i na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu.

Ovogodišnje izdanje bez sumnje prelazi dosadašnje postavljene granice: očekuje se dolazak preko 500 domaćih i inozemnih gostiju iz više od 30 zemalja cijelog svijeta. Ugledni znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstva i javnih institucija okupit će se kako bi razmijenili znanja na području pametnog okružja/grada, energije, inženjerskog modeliranja i zdravlja.

Među razlozima velikog broja zainteresiranih zasigurno je IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), tehnički susponzor SpliTech konferencije, inače najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva.

Odabrani radovi SpliTech konferencije ujedno znače i visoku kvalitetu, čime omogućavaju i pozicioniranje u visoko kvalitetnim časopisima  povezanim s ovogodišnjom konferencijom. Najkvalitetniji radovi dobit će mogućnost slanja proširenih verzija svojih radova za buduće objavljivanje u nekom od renomiranih časopisa: International Journal of Energy Research (Wiley), Journal of Cleaner Production (Elsevier) i Transactions on Emerging Telecommunications Technologies (ETT) – Special Issue (Wiley).

Nakon tri godine održavanja u Splitu, prva tri dana, odnosno znanstveni dio konferencije, seli se u Bol na Braču, dok je svečano otvorenje planirano je drugog dana konferencije, 19. lipnja u 11:15 sati, nakon čega će predavanje održati ugledni svjetski znanstvenici/profesori.

Glavni organizator SpliTech-a, prof. dr. sc. Sandro Nižetić, otvorio je konferenciju za medije jutros u 10 h u PICS@FESB, prilikom čega je najavio predavanje jednog od poznatih znanstvenika: Keynote predavanje na otvorenju konferencije održat će Luigi Atzori, vodeći znanstvenik na području IoT tehnologija, koji ima mnogo radova citiranih nekoliko tisuća puta. Oni koji se bave znanošću znaju što to znači i koliku težinu ima. Doveli smo i gospodina Davida Wilkinsona s University of British Columbia, koji je na području inženjerstva među top 10 sveučilišta. Riječ je o voditelju tima koji je pustio prvu litij-ionsku komercijalnu bateriju.

Posljednjeg dana konferencije, 21. lipnja, na FESB-u će se održati besplatni jednodnevni Internet of Things (IoT) day s ciljem povezivanja IoT tvrtki, startupova, fakulteta, studenata, znanstvenika te svih geekova i zaljubljenika u IoT kako bi podijelili svoje znanje, iskustvo i viziju o tehnologiji, rješenjima i poslovnim prilikama. Primjene IoT-a su široke te ukljuuju pametne zgrade, pametnu logistiku, upravljanje voznim parkovima (Smart City), agrikulturu, kao i pametno upravljanje energijom, što su ujedno i teme koje IoT day obuhvaa.

Više o IoT danu otkrio je dr. sc. Toni PerkovićNa temelju prošlogodišnjeg IoT workshopa i velike zainteresiranosti studenata za ovakav tip radionica, ove godine odlučeno je posvetiti cijeli dan radionicama, predavanjima i izložbenom prostoru, a sve uz popratni zabavni sadržaj, hranu, piće i nagrade. Prijave za IoT dan još su otvorene, potrebna je samo registracija, a broj mjesta je ograničen.

Prof. dr. sc. Boris Ljubenkov, prodekan za istraživanje, znanosti i stručni rad (FESB), naglasio je da konferencija već u  četvrtom izdanju pokazuje vrlo dobre rezultate i teme što fakultet izrazito cijeni te potiče financijski i organizacijski, kako ovu tako i sve studentske i ostale znanstvene projekte.

Voditelj splitskog ureda tvrtke Rimac automobili, gospodin Miljenko Baković, najavio je radionicu na temu „Internet of Cars – izazovi i mogućnosti“ te tom prilikom izjavio kako je ovaj tip konferencije potreban jer prikazuje znanost, ali i primjenu iste u industriji.

U ime ICT županije, gospodin Damir Brčić istaknuo je kako je Splitsko-dalmatinska županija od samih početaka uz konferenciju jer projekt ICT županija ima za cilj razviti i pojačati IT sektor u Županiji kako bi postao jedan od ključnih gospodarskih sektora: Moram pohvaliti organizatore i SpliTech konferenciju, koja je iz godine u godinu sve bolja. Na ovoj konferenciji dolazi do spoja znanstvenog dijela, studenata, profesora i istraživača, a zatim i praktični dio koji se ocrtava u IoT danu, gdje imaju priliku pokazati što su naučili i što rade.

Za više informacija posjetite službenu stranicu konferencije.

Vidimo se!

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti