Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

PSIHOTERAPEUTKINJA PROPITKUJE: Strah u poduzetništvu

Željka Radnić

Željka Radnić

29.11.2022.

Snagu, hrabrost i samopouzdanje stječete svakim svojim iskustvom tijekom kojeg zastanete da biste se suočili sa strahom.” – Eleanor Roosevelt                             

Strah je jedna od glavnih emocija, koju svi poznajemo, a može biti urođena ili stečena.

Strah je evolucijski odgovor koji je naše pretke čuvao od toga da ih pojedu opasne zvijeri, njegova je uloga uočavanje opasnosti te pokretanje ljudske automatske obrambene reakcije.

Što ako?

Strahovi su uništili više ideja, veza, sreća, poslova nego što možeš zamisliti.

Ako u ovo ne vjeruješ, samo razmisli koliko strahova kreira tvoj um na dnevnoj bazi.

 • Što ako ne stignem?
 • Što ako se izgubim?
 • Što ako ne uspijem?
 • Što ako…?

“Što ako” je jedno od najčešćih pitanja kad je riječ o strahu, a raste proporcionalno kad i naši bližnji započnu dolijevati ulje na vatru izjavama i pitanjima poput: 

 • Ne misliš stvarno?
 • Nije to za tebe. 
 • Od toga nema kruha!

Možeš li se poistovjetiti s ovim rečenicama?

Kako odgovoriti strahovima

U radu s klijentima uočavam podjednak obrazac u načinu razmišljanja i osjećanja.

To su uglavnom ovi strahovi: strah da nisu dovoljno dobri, strah od kritike, gubitka samoga sebe, negativne reakcije okoline, gubitka prijatelja, strah od očekivanja, strah od gubitka kontrole i nepovjerenje.  

U životu se ne trebamo plašiti ničega, samo trebamo razumjeti. Što više razumijemo, manje se plašimo.” – ova izjava se pripisuje Marie Curie                                                                        

Za razumijevanje strahova važno je uključiti emocionalnu inteligenciju, odnosno podignuti svijest o vlastitim osjećajima.

Kako to izgleda u praksi? Jednostavno, samo je potrebna ustrajnost. Svaki put kad ti se javi misao koja ti ne koristi, zaustavi je i promisli zašto se pojavljuje. 

Željka Radnić na panelu o mentalnom zdravlju na Festivalu tehnologije i poduzetništva 2022.

Misao (neću uspjeti, ne znam dovoljno) donosi određeni osjećaj (strah me) koji, pak, utječe na naše ponašanje (rad ili nerad), a to u konačnici donosi nekakav rezultat.

Ne moram napominjati da u pozadini svega stoje naša uvjerenja, o kojima sam pisala u zadnjoj kolumni.  Ponekad ta uvjerenja i ne moraju biti naša, nego npr. naših roditelja (“Važno je imati siguran posao”).

Danas ti donosim prvi korak koji možeš učiniti kad shvatiš da ti se pojavljuju misli i osjećaji koji ti ne koriste u ostvarivanju tvog cilja, posla iz snova itd. Za vježbu ti je potrebno svega nekoliko minuta, olovka i papir. 

Vježba: 
 • Što je najgore što se može dogoditi? Je li riječ o tome da ćeš ostati bez prijatelja, izgubiti novac? Zapiši sve na jedan papir i kreni s preispitivanjem misli sve dok ne dođeš do izvora straha. 
 • Pregledaj sve što je zapisano i odredi kolika je vjerojatnost da će se to baš tako i dogoditi.
 • Ako se to dogodi, hoćeš li preživjeti? Zapiši kako. Što je potrebno poduzeti pa da preživiš i najgori mogući scenarij?
 • Sad se prošeći po prostoriji, sjedni u drugu sjedalicu, zatim okreni drugu stranu papira i zapiši najbolji mogući scenarij. Koje su sve moguće prednosti ostvarenja tvojih snova? Kako ćeš se tada osjećati, ponašati, živjeti? A ljudi oko tebe?
Prigrli strah

Jesi li i ti osoba koja čeka pravo vrijeme za ostvarivanje svojih ciljeva, vrijeme kad ćeš se konačno osjećati dovoljno snažno i pametno?

Što ako ti kažem da se ne trebaš više zavaravati da će doći dan kad više nećeš osjećati strah? Strah će te uvijek pratiti. Dapače, poželjan je ako te potakne na akciju. Akciju da konačno središ svoje financije, postaviš ciljeve, poduzmeš potrebne akcije i konačno kreneš ostvarivati svoje poslovne uspjehe…

Najveća greška koju činimo jest to što strah gledamo kao neprijatelja. U redu je imati negativne misli, bez njih ne bismo znali u kojem pravcu se krećemo, no nije dobro kad preuzmu cijeli naš život.

Zato u svakom danu iskoristi mogućnosti koje ti se nude i prihvati neuspjeh kao sastavni dio uspjeha.

Za prave stvari je potrebno vrijeme; nemoj sebe požurivati, integriraj lekcije koje ti posao nudi i polako postavljaj nove ciljeve (u pravoj brzini).

Budi svjestan/na koliko napreduješ svakog dana i slavi svoje male pobjede. 

Zašto psihoterapija?

Za poduzetnike u stalnoj borbi sa strahom od neuspjeha odličan način potpore je rad sa psihoterapeutom.

U sebi sigurno imaš potencijal za poduzimanje koraka koji su ti potrebni za ostvarivanje poslovnih ciljeva, možda su ti samo potrebne dodatne smjernice i podrška da taj potencijal i iskoristiš. 

Upravo zato u radu s klijentima koji žele započeti novi posao ili žele probuditi svoju strast kreiram strategije specifične za njih:

 • kako pravilno postaviti ciljeve
 • mindset i uvjerenja
 • kako postaviti granice prema sebi i drugima
 • kako se osloboditi „tuđeg” tereta
 • upravljanje vremenom

Počni osluškivati svoj strah, uđi u dijalog s njim.

Emocionalna samosvijest vještina je koja se ne uči u školama, ali možemo je lako usvojiti ukoliko smo strpljivi sa sobom.

Daj sebi vremena, slavi svoje male uspjehe, a iz neuspjeha uči.

Budi svjestan/na koliko napreduješ svakog dana, a kada napraviš grešku ili ne ostvariš svoj cilj, prihvati to kao lekciju koju si morao/la naučiti. Tako ćeš napraviti ključnu razliku u tvom odnosu prema sebi, a onda i prema poslu – biznisu.

Znaj, samo onda kada napraviš jedan mali mentalni i emocionalni iskorak, možeš napredovati i na poslovnom putu.

Zato sljedeći put kad te uhvati strah od neuspjeha, zastani i prisjeti se svih svojih uspjeha i hrabro zakorači dalje!

Podijeli


O autoru:

Željka Radnić

Psihoterapeutkinja, članica Hrvatske komore psihoterapeuta, zaposlena u Klupku resursa d.o.o.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti