Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

PROGRAM ANTINOG KOMPJUTERA: Programiranje s GitHub Copilot i ChatGPT

Ante Primorac

Ante Primorac

23.03.2023.

Prije nego što sam prvi put, prije oko godinu dana, instalirao GitHub Copilot, mislio sam kako je to samo još jedan hype i da je primjena ovakve tehnologije još daleko ispred nas.

Ipak, kao i uvijek, znatiželjno sam uskočio u hype-train.

Promjena načina razmišljanja

Već nakon nekoliko dana korištenja, primijetio sam kako me inspirira na drugačiji način razmišljanja i pristupa.

Više se nisam fokusirao na nebitne detalje nego više na širu sliku problema, a ponekad i na to postoji li uopće problem.

Moj skepticizam je naglo nestao. Ova tehnologija zbilja povećava produktivnost do mjere za koju uopće nisam pomišljao da je moguća!

Virtualni kolega

O svemu onome što bih inače pretraživao sad upitam AI, koji mi skrati vrijeme pretrage, tako da sam uvelike smanjio vrijeme korištenja tražilica.

Primijetio sam i koliko manje radim greške i manje gubim vrijeme na popravljanje istih jer sad manje pišem kod, a više tražim da mi se isporuči.

Zatim pregledavam i predlažem izmjene, što dovodi do toga da lakše primjećujem greške i, naravno, ne moram ih popravljati, nego samo pokažem gdje se greška nalazi i virtualni kolega odgovori popravljanjem greške.

Da, kolega – jer ovo nije samo alat kao što je poluautomatska motika!

AI može glumiti više uloga; starijeg kolegu, s kojim raspravljaš o teškim temama i koji ti pomaže pronaći put u bespuću mogućnosti ili, pak, mlađeg kolegu, kojeg tlačiš naređenjima, a on obavlja posao za tebe, te puno ostalih uloga.

Ostavljam vama i vašoj mašti da sami istražite i smislite u koju ulogu smjestiti vašeg novog virtualnog kolegu ili kolegicu! 😈

Benefiti za privatni život

ChatGPT vam može biti vrlo koristan i kod drugih zadataka, koji striktno nisu vezani za programiranje, kao što su pisanje emaila, dokumentacije, blog postova, smišljanje naziva, traženje povišnice, učenje, istraživanje…kao i u vašem privatnom životu!

Neki dan sam turistički išao s obitelji u grad u okolici. Prije puta smo, kao i inače, krenuli istraživati što posjetiti u tom gradu.

Kad sam shvatio da je to poprilično opsežan posao, palo mi je na pamet da bih možda mogao pitati AI o tome. Mogu vam reći da sam ostao fasciniran rezultatima!

U konačnici, za nešto na što bismo potrošili sat-dva istražujući po bespućima interneta, AI nam je sažeo u nekoliko minuta.

AI sveznalica?

Međutim, nije sve ono što AI ponudi kao rješenje točno, isto kao što nije sve na internetu istina.

Potrebno je biti dobro upoznat s tematikom onog što se traži od AI-a jer vi ste onaj koji ga provjerava te će samo rješenje na kraju biti onoliko dobro kolika je bila dobra vaša provjera!

Zato ovu tehnologiju vidim kao problematičnu za početnike jer, ako vi ne vidite da je odgovor na vaše pitanje pogrešan, AI će vas uporno nastavljati uvjeravati kako je to što vam daje točno.

Nipošto nemojte koristiti ono što vam AI ponudi bez detaljne provjere i testiranja u sigurnom okruženju!

Iako nije uvijek sve ono što “ispljune” savršeno, često mi dobro dođe kao inspiracija i ukaže mi na novi kut gledanja na situaciju.

Isprobajte!

Zaključno, otvorenog uma isprobajte AI alate i aplikacije poput GitHub Copilota i ChatGPT prije nego donesete ikakav zaključak o njima!

I sam sam bio skeptik, no mogu vam reći da su mi kompletno promijenili moj pristup poslu, pogotovo u situacijama kad imam kreativnu blokadu.

Čak sam se dao nagovoriti da napišem ovaj članak! 🙂

Podijeli


O autoru:

Ante Primorac

Započeo sam s programiranjem kao hobijem, no brzo sam shvatio da je to moj životni poziv. Trenutno sam tech lead u agenciji Agilo, gdje podržavam tim od 8 programera u njihovu radu kako bi bili što uspješniji. U slobodno vrijeme strastveno pratim sve vezano za tehnologiju i utrke Formule 1, 2, 3, E i MotoGP-a, te i dalje volim programirati osobne projekte i OSS (naravno, kad mi to žena i dijete dopuste!). Uvijek se trudim postići izvrsnost u svemu što radim.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti