Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Prodajni mindset: Poduzetništvo i prodaja ne mogu se razdvojiti

Romana Ban

Romana Ban

14.12.2022.

U ponedjeljak navečer u Back baru Plana B održano je prvo splitsko izdanje Prodajnog mindseta.

Pod okriljem platforme Poduzetnik, video i audio podcast Prodajni mindset već nekoliko godina okuplja cijenjene stručnjake iz različitih sektora, ali povremeno se održava i u uživo verziji po cijeloj Hrvatskoj.

Kako (o)pstati u prodaji u Splitu?

Došlo je tako vrijeme da se Saša Tenodi i Vedran Sorić spuste južno od Sv. Roka te, zaogrnjeni Hajdukovim šalom, pokušaju steći naklonost splitske publike.

Saša Tenodi i Vedran Sorić

Na panel raspravi “Kako (o)pstati u prodaji” ugostili su lokalne poduzetničke snage; o svojim su iskustvima govorili Ivana Ninčević Lesandrić, Đulijano Nola i Danijell Nikolla.

Kvaliteta proizvoda i briga o kupcima

Đulijano Nola, među čijim su istaknutijim projektima CrnoJaje.hr, robotski kuhar GammaChef i robotski restoran Bots&Pots, na samom je početku naglasio kako smatra da je važno što prodaješ, a ne kako prodaješ.

Đulijano Nola

Ipak, priznao je, bilo bi mu puno teže da u svom timu nema ljude kojima prodaja odlično leži i u kojoj uživaju:

“Uvjeren sam da sȃm ne bih napravio ni 20% svega što sam postigao!”

Istaknuo je kako brigu o kupcima (eng. customer care) smatra jednim od ključnih kotačića u prodaji, za što je kao dobar primjer u poslovanju Crnog jajeta naveo njihovo oglašavanje na TV-u i otvaranje fizičke poslovnice u centru Zagreba.

Važno je znati gdje tražiti informacije

Ivana Ninčević Lesandrić prisjetila se kako joj je prvi poduzetnički pothvat propao nakon samo godinu dana.

Međutim, zahvaljujući upravo preprekama na koje je tada nailazila, shvatila je da isti problem muči i brojne druge ljude s poslovnim idejama – nisu znali kome se obratiti ni koje konkretne korake poduzimati kad tek kreću u poduzetništvo.

Ivana Ninčević Lesandrić

Spoznavši stvaran problem koji postoji na tržištu, odlučila je svoj poslovni pothvat posvetiti upravo rješavanju problema pri ulasku u poduzetništvo! 

Otvorila je Poduzetnički centar Solin, u kojem je informirala zainteresirane o pokretanju tvrtki, mogućnostima financiranja, prijavama na fondove i sl., a nekoliko je godina i organizirala Poduzetnički kamp, koji je iznjedrio kasnije uspješne poslovne priče poput tvrtki Include i Parklio.

“Bila sam u kontaktu s brojnim entuzijastičnim ljudima koji su imali super zamisli, no uspjeli su samo oni koji su stvarno vjerovali u svoje ideje, bili tvrdoglavi i znali da neće biti sramota ako ipak ne uspiju.” 

Saša Tenodi je primijetio kako upravo tvrdoglavost mnogi navode kao svoju vrlinu, ali i kao manu.

“Kako ću znati koja je moja tvrdoglavost dobra, a koja nije?”, pitao je Ivanu, na što mu je ona kao iz topa odgovorila:

“Otvori novčanik pa ćeš vidit!”

Različitost, kreativnost i hrabrost

Danijell Nikolla, poduzetnik koji stoji iza popularnih splitskih restorana Corto Maltese, Pandora Greenbox i Professor Thrill (sva tri smještena u istoj ulici u centru grada, kraj ribarnice – Obrov!) i manifestacije San Sustipanske noći, oduševio je prisutne svojom energijom i primjerima iz dugogodišnje prakse.

Danijell Nikolla

Danijellu je, priznao je, olakšalo što su mu roditelji bili poduzetnici pa je odmalena imao prilike doživjeti stvari iz tog kuta te se lakše odlučio na slične pothvate. Sve je, naglasio je, postigao zajedno sa svojom suprugom.

“Ja ni jedan splitski ugostiteljski objekt ne gledam kao konkurenciju. Mi jedni od drugih trebamo učiti i međusobno se poticati da budemo bolji kako bismo svoj grad učinili što boljom destinacijom. Da, ja kao konkurenciju gledam druge gradove! Ako gledaš samo svoj takujin, to je kratkog vijeka.”

Istaknuo je kako je u prodaji vrlo važna briga o detaljima. Preporučio je svima da pokušaju biti malo drugačiji, kreativni i hrabri u svemu tome, nudeći im primjer iz prve ruke:

“Glavno jelo u restoranu Corto Maltese je Pičkin dim.”

Riječ je o rižotu od dimljenih pizdica, pojasnio je. 

Poduzetništva nema bez prodaje!

Svi su se panelisti složili da je u poslu najvažnije rješavati stvarni problem, da se poduzetništvo i prodaja ne mogu razdvojiti i da je korisno svoje poslovne ideje podijeliti sa što više ljudi.

Složili su se i da više nikad ne bi radili za nekog drugog. I da propadnu, istaknuli su, krenuli bi ispočetka.

“Ako ovdje uspiješ, možeš bilo gdje!”

Nakon formalnog dijela, večer je nastavljena druženjem uz zakusku, a nadamo se da su ostvareni i novi poslovni konatkti i potencijalne suradnje.

P.S. Split Tech City od srca preporučuje Pičkin dim!

Fotografije: Prodajni mindset

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti