Predstavljamo vam novog člana Split Tech City zajednice – Shard Labs

Uvijek nam je drago vidjeti nove članove koji prepoznaju i cijene naš rad i svojim članstvom podupiru rast lokalne zajednice.

U nastavku vam donosimo priču jednog takvog –  Shard Labs, full stack razvojni tim osnovan 2019. godine, specijaliziran za razvoj softvera, s posebnim naglaskom na razvoj distribuiranih skalabilnih sustava uz korištenje devOps paradigmi na blockchainu.

O samim počecima Shard Labsa doznali smo od njegovog pokretača Edija Sinovčića.

Lavina otkaza

Tijekom fakultetskog obrazovanja Edi je sakupljao iskustvo radeći razne poslove, da bi na zadnjoj godini fakulteta već bio zaposlen na full time kao back-end developer za jednu firmu. Nije bio naročito motiviran s obzirom na činjenicu da je svaki projekt bio isti, a kad bi dobio novi projekt idućih 6 mjeseci bi radio na tome, svjestan da klijent to neće koristiti, ali je netko to platio i projekt mora biti završen. Više se nije vidio u tome i od njih četvoro koji su bili u timu na back-endu, troje ih je dalo otkaz isti dan.

Nakon toga počeo je freelancati i prijatelj mu je predložio da krene raditi na projektu za jednu njemačku blokchain firmu, međutim nakon uloženih nekoliko mjeseci sve je propalo i prije otprilike dvije godine Edi je počeo raditi blokchain development. Radio je open – source contribution za Ethereum, ekipa ga je prepoznala i na ljeto 2019. ponuđen im je projekt koji su uspješno završili i na taj način je započela suradnja. Također, pružila im se mogućnost sudjelovanja na najjačoj blockchain konferenciji.

“Ajmo otvorit firmu”

To je poteglo cijelu priču i s kolegom Darkom je došao na ideju otvaranja firme. Samo tako – spontano. Uzeli su i  dvoje studenata s kojima su prolazili onboarding, a danas firma broji sedam zaposlenih.

Inspiracija za ime bila im je engleska riječ shard što u prijevodu na hrvatski znači krhkotina, ali vjerujemo da se poslovanje Shard Labs-a ipak neće poistovjetiti s imenom. 🙂

Šalu na stranu – kod baza podataka kad postoje raspodijeljene baze u dijelove ti dijelovi se zovu shardovi baza. Otuda ime. 🙂

Kultura firme počiva na flat organizaciji, tj. organizacijskoj strukturi s malo ili nikakvih razina srednjeg menadžmenta između osoblja i rukovoditelja.

Pedeset posto vremena troše na R&D, jer se sve pre brzo mijenja, a orijentirani su na decentralizirane financije – smart contract koji je stavljen na mrežu iz koje se komunicira bez ikakvog posrednika, a za Ethereum razvijaju core alate.

Swip Work

Trenutno rade na proizvodu, aplikaciji koja još nije na blockchainu, ali će uskoro biti.

Naziv aplikacije je Swip Work, a glavna ideja je maksimalno pojednostaviti pretraživanje poslova, bilo to po lokaciji ili ključnim riječima.

Nako instaliranja aplikacije trebate kreirati svoj profil sa fotografijom, navodeći vještine kojima barate. Naravno, jako je bitno da u svom opisu budete kreativni i drugačiji, ali bez preuveličavanja. 🙂

Trik je u tome da pisanje CV-a odlazi u povijest i da se aplikacijom ciljaju digitalci, s ciljem lakog spajanja s firmama. Ideja je napraviti ne samo job board nego cijeli ekosustav u kojem će swipovci imati, između ostalog, petominutne treninge jednom dnevno.

Profil određene osobe bit će povezan i s njenim društvenim mrežama, kako bi poslodavac imao uvid u ono što radi.

Naravno, i osobe koje se prijavljuju za posao imat će uvid u to kakva je firma zahvaljujući recenzijama sadašnjih i prošlih zaposlenika.

Aplikacija će za korisnike u Hrvatskoj biti besplatna i bazirat će se na “listanju” poslova, ali i mogućnosti video poziva.

Bez CV-a, bez suvišnog klikanja, sve radnje se odvijaju unutar aplikacije, a zahvaljujući push notifikacijama neće vam ništa promaknuti.

Ukoliko imate želju testirati aplikaciju i na taj način pomoći ekipi u dobivanju kvalitetnog feedbacka prijavite se na waiting listu.

Ovim putem upućujemo poziv i ostalim tvrtkama da se pridruže udruzi kao član i postanu dio Split Tech City zajednice. 🙂

 

 

 

 

 

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)