Stručnjak iz Googlea u Splitu o razvoju inteligentnih funkcionalnosti u Gmailu

Ovomjesečni meetup posvećen strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji, ukupno deveto takvo edukativno druženje u organizaciji ICT županije, donosi predavanje „Razvoj inteligentnih funkcionalnosti u Gmailu“, koje će ovog petka s početkom u 18.30 u prostorijama PICS-a na FESB-u održati Ivo Krka iz Google Inc.

Već 20 godina Google je pri čelnoj poziciji u izgradnji inteligentnih i ogromnih sustava sa stotinama milijuna korisnika. U Gmail-u strojna inteligencija pomaže korisnicima smanjiti broj neželjenih poruka, organizirati pretinac e-pošte i odgovoriti na poruke. Krka će ovom prigodom prezentirati kako su razvijene dvije inteligentne funkcionalnosti u Gmail-u: Smart Labels i Smart Reply. Njihov razvoj bit će objašnjen kao putovanje kroz životni ciklus programa.

U slučaju Smart Labelsa, Krka će opisati kako je sve počelo analizom zadovoljstva korisnika i iskustvima s Priority Inbox funkcionalnošću. Sve se nastavilo razvojem modela različite sofisticiranosti – od “decision tree” modela preko logističke regresije do neuronskih mreža. Dotaknut će se i konačne faze prelaska u fazu održavanja.

Kod Smart Reply funkcionalnosti sve je započelo “moonshot” idejom koja se pokazala teoretski mogućim inicijalnim statističkim modelom. Produkcijska kvaliteta dostigla se LSTM (long short-term memory) modelom uz brojne dodatne optimizacije.

U konačnici je funkcionalnost evoluirala te je čak proširena u Smart Compose funkcionalnost.

Ivo Krka diplomirao je na FER-u u Zagrebu, a doktorirao na University of Southern California. Prije Google-a, bio je bio vanjski suradnik u Quandary Peak Research-u i u Infosys-u. Trenutno je Senior Site Reliabilility u YouTube Streaming SRE timu. Prethodno je kao Senior Software Engineer bio član Gmail Intelligence tima, gdje je radio na Smart Labels i Smart Reply proizvodima. Glavna stručna interesna područja su mu inženjering programskih zahtjeva, dizajn i održavanje raspodijeljenih programskih arhitektura te primijenjena strojna inteligencija.

Iako predavanje počinje u 18.30, okupljanje svih zainteresiranih očekuje se već u 18 h, a nakon 45-minutnog predavanja možete uživati u druženju i umrežavanju uz piće i hranu. Ulaz je besplatan, a svoj dolazak možete potvrditi ovdje. Vidimo se!

 

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Po struci magistra edukacije povijesti i talijanskog jezika, suosnivačica i dopredsjednica Kluba mladih Split. Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City.