Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

NIŠTA BEZ SADRŽAJA: Kako napisati blog – 10 neizostavnih alata za brže i kvalitetnije pisanje

Melani Grubić Mikulić

Melani Grubić Mikulić

29.08.2022.

Pisanje blogova se na prvu čini kao lagan zadatak. Imaš ideju, imaš temu i sve što trebaš učiniti je početi ga pisati, zar ne? I onda uslijedi blokada.

Zatim se javlja niz pitanja: Odakle početi? Koliko dug tekst treba biti? Zvuče li uopće ove rečenice smisleno?

Uz toliko resursa dostupnih na internetu, lako je izgubiti se u moru različitih informacija. Zato imam deset kvalitetnih online alata koji će ti pomoći da pronađeš inspiraciju i uz koje će ti pisanje blogova biti daleko lakše.

1. Google Docs

CIJENA: Besplatno

Na prvo mjesto sam stavila Google Docs kao neizostavni alat svakog content writera. Na prvu možda zvuči kao banalan izbor na ovoj listi, ali svakako ga vrijedi spomenuti.

Google Docs je program za obradu teksta u kojem možeš pisati draft bloga i raditi na tekstovima u stvarnom vremenu s drugim korisnicima.

Veliki benefit Google Docsa u odnosu na Word je činjenica da možeš dokumentima pristupiti bilo kad i bilo gdje i nije potrebno redovito spremati napisani tekst. Nakon svake promjene, Google Docs automatski će spremiti dokument kada je veza s internetom uspostavljena. A za one koje ne žele ovisiti isključivo o internetu, postoji i opcija izvanmrežnog pristupa.

Alat uključuje sve što je potrebno za pisanje i oblikovanje teksta – formatiranje teksta, tablice, grafove, a odlična stvar je što se mogu instalirati i razne ekstenzije. Primjerice, možeš dodati ekstenzije kao što su Writing Habit (metrika za praćenje aktivnosti, napisanih riječi i zadanih ciljeva), Knoema DataFinder (pronalazi podatke i grafikone za istraživačke vrste tekstova) ili Markdown Tools (za numeriranje podnaslova).

2. Grammarly & Ispravi.me 

CIJENA: Grammarly (besplatno i plaćena verzija od $12 mjesečno), Ispravi.me (besplatno)

Grammarly je jedan od najpopularnijih alata za provjeru gramatike, i to s dobrim razlogom. Ima sve alate potrebne kako bi sadržaj bloga bio što bolji. Uz Grammarly možeš provjeriti pravopisne, interpunkcijske i gramatičke pogreške u samo nekoliko sekundi.

Postoje i neke druge značajke koje dolaze s ovim alatom, kao što je detektor plagijata, koji osigurava da slučajno ne kopiraš tuđi rad bez reference. Grammarly se može koristiti kao zasebni alat, tako da učitaš čitavi dokument, ili kao Google Chrome ekstenzija pa ga možeš koristiti i unutar Docsa za ispravke na licu mjesta.

Grammarly trenutno podržava samo engleski jezik, ali za tekstove pisane na hrvatskom jeziku tu je Ispravi.me. Ruku na srce, alat sam po sebi i ne pruža previše, ali može poslužiti za ispravljanje eventualnih grešaka u pisanju koje ti možda promaknu.

3. Copy.ai 

CIJENA: Besplatno (do 2000 riječi mjesečno) uz 7-dnevni besplatni probni rok Premium verzije, a nakon toga od $37 mjesečno

Iako relativno nov (nastao  u 2020. godini), usudila bih se reći da je ovaj alat donio sa sobom prekretnicu u svijetu copywritinga, uz ostale AI alate za generiranje tekstualnog sadržaja.

Copy.ai svakome omogućuje stvaranje originalnih blog postova, e-mailova i postova na društvenim mrežama u nekoliko sekundi. Stvorila su ga dvojica diplomiranih studenata Stanforda, frustrirani zbog vremena i novca koji su potrošili pokušavajući pronaći copywritere za svoje tvrtke. Ideja iza Copy.ai je jednostavna: neka umjetna inteligencija obavi težak posao umjesto tebe!

Copy.ai koristi AI algoritam za stvaranje jedinstvenih članaka, a taj isti algoritam neprestano uči i poboljšava svoje vještine pisanja kako bi sadržaj uvijek bio svjež i privlačan. Osobno ga ne bih preporučila za generiranje čitavih tekstova, ali je odličan alat za inspiraciju i ideje te ćeš uz isti napisati blog vjerojatno za duplo manje vremena.

Postoji besplatna verzija koja je vrlo ograničena, a plaćena je trenutno na $49 mjesečno ($37 ako se plati na godišnjoj razini). Međutim, ako imaš sreće, preko newslettera se može naići i na 40% popusta na mjesečnu, odnosno godišnju pretplatu. 

4. Quillbot 

CIJENA: Besplatno i plaćena verzija od $4.17 mjesečno

Ako već znaš o čemu ćeš pisati i imaš spreman tekst, preporučam i Quillbot, alat za parafraziranje rečenica. Vrlo je jednostavan za korištenje – samo treba ubaciti tekst, a Quillbot će ga parafrazirati tako da rečenice zvuče što prirodnije.

Alat je odličan za sve neizvorne govornike engleskog jezika, a koristeći ga, možeš naučiti neke nove izraze.

U besplatnoj verziji se može koristiti samo Fluency parafraziranje (za tečnost rečenice), a u plaćenoj verziji se rečenice mogu parafrazirati da zvuče formalno ili pak jednostavno, a mogu se po potrebi proširiti ili skratiti. 

Osim ove glavne značajke, Quillbot nudi i opcije slične Grammarlyju, poput provjere gramatičkih grešaka i pravopisa, a možeš isprobati i Summarizer – alat za sažeti duge tekstove.

5. Hemingway (App) Editor

CIJENA: Besplatno

Ako imaš problema s predugim rečenicama, Hemingway Editor je tvoj prijatelj. Dizajniran je na način da se može direktno pisati unutar alata, s vrlo minimalističkim sučeljem.

Postoje dva načina korištenja Hemingway Editora – način pisanja (Write) i način uređivanja (Edit). Dok koristiš Write način, alat je poprilično pojednostavljen; ukratko, tu možeš samo pisati tekst i formatirati ga. Na vrhu uređivača imaš opcije za formatiranje teksta pa ga tako možeš učiniti podebljanim ili kurzivnim, postaviti svoje naslove, dodati citat ili popis, kao i stvaranje poveznica. 

A nakon što napišeš draft, lako se prebaciš u Edit način, koji funkcionira tako da ti naglasi određene dijelove rečenica (ili čitave) u specifičnim bojama (ovisno o vrsti tekstualne greške) kako bi svoj tekst mogao što lakše “uglancati”.

  • Plavi naglasci prikazuju nepotrebne priloge u rečenici.
  • Ljubičasta boja pokazuje da je pronađena složena riječ koja se može zamijeniti jednostavnijom.
  • Zeleni naglasci su za pasivne rečenice.
  • Žuta boja označava složene rečenice.
  • Crveni naglasci označavaju izuzetno složene rečenice.
6. Keyword planner

CIJENA: Besplatno

Za pronalazak pravih ključnih riječi koje će povećati organski promet web stranice pomoći će ti Google Keyword Planner. Googleov alat za traženje ključnih riječi možeš koristiti za generiranje novih ideja za ključne riječi i tema za blog objave te za poboljšanje rangiranja u tražilicama.

Za početak ćeš postaviti Google Ads račun, za koji je potrebno dodati podatke o kreditnoj kartici bez obzira na to planiraš li pokrenuti oglase ili ne. 

Nakon postavljanja računa, Keyword Planner će biti spreman za korištenje. Iz njega ćeš moći saznati brojku prosječnih mjesečnih pretraga za određene ključne riječi te prema tome izabrati one koje bi se mogle najbolje rangirati na Googleovoj tražilici – najbolje su one ključne riječi koje imaju velik broj pretraga, a malu konkurenciju

7. Yoast SEO

CIJENA: Besplatna i plaćena verzija (€99 godišnje) 

Za početnike koji još nisu iskusni u pravilima SEO-a, Yoast SEO plugin za WordPress će biti njihova virtualna desna ruka.

Pomoću ovog alata možeš jednostavno analizirati gustoću ključnih riječi i provjeriti koriste li se ispravno kroz cijeli tekst.

Dodatak također omogućuje da provjeriš koliko se riječi koristi u naslovu i koliko se puta ponavljaju unutar odlomka ili cijelog teksta. Nadalje, možeš saznati koje slike trebaju alternativni tekst i jesu li pravilno priložene. 

Možeš koristiti besplatnu ili plaćenu verziju Yoast SEO plugina. Razlika između besplatne i plaćene je ta da s besplatnom možeš imati jednu fokusnu ključnu riječ, dok plaćena nudi više fokusnih ključnih riječi – što ujedno znači i doseg šire publike.

Besplatna verzija omogućuje pregled blog posta na samo na Googleu, dok Premium omogućuje i pregled na kanalima društvenih medija. Ukratko, plaćena verzija “pojačava” ono što besplatna verzija već radi.

Osim na engleskom, Yoast SEO je dostupan i na još 20 jezika među kojima su njemački, francuski, talijanski i japanski jezik.

8. Evernote

CIJENA: Besplatna i plaćena verzija (od €6.99 mjesečno)

Ako tražiš alat koji će ti pomoći da vodiš bilješke i organiziraš svoje misli, Evernote je najbolji izbor. Takozvana digitalna bilježnica omogućuje ti pisanje bilješki, izradu popisa, check-liste i spremanje fotografija.

Primjerice, ako se u hodu sjetiš nekih tema, možeš ih zapisati u mobilnu verziju Evernotea i kasnije im pristupiti preko računala. Bitno je napomenuti da besplatna verzija nudi istodobno povezivanje na maksimalno dva uređaja, dok je s plaćenom taj broj neograničen.

Svoje bilješke možeš posložiti u mape i podmape, što olakšava kasnije pronalaženje onoga što bi ti moglo zatrebati. Glavna prednost Evernotea je ta što se sinkronizira na svim uređajima na kojima si prijavljen/a, tako da su ti bilješke uvijek dostupne. 

9. Pixabay, Unsplash & Pexels

CIJENA: Besplatno

Tekst je gotov, više puta provjeren i skoro pa spreman za objavu – ali što sa slikama? Ako nisi grafički dizajner i nemaš pristup fotografijama visoke kvalitete, gdje ih pronaći?

Za besplatne slike možeš se poslužiti web stranicama kao što su Pixabay, Unsplash i Pexels.

Postoji još sličnih stranica s besplatnim stock slikama, ali uz ove tri ćeš zasigurno pronaći slike koje odgovaraju tvojim tekstovima (npr. Pixabay ima više od 2.5 milijuna slika u svojoj bazi). Slike preuzete s ovih stranica su potpuno besplatne za nekomercijalno korištenje, a autori se mogu i ne moraju navesti. 

10. WordPress.org

CIJENA: Besplatno (ali je potrebno plaćati održavanje domene)

I za kraj, kad je blog gotov, napisan, formatiran i s popratnim slikama, valjalo bi ga i objaviti.

Jedan od najpoznatijih sustava za upravljanje sadržajem je WordPress. Iako je tehnički sami softver besplatan za korištenje, treba se platiti web hosting i naziv domene. Ali ni to nije problem uz Bluehost, koji nudi hosting od svega nekoliko dolara mjesečno. 

Neke od glavnih prednosti WordPressa su da je poprilično intuitivan i jednostavan za korištenje pa ćeš se vrlo lako snaći u uređivanju i postavljanju teksta. Osim uređivača, imaš i pristup temama za izgled web stranice te preko 50 000 dodatnih pluginova

…ali ni to nije sve!

Međutim, za kvalitetan blog post ipak treba malo više od dobrih alata.

Svakodnevno pisanje jedna je od najboljih navika koje možeš razviti ako se želiš ozbiljno baviti pisanjem blogova ili ostalog web sadržaja.

Što više pišeš, to više ideja i znanja imaš za podijeliti sa svojim čitateljima. 

Pisanje blogova fantastičan je način da svoj rad izneseš pred širu publiku, dobiješ njihove povratne informacije i napreduješ kao pisac.

Nije lako, reći će svatko tko je probao. Tvoj prvi post može biti i posljednji bez spremnosti za uložiti sate u usavršavanje svojih vještina.

Međutim, postoji mnogo alata koji će ti pomoći da to i učiniš. S vremenom, uz upornost, bit ćeš na dobrom putu da imaš blog na kojem svi pisci zavide, a čitatelji ga vole!

Podijeli


O autoru:

Melani Grubić Mikulić

Magistra engleskog i talijanskog jezika, specijalistica za content marketing, a prije svega velika kreativka. U slobodno vrijeme volim putovati, čitati, istraživati nepoznato i crafticu uz dobro društvo. :)

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti