Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

NFT 021; Jedna od prvih svjetskih izložbi NFT radova u stvarnom svijetu stiže u Split

Split Tech City

Split Tech City

26.04.2021.

Kratica NFT označava naziv “non-fungible token”, u prijevodu nezamjenjivi token. Riječ je o kriptografski zaštićenim dijelovima blockchain lanca podataka koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto unikatno. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili “analogne” imovine poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. Radi se zapravo o društvenom ugovoru između autora i društvene okoline.

Kupnjom umjetničkog rada u NFT-u dobiva se pravo vlasništva nad određenim digitalnim dokumentom ili imovinom iz stvarnog svijeta. Dodjeljivanjem jedinstvenog tokena stvari, njezino vlasništvo (a ne sama stvar!) postaje programabilno, provjerljivo, djeljivo, trajno, univerzalno adresirano, komponibilno, digitalno osigurano i lako prenosivo. Iako digitalnu sliku, video, audio zapis svatko može pogledati ili pohraniti na svoje računalo, samo kolekcionar koji posjeduje NFT može potvrditi da je njegov pravi vlasnik.

Vrijednost svakog umjetničkog djela je određena time koliko je kupac spreman platiti. Za NFT-ove koji predstavljaju digitalnu umjetnost, zajednica, tj. obožavatelji dodjeljuju vrijednost NFT-ijevima. Sami radovi dobivaju na vrijednosti kada se prikazuju, koriste i promoviraju u živahnim i rastućim društvenim zajednicama, a ako zajednica oko NFT-a nestane, NFT će sigurno izgubiti na vrijednosti. Ako zajednica raste, NFT vjerojatno dobiva na vrijednosti.

Kao što postoje oni koji neće prihvatiti da puki konsenzus može stvoriti digitalno zlato (Bitcoin) i oni koji neće prihvatiti da pametni ugovori mogu stvoriti decentralizirani Wall Street, postoje oni koji neće prihvatiti da će digitalizirani društveni ugovori stvoriti vrijedne digitalne tokene.

Međutim stvarnost nas uvjerava u suprotno…

Umjetnički NFT radovi postaju sve zastupljeniji kod svjetskih aukcijskih kuća i muzeja kao što su Guggenheim, Sotheby’s, Tretyakov gallery i ostali.

U Hrvatskoj su paralelno sa svjetskom umjetničkom scenom umjetnici počeli otkrivati mogućnosti NFT-a kao sredstva svog umjetničkog izražavanja, ali i instantnog pristupa svjetskom tržištu umjetnina. Međutim online zajednica koja priznaje monetarnu vrijednost ovim radovima organski je uspostavila vizualni kod po kojem se je uspostavila određena estetika koja nije u skladu s konsenzusom struke iz stvarnog umjetničkog svijeta. Veliki muzeji, povjesničari umjetnosti, kustosi novih umjetničkih praksi i drugi aktivni činitelji umjetničkog svijeta još nisu zakoračili u ovo polje koje možebitno predstavlja budućnost čitave kulture. Fizička stvarnost će uskoro biti nadograđena digitalnim sadržajem, a razlika virtualnog i stvarnog će se potpuno zamagliti.

Osim toga smatra se da su blockchain lanci podataka sljedeća generacija interneta, u kojem će se tokenizirati sve stvari.

Dolazimo do svijeta u kojem svaki protokol ima token, tamo gdje svaka (decentralizirana) aplikacija ima token, tamo gdje svaki vrijedni digitalni prikaz predmeta ili osobe ima token. Javni blockchain lanac bit će naslovni registri za sve što ima vrijednost. U konačnici će se NFT-jevima provjeriti autentičnost čitavog svijeta.

Više o izložbi

NFT 021 je prva hrvatska NFT izložba umjetničkih radova, kao i jedna od prvih svjetskih izložbi NFT radova koja se održava u stvarnom galerijskom prostoru. Nekolicina hrvatskih autora već je prepoznala mogućnosti prvih digitalnih tokena te aktivno proizvode umjetničke radove kriptirane u lance podataka.

Radovi ovih umjetnika prikazuju se u galeriji na ekranima televizora ili pomoću projektora, ali za razliku od uobičajenih video radova i instalacija moguće je putem linka na licu mjesta kupiti originalni jedinstveni umjetnički rad – NFT na online platformama. Prodaja se naravno izvršava u kriptovalutama.

Na izložbi u Galeriji Škola predstavljaju se nacionalne snage ovog mladog umjetničkog područja, tako ćete imati prilike vidjeti NFT koji je frame iz filma “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” redatelja Dalibora Barića, filma koji je nominiran za Oscara 2021. za najbolji animirani film.

Dalibor Barić – Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa

Osim Barićevog rada predstavljamo NFT-ijeve Prime Render Studia koji su posljednjih 10 godina dobili preko 70 međunarodnih nagrada, uključujući i kvalifikacijsku nagradu za OSCARA “Animated eye” u Aspen Shortsfestu u Coloradu, te posebno priznanje žirija na Annecy međunarodnom festivalu animiranog filma, najvećem festivalu za animaciju na svijetu.

Izložba bi imala i društveno-razvojni karakter jer bi radove također izložili članovi udruge za sindrom Down 21 Split i time postali vidljiviji u društvu u kojem žive.

Cilj ove izložbe nam je približiti NFT umjetničke radove široj publici i ukazati na nove mogućnosti umjetničkog izražavanja u vremenu kojem živimo i onome koje tek dolazi.

Organizator:

New FacTory – kustoski kolektiv

Izlagači:

Dalibor Barić

Prime Render Publishing

Insipiens

Ivan Perić

Down 21

Otvorenje izložbe:

26.04.2021. (ponedjeljak) u 20 h
Izložba je otvorena (uz stručno vodstvo) do 30.04.2021. (petak)

Lokacija:

Galerija Škola
Fausta Vrančića 15, Split

Kontakt:

091 477 7600
ivanpericfilm@gmail.com

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Povezane novosti