Naučite programirati iz udobnosti svog doma

Zanima vas svijet programiranja? Bez obzira na dob ili financije, možete se sami obrazovati iz svoga doma zahvaljujući internetu i pogodnostima koje nam on pruža. Znanje o programiranju nije više, kao što je nekada bilo, dostupno samo za mali broj ljudi, već je postalo jako pristupačno i jeftino, pa čak i besplatno. Budući da su platforme koje nude tečajeve za programiranje jako jeftine, sve što vam treba je vrijeme i malo volje.

Ako ste student ili učenik i zanima vas IT onda je ovo prava stvar za vas. Sadržaj je uvijek dostupan online te ga konzumirate kada imate vremena za njega. Još jedna prednost je što učite tehnologije koje vas zanimaju a tečajevi su prilagođeni razini znanja koju trenutno posjedujete. Ako ste razmišljali o započinjanju karijere u IT sektoru onda je ovo najbolje vrijeme za to. Internetom kruži ogroman broj tečajeva koji nude razne diplome za odslušana predavanja i konkretne projekte koje ćete, nakon što ih odradite, moći pokazati svom budućem poslodavcu na razgovoru za posao.

Gdje mogu naučiti programirati?

Na internetu je dostupno mnogo platformi za učenje koje se razlikuju po cijeni i sadržaju a mi vam preporučujemo da izaberete onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Codecademy

Codecademy ima besplatne tečajeve 12 različitih programskih jezika, uključujući Python, JavaScript, Ruby i SQL, kao i markup jezika HTML i CSS. Ciljana skupina ove platforme su početnici te se njima Codecademy najviše preporučuje.

Udemy

Udemy ima veliku baza tečajeva za sve razine znanja, cijene se kreću od 0$ do 200$. Osim tečajeva programiranja, Udemy nudi i tečajeve o poduzetništvu, što može biti vrlo zanimljivo mladima koji razmišljaju o otvaranju svoje tvrtke. Trenutno je na Udemyju dostupno preko 80.000 različitih tečajeva.

EDX

Neprofitna platforma koju su 2012. osnovali MIT i Harvard. EDX ima preko 90 partnera (škola, fakulteta, institucija) diljem svijeta te možete birati između tema koje nisu vezane samo uz IT poput stranih jezika, pisanja, marketinga itd. Svi tečajevi su besplatni.

freeCodeCamp

Nevjerojatna je činjenica da je preko 4000 individualaca koji su koristili ovu platformu za razvijanje svojih znanja dobilo posao u IT sektoru. freeCodeCamp se primarno preporučuje svima koji se žele baviti CSS-om, HTML-om i JavaScript-om. Također, ovdje ćete se susresti i s pravim projektima koje ćete raditi za neprofitne organizacije. Uz sve to tu je i chat gdje imate pristup zajednici koja će s vama rješavati probleme na koje naiđete. I naravno, sve je besplatno.

TeamTreeHouse

TeamTreeHouse nudi preko 1000 videa vrhunske kvalitete koji su napravljeni od strane stručnjaka koji rade u strukama o kojima drže predavanja. Baza videa se konstantno nadograđuje te se pazi da je sadržaj aktualan. Uz videa tu su još kvizovi i izazovi koji nadopunjuju sadržaj koji vam je pripremio profesor za vaš tečaj. Prvih 7 dana je besplatno, nakon toga plaćate mjesečnu pretplatu od 25$.

U vrijeme ogromne dostupnosti online tečajeva, u vrijeme mogućnosti učenja bilo kada i bilo gdje, nema prostora za isprike. Odmah nakon čitanja ovoga članka, otiđite na jednu od predloženih online platformi, pronađite tečaj za vas, skuhajte si kavu i krenite gledati i učiti.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.