Može li turizam bez tehnologije?

Nama u Split Tech Cityju želja je da splitski tehnološki potencijal zaživi poput onog turističkog, ali svjesni smo da se ni turizam ne smije uzimati zdravo za gotovo. Znaju to i organizatori konferencije TNT Split powered by ICT županija, čije će se drugo izdanje održati 29. i 30.4.2019. u hotelu Radisson Blu Resort.

Ima li turizma bez tehnologije?

Kratica iz naziva konferencije označava upravo ta dva velika splitska potencijala – turizam i tehnologiju, koji u moderno vrijeme ne idu jedno bez drugog. Kako u ime organizatora kaže Mario Ćubelić, osnivač tvrtke TravelCode, današnji turizam bez tehnologije bio bi ekvivalent IT industriji bez struje: „To je nemoguće zamisliti! Sama komunikacija u turističkom sektoru odvija se pomoću novih tehnologija, a ako tome pridodamo ostale procese, poput upravljanja rezervacijama i ljudskim resursima, financije i marketing, dolazimo do spoznaje koliko je zapravo bitna tehnologija u svakodnevnom poslovanju.

Upravo je zbog navedene neraskidive veze nastala ideja o konferenciji pod nazivom TNT Split, čiji je osnovni cilj okupiti relevantne stručnjake i  tvrtke iz područja IT-a i turizma kako bi prezentirali svoje ideje, proizvode i koncepte krajnjim korisnicima te izmijenili informacije i iskustva iz vlastitog poslovanja.

Prilikom pokretanja svog startup-a Cezar.hr, koji predstavlja tehnološko rješenje za hotele, turističke agencije i iznajmljivače, nisam mogao doći do kvalitetnih informacija na tom području te sam bio primoran posjećivati konferencije diljem Europe, prvenstveno u Londonu i Berlinu, kako bih saznao najnovije trendove i rješenja na tržištu u koje ulazim. Informacije su do mene dolazile na kapaljku i odlučio sam to promijeniti na način da dovedem relevantne stručnjake i tvrtke u Split“, objašnjava Ćubelić.

Dvodnevna konferencija namijenjena je svim profesionalcima u turizmu, hotelijerima, turističkim agencijama i privatnim iznajmljivačima , kao i IT i marketinškim tvrtkama. Posjetitelji će imati priliku saznati mnoštvo informacija o najnovijim tehnologijama, trendovima, konceptima i idejama s područja novih tehnologija i turizma, što bi moglo itekako unaprijediti njihovo poslovanje.

Informiranjem i edukacijom do boljeg poslovanja

Program konferencije sastoji se od predavanja i panel diskusija, a u izložbenom prostoru tvrtkama će biti omogućeno da direktno razgovaraju s posjetiteljima te ih upoznaju s vlastitim proizvodima i uslugama.

Od zanimljivih tema o kojima će se govoriti izdvajamo predavanja o umjetnoj inteligenciji, koja će održati Davor Runje, iza kojeg stoje suradnje s velikim tvrtkama poput Airbus, Maersk i Lloyd’s of London, i Marko Lukičić, direktor tvrtke Acquaint, koji će predstaviti ‘recommendation’ platformu za hotele, baziranu na umjetnoj inteligenciji uz integrirani Amazon voice, pomoću kojeg sustav prepoznaje naredbe gostiju.

Na panelima će se diskutirati o potencijalnom over-turizmu, utjecaju novih tehnologija na turistički storytelling i o budućim tehnološkim trendovima. „Paneli su jedan od alata putem kojih želimo potaknuti raspravu s ciljem donošenja zaključaka koji mogu poslužiti i biti misao vodilja svim relevantnim akterima u turizmu. Uz navedene teme, tu su još neizostavna predavanja Expedie i Booking.com-a, kao i marketinške teme poput komunikacijskih strategija i destinacijskog marketinga. Tvrtka SeekAndHit će nam predstaviti Google u sferi turizma, a prof.dr. Domagoj Bebić će održati predavanje Cyberturist, prema istoimenoj knjizi koju je nedavno predstavio. Tu će još biti određenih VR instalacija koje će posjetitelji moći isprobati, ali da baš sve ne otkrijemo odmah, pozivam vas da dođete na konferenciju i sami otkrijete što vas sve čeka!“, poziva Ćubelić, s kojim smo popričali i o turizmu općenito.

Turizam je specifična grana, nazvao bih ga sektorom široke primjene, koji povezuje niz različitih djelatnosti koje zajedno čine procese/aktivnosti čiji su rezultat turistički proizvod i usluga. Kroz turizam se isprepliću ostale gospodarske djelatnosti, što daje širinu i velik potencijal svim tvrtkama koje posluju u okviru istog. Svjedoci smo da razne nove tehnologije namijenjene drugim sektorima pronađu svoj put do turističkog sektora upravo iz razloga široke primjenjivosti“, navodi Ćubelić, ističući da se privatni iznajmljivači sve više informiraju i interesiraju za nove tehnološke proizvode i rješenja jer i sami uviđaju da si uvelike mogu olakšati posao novim tehnologijama.

Split u izazovima turizma

Upitali smo sugovornika i vidi li upravo konferencijski turizam kao budućnost razvoja pred/post sezone u našem gradu, a on je istaknuo kako takav oblik turizma može biti samo jedan kotačić u tom procesu, uz usklađivanje ostalih aktivnosti: „Prvenstveno tu mislim na dostupnost avionskih letova prema Splitu te obogaćivanje turističke ponude. Nažalost, svjedoci smo da nam se turizam još uvijek događa dok je mora i sunca, a u ostalim se periodima ne možemo baš pohvaliti nekakvim primamljivim događanjima i aktivnostima.

Ćubelić smatra i da se Split ne bi trebao ni na koga ugledati u turističkom smislu, već da se trebamo okrenuti sami sebi jer je svaka destinacija priča za sebe, sa svim svojim specifičnostima, prednostima i manama. Kako kaže, imamo sve preduvjete za uspjeh, potrebno je samo malo više napora oko donošenja strategije upravljanja Splitom kao destinacijom, bolja suradnja svih dionika u turizmu i malo više kreativnosti u kreiranju turističke ponude.

A koju grešku ne smijemo napraviti?

Mislim da trebamo uložiti maksimalan trud u  očuvanju autentičnosti našega grada i načina života jer to je zapravo ono što čini Split i što ga čini tako primamljivim. Trenutno imam osjećaj kao da bismo malo bili autentični pa bismo malo gradili na sve strane, a to jednostavno ne ide pod zajednički nazivnik. Moramo jasno odrediti granice kako nam se ne bi dogodila situacija da naša obala, plaže i prirodne ljepote postanu komercijalna platforma čija je svrha postojanja upravo komercijalizacija. Umjeren put je uvijek dobar put!“, istaknuo je.

Za kraj nam ne preostaje ništa drugo nego pozvati vas na još jednu obećavajuću TNT konferenciju – dođite, informirajte se i primijenite naučeno na razvoj svog poslovanja!

Generalni sponzor konferencije je Splitsko-Dalmatinska županija, koja podržava organizaciju ovog događanja putem projekta ICT županija i Odjela za turizam i pomorstvo.

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.