Mobilni interpretacijski centar napokon ugledao svjetlo dana!

Prošlog je tjedna, 9.9.2016., u Klubu mladih Split održano predstavljanje Mobilnog interpretacijskog centra, projekta na kojem je mlada ekipe iz tvrtke Chain Technology radila posljednjih godinu dana, a o kojem smo već pisali na svom portalu.

Josip Lažeta i Jakša Vidović, osnivači tvrtke, na zanimljiv su način prezentirali projekt čiji je prototip, u obliku moderne autobusne stanice u kojoj pomoću napredne tehnike možete doznati sve o mjestu u kojem se nalazite, napokon izrađen. Od ideje za završni rad na splitskom FESB-u, preko pobjedničkog projekta Poduzetničkog kampa Solin 2015. do potpune preinake zamisli o samoodrživom info pultu, Mobilni interpretacijski centar prošao je uzbudljiv put do svoje finalne realizacije, postavši svjetska inovacija.

„U zadnjih smo se godinu dana nosili s brojnim izazovima i poteškoćama. Srećom, upoznali smo mnoge ljude čiji su nam savjeti i iskustvo pomogli da izvedemo projekt na pravi put. Uvijek ističemo Poduzetnički kamp Solin kao jedinstveno iskustvo bez kojeg ne bismo bili gdje smo sad; suradnja s gđom. Ivanom Ninčević-Lesandrić proširila nam je vidike i pokazala da razviti proizvod nije jednostavno kao što je to prvotno izgledalo“, rekao je Josip, dok je Jakša istaknuo nekoliko tehničkih detalja: „Cijela je konstrukcija modularna. Sastoji se od tri dijela; u prvom se nalazi vanjski informativni zaslon, drugi je međuspoj, a na trećem dijelu se nalazi interaktivni dio stanice. Cilj nam je bio maksimalno olakšati buduća unaprjeđenja softverskog, ali i tehničkog dijela.“

mic2
Suosnivači Jakša Vidović i Josip Lažeta u Klubu mladih Split

Softversko rješenje je, isto tako, u potpunosti modularno i prilagođeno zahtjevima korisnika. Realiziran je jednostavan i intuitivan sustav za dodavanje sadržaja te je korištenje sustava maksimalno olakšano: „Spojili smo modularnost, samooodrživost i mobilnost u proizvod koji na jednom mjestu pruža sve potrebne informacije na više načina, od samog čitanja sadržaja do preslušavanja audio zapisa“, istaknuo je Josip.

mic3

Nakon prezentacije u Klubu mladih, publika se spustila na obližnji trg isprobati funkcionalnost prototipa. Najviše ih je oduševila unutrašnjost centra, u kojoj se nalaze interaktivni ekran, kojim se može upravljati i gestama, moderno dizajnirana klupa i bežični punjači. Neobičan industrijski dizajn MIC-a privukao je brojne prolaznike, koji su se zaustavljali raspitujući se o nesvakidašnjoj stanici.

„Ovaj prototip bit će postavljen u Općini Nerežišća na Braču, a trenutno imamo još tri narudžbe za Mobilni interpretacijski centar, dok je četvrta na korak do realizacije; mislimo da su upravo ti podaci najbolji pokazatelj našeg razvoja“, zaključili su Josip i Jakša, kojima želimo puno sreće u daljnjem radu!

Share on

O autoru

Romana Caktaš

Po struci magistra edukacije povijesti i talijanskog jezika, voditeljica programa Kluba mladih Split, voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih za startup.hr