Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KRIPTO KUTAK: Primjena blockchaina

Marja Radić

Marja Radić

18.04.2024.

Znate li kako znam da je došlo proljeće? Napišem kolumnu, pošaljem je urednici i za ručkom se sjetim da nisam napisala uvod.

Ali nije još sve izgubljeno: sama činjenica da sam ovo iskoristila kao inspiraciju za taj nenapisani uvod, govori da se uspješno borim s proljetnim umorom.

Ili ljetnim? ‘Ko će više znat…

Anyway, tema ove kolumne je primjena blockchaina:

kako i u kojim industrijama se koristi, kakve mogućnosti se tu kriju za vas i zašto je, po mnogima, danas ovo najbolja tehnologija.

1. Kriptovalute i njihove mjenjačnice

Znam, znam, već smo nekoliko puta spomenuli kako kriptovalute koriste blockchain tehnologiju, ali nije naodmet ponoviti.

Dakle, brzo ćemo proći kroz nekoliko najpoznatijih mjenjačnica gdje možete kupovati, prodavati i trgovati kriptovalutama, te ih prebacivati na bankovne ili kripto kartice. Detaljnije ćemo se pozabaviti ovim temama u nekim od sljedećih kolumni, pa budite u tijeku!

Binance, Coinbase, KuCoin, OKX, Bitstamp, Kraken… 

2. DeFi

Decentralizirano financiranje, skraćeno DeFi, predstavlja odmak od tradicionalnih centraliziranih financijskih sustava prema peer-to-peer decentraliziranom financiranju. 

DeFi radi putem koda postavljenog na decentraliziranoj infrastrukturi nekog blockchaina. Kroz nepromjenjive pametne ugovore, DeFi programeri mogu uspostaviti financijske protokole i platforme koje se izvršavaju točno onako kako su kodirani i dostupni su svima s internetskom vezom.

Umjesto da imate nekoga tko upravlja vašim novcem, vi imate neki kod koji sve to obavlja za vas. Zvuči pomalo futuristički, ali to je sada stvarnost. 

Popularnost DeFi-ja leži u njegovoj sposobnosti da koristi kripto imovinu na načine koji nisu izvedivi s fiat valutama ili tradicionalnom imovinom.

Nove aplikacije kao što su decentralizirane razmjene i brzi zajmovi ekskluzivni su za blockchain okruženja. Na njima možete uložiti novac i pasivno zarađivati postotak uloženog kroz staking, yield farming, lending, borrowing… 

Jel’ možete pogodit što sad slijedi? Da, i o ovome ide posebna kolumna! Do tada evo nekoliko platformi gdje možete biti sam svoj bankar: PancakeSwap, Uniswap, Morpho Blue, Spark… 

3. Bankarstvo

Znate li da blockchain tehnologija već ulazi u svijet bankarstva? Da, ova nova tehnologija je još u razvoju, ali već se provlači kroz hrpu bankarskih aplikacija. Ima tu svega –

od upravljanja ugovorima do praćenja transakcija u realnom vremenu, pa sve do digitalizacije imovine i nabave.

Evo vam primjer – talijanski bankarski div Intesa Sanpaolo već je ugradio blockchain u svoje poslovanje. A znate li i da Visa nudi usluge kripto mjenjačnicama koje imaju svoje kartice? Ne? Eto, sad znate!

4. NFT-ovi

Ide poseban članak o ovim digitalnim umjetničkim djelima, pa vas ovdje neću puno gnjavit. Nezamjenjivi tokeni (NFT) postali su najistaknutija primjena blockchaina nakon kriptovaluta.

Ovom digitalnom imovinom, uključujući glazbu, umjetnost, GIF-ove i videozapise, trguje se na blockchainu, dajući ekskluzivna vlasnička prava jednoj osobi.

Uz pomoć blockchain tehnologije, potrošači sada mogu potvrditi isključivo vlasništvo nad nekim od najtraženijih dostupnih digitalnih sredstava.

I ovdje ste sami svoj bankar. Možete „mintat“ svoje fotografije, AI art, glazbu, videe… Najpoznatiji su Opensea i Rarible na Ethereumu i Polygonu, Solsea na Solani, a Binance je također otvorila svoj NFT marketplace

Ali i mi imamo svoga konja za trku! NFT marketplace Endemic, gdje možete prodavati svoju umjetnost, biti kustos ili pak izložiti umjetnička djela svoje institucije, ujedno je član naše Split Tech City zajednice

5. Blockchain u medijima

Mnogi od trenutačnih izazova u medijskoj industriji vrte se oko pitanja privatnosti podataka, plaćanja tantijema i piratstva intelektualnog vlasništva.

Jedna od ključnih prednosti blockchaina u medijskom sektoru je sposobnost spriječiti dupliciranje digitalne imovine, kao što je MP3 datoteka, na više lokacija.

Omogućuje dijeljenje i distribuciju uz očuvanje vlasništva, čineći piratstvo gotovo nemogućim. 

Štoviše, blockchain osigurava integritet podataka, omogućujući reklamnim agencijama da ciljaju odgovarajuću publiku, a glazbenicima da primaju zaslužene naknade za svoja originalna djela.

Ako se pitate gdje možete započeti s tim, evo nekoliko prijedloga. Možete probati s platformama poput Steemit-a i Hive-a, gdje možete stvarati svoj sadržaj i zaraditi nešto novaca. A ako vas zanima još više, tu je i Diamond App, gdje čak možete imati vlastiti coin. Šta to nije super!?

6. Zaštita osobnih podataka

Pohranjivanje osjetljivih podataka poput vašeg broja socijalnog osiguranja, datuma rođenja i drugih identifikacijskih podataka na blockchainu, moglo bi ponuditi veću sigurnost u usporedbi s trenutnim sustavima koji su ranjivi na hakiranje.

Zamislite to kao da ste stavili te svoje tajne informacije u virtualni sef koji je toliko čvrst da ga nitko ne može probiti. Tako nešto je super korisno u svim mogućim sektorima – putovanjima, zdravstvu, financijama, čak i obrazovanju.

A ne samo to, blockchain bi mogao učiniti te informacije dostupnijima samo ovlaštenim ljudima. Znači, samo oni koji imaju dozvolu mogli bi provjeriti te podatke, što bi značilo manje brige za vas o tome tko sve može špijunirati vaše osobne stvari.

7. Vlast i glasovanje

Korištenje digitalnih identiteta pohranjenih na blockchainu također može pojednostaviti upravljanje državnim beneficijama kao što su programi socijalne skrbi, socijalno osiguranje i zdravstvene usluge. Implementacija blockchain tehnologije mogla bi učinkovito smanjiti prijevare i operativne troškove.

Nego, je li možete zamisliti Plamenog Jazavca i Bombardera s Pantovčaka kako na biralištu uzimaju svoj pametni telefon i tapnu na ime svoje partije i tako ispune svoju građansku dužnost?

Ni ja! 😊 

Ali s blockchainom je i to moguće. On sprječava dvostruko glasovanje te ga ograničava samo na pojedince koji ispunjavaju uvjete i štiti glasove od krađe i manipulacije. Poboljšava dostupnost glasovanja pojednostavljivanjem procesa u nekoliko dodira na pametnom telefonu. Istovremeno, usvajanje blockchaina za izbore značajno smanjuje troškove njihove provedbe.

Estonija već koristi taj štos – ljudi tamo mogu glasati preko interneta koristeći sigurnu digitalnu osobnu iskaznicu. Vlada provjeri tko je tko, šifrira glasove i pohranjuje ih na blockchain. Onda su ti rezultati izbora dostupni svima za provjeru. Ni druge zemlje nisu glupe, pa su to usvojile, kao Švicarska i Brazil. 

Let’s make Croatia smart again i početi zagovarati glasovanje na blockchainu. Ako počnemo sada, možda se i ostvari do 2100. godine. Kako li sam samo optimistična!

8. Zdravstvena njega

Čini se da su prilike za korištenje blockchaina u zdravstvu neograničene. Upravljanje elektroničkim medicinskim zapisima, zaštita zdravstvenih podataka, zaštita podataka o genomici i praćenje izbijanja bolesti, između ostalog.

Blockchain također omogućuje pružateljima zdravstvenih usluga i istraživačima da razviju revolucionarne lijekove i terapije temeljene na genomskim profilima, a ako su detalji o osiguranju pohranjeni u bazi podataka, liječnici mogu lako potvrditi pacijentovo osiguranje i opseg koristi od liječenja.

Na primjer, IBM radi s klinikom Mayo na razvoju sustava koji bi pacijentima omogućio dijeljenje svoje medicinske dokumentacije sa svojim liječnicima i drugim pružateljima zdravstvenih usluga na siguran i privatan način.

Mislim, zar to nije genijalno? 

9. Logistika i opskrba

Korištenje blockchain tehnologije za praćenje kretanja artikala unutar logističkih i opskrbnih mreža nudi brojne prednosti.

Prvo, poboljšava komunikaciju među partnerima pružajući pristup sigurnim, transparentnim podacima u javnoj knjizi. To je kao da svi sjedimo za istim stolom, samo što je taj stol zapravo digitalna knjiga u koju svi imamo uvid. Nitko ne može skrivati informacije ili ih mijenjati kako mu paše, što znači da svi imamo pristup istim sigurnim i transparentnim podacima.

Drugo, osigurava povećanu sigurnost i integritet podataka budući da informacije pohranjene na blockchainu ostaju nepromjenjive. Sve što se zapiše u tu digitalnu knjigu ostaje tamo, nepromijenjeno. To znači da nema muljaže, nema krivotvorenja podataka, nema „aha, pa ja to nisam rekao!“ trenutaka. Svi imaju povjerenje da su podaci točni i da su tu gdje trebaju biti.

10. Sigurnost IoT mreža 

Jednostavno rečeno, Internet of Things (IoT) obuhvaća mrežu pametnih uređaja koji su međusobno digitalno povezani. Ovi uređaji dolaze opremljeni internetskom vezom, senzorima i dodatnim hardverom koji omogućuje komunikaciju i kontrolu putem interneta.

Jedan od najzanimljivijih primjera IoT-a je ta famozna “pametna kuća”. Zamisli si to kao da tvoj termostat, vrata, detektori dima i alarmi svi pričaju jedni s drugima, i to sve preko interneta. I onda ti još imaš neku aplikaciju na mobitelu ili na webu s kojom možeš sve te spravice kontrolirati i upravljati iz daljine. 

Dok IoT povećava praktičnost, također povećava izloženost zlonamjernim entitetima da pristupe našim podacima ili manipuliraju sustavima.

Blockchain tehnologija nudi poboljšanu sigurnost pohranjivanjem lozinki i drugih osjetljivih podataka na decentraliziranu mrežu umjesto na centraliziranog poslužitelja.

Štoviše, pruža obranu od manipulacije podacima, s obzirom na to da je blockchain gotovo nepromjenjiv. 

Ovih primjena ima koliko ti duša hoće, ali navela sam one najvažnije od kojih ćete i vi imati koristi ako vas zanima dodatna zarada ili ulaganje.

Već kad smo kod toga, iduće kolumne će biti posvećene upravo ulaganjima kriptovaluta, savjetima o istome i mogućnostima kako da podebljate svoj wallet. Onaj virtualni ili stvarni, svejedno je. Mi ne diskriminiramo 😉 

Do tada – to the Moon! 

P.S. Ako netko zna dobar lijek/terapiju/tretman/štaliveć za onaj moj proljetni umor s početka priče, do let me know. Ali samo ako ima veze s blockchainom. 😊 

Disclaimer: Samo želimo napomenuti da svi podaci koje pronađete na ovoj stranici služe isključivo u informativne svrhe. Nema šanse da ih shvatite kao financijski, investicijski ili pravni savjet. Znate već kako ide – ulaganje u kriptovalute je kao vožnja vlakom smrti, prilično nestabilno i puno uzbuđenja (i rizika).

Preporučujemo da sjednete s nekim kvalificiranim financijskim čarobnjakom ili poreznim guruom prije nego što donesete bilo kakve velike odluke o ulaganju. Mi ovdje nismo čarobnjaci, niti možemo predvidjeti budućnost, tako da ne snosimo odgovornost za bilo kakve gubitke koje možda doživite koristeći informacije koje pronađete ovdje.

Ne zaboravite, istraživanje je ključno, tako da biste trebali kopati malo dublje i biti oprezni. Ako ne osjećate da ste spremni izgubiti svaki dolar koji ulažete, možda biste trebali razmisliti prije nego što skačete u svijet kriptovaluta. Sretno, istraživači!

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti