Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KRIPTO KUTAK: Što je DeFi?

Marja Radić

Marja Radić

19.06.2024.

U današnjem financijskom kaosu, gotovo sve što ima veze s bankarstvom, pozajmljivanjem i trgovinom vodi se čvrstom rukom centraliziranih sustava, pod budnim okom regulatornih tijela i državnih institucija.

Obični smrtnici moraju se probijati kroz financijski labirint kako bi osigurali usluge koje idu od auto kredita i hipotekarnih zajmova do trgovine dionicama i obveznicama.

Kao rezultat toga, izravan pristup kapitalu i financijskim uslugama ostaje poput legende o jednorogu – svi pričaju o njemu, ali nitko ga nije vidio.

Potrošači su prisiljeni sklapati pakte s posrednicima kao što su banke, mjenjačnice i zajmodavci, a svaki od njih otkida svoj dio kolača iz svake transakcije, čineći zaobilaženje ovih srednjovjekovnih barijera gotovo nemogućim.

Na kraju dana, svi mi plaćamo cijenu sudjelovanja u ovom financijskom cirkusu.

Ili je barem tako bilo sve dok se na sceni nisu pojavili Bitcoin, blockchain i – decentralizirane financije.

Što je DeFi?

DeFi, ilitiga decentralizirane financije, pravi je preokret u svijetu financija! Umjesto da ovisimo o bankama i financijskim institucijama, sada sve to možemo obaviti koristeći blockchain tehnologiju. 

Za razliku od tih dosadnih, centraliziranih financijskih sustava,

DeFi nam omogućuje da koristimo kriptovalute za niz usluga koje smo nekad tražili od banaka – pozajmljivanje, posuđivanje, zarađivanje kamata, trgovanje imovinom, čak i kupnju osiguranja.

Sve to, ali brže, jeftinije i uz manje glavobolje.

U svojoj srži, DeFi radi bez središnjeg autoriteta – da, dobro ste čuli, bez Velikog Brata koji nadzire svaku našu financijsku transakciju. Umjesto toga, moć je distribuirana, dajući svakom pojedincu veću kontrolu nad vlastitim financijama.

U svijetu centraliziranih financija (CeFi), središnje tijelo ne samo da prati transakcije, nego i upravlja vašom imovinom. DeFi kaže “ne, hvala!” tom modelu i prihvaća decentralizirani pristup, osnažujući nas obične smrtnike da sami upravljamo svojim novcem.

Kako funkcionira DeFi?

DeFi je poput financijskog čarobnjaka koji koristi pametne ugovore za olakšavanje transakcija bez potrebe za tradicionalnim financijskim posrednicima.

Unutar ovog ekosustava, sudionici izravno komuniciraju jedni s drugima pomoću peer-to-peer mreže, dok blockchain tehnologija osigurava te razmjene. Zamislite to kao digitalnu verziju susjedskog ćaskanja, ali umjesto tračeva razmjenjuju se kriptovalute.

Decentralizirani okvir osigurava da pojedinci zadrže skrbništvo nad svojom imovinom putem privatnih kriptografskih ključeva.

Za razliku od CeFi-ja, gdje centralno tijelo nadzire transakcije i ima kontrolu nad vašom imovinom, DeFi vam omogućuje da budete svoj vlastiti financijski šef.

Ova promjena paradigme eliminira potrebu za bankama i tvrtkama za financijske usluge, koje obično nameću naknade tvrtkama i potrošačima za svoje „dragocjene“ usluge. Korištenjem blockchain tehnologije, DeFi značajno smanjuje oslanjanje na te posrednike, pojednostavljujući financijske transakcije. 

Pristup sredstvima u DeFi-ju zahtijeva siguran digitalni novčanik. Ne brinite, ne trebate pravu kožnu torbicu, dovoljno je imati digitalni novčanik i znati rukovati s parom kriptografskih ključeva. Transakcije se pokreću putem pametnih ugovora, koji su poput robotiziranih sporazuma između strana što automatski izvršavaju određene uvjete. 

Dok je većina DeFi aplikacija izgrađena na Ethereum blockchainu, druge platforme poput Cardana, Binancea i Solane ubrzano razvijaju svoja rješenja. Zamislite to kao utrku digitalnih kornjača koje pokušavaju preteći Ethereum zeca.

Iako je DeFi još uvijek u fazi puberteta u usporedbi s tradicionalnim financijskim sustavima, ovo dinamično polje neprestano rađa nove aplikacije koje donose svježinu u financijski svijet. Baš kao da je svaki dan Božić za ljubitelje tehnologije i financija!

Što je pametni ugovor?

Idemo malo dublje u ovu digitalnu čaroliju. Pametni ugovori su kao financijski džedaji – samoizvršavajući sporazumi ugrađeni u blockchain.

Svaka strana u ugovoru postavlja uvjete koji pokreću ispunjenje bez potrebe za središnjim tijelom ili posrednikom.

Ovi ugovori rade na jednostavnoj logici „ako ovo… onda…“, kodirani su i automatizirani za izvršenje kada se ispune unaprijed određeni uvjeti. Na primjer, mogu se programirati da prebace sredstva na određeni račun na određeni datum.

Zamislite pametni ugovor kao financijskog batlera – recimo, programirate ga da redovito prenosi sredstva na određeni račun, pod uvjetom da je na računu dovoljno sredstava. Jednom kad postavite taj pametni ugovor, on je nepromjenjiv – kao financijski sef koji odbija surađivati s bilo kojim provalnikom.

U DeFi ekosustavu pametni ugovori donose dodatni sloj transparentnosti.

Odredbe i uvjeti svake transakcije kodirani su i vidljivi, što omogućuje javnu reviziju i analizu.

Dakle, ne možete sakriti prljavo rublje, sve je na vidjelu!

Ovaj peer-to-peer model eliminira potrebu za središnjim autoritetom. Kada dvije strane pristanu na transakciju, ona se može izvršiti besprijekorno bez uključivanja treće strane.

Pametni ugovori nude sigurniji, transparentniji i učinkovitiji način transakcije u usporedbi s tradicionalnim sustavima. Uklanjanjem potrebe za birokratskim posrednicima, oni također značajno smanjuju troškove, čineći financijske procese ekonomičnijima i pojednostavljenima.

Kako DeFi zarađuje?

Znam, znam, od početka teksta vam je samo jedno pitanje na pameti: sve je brzo, kvalitetno i jeftino u DeFi-ju. Kako onda DeFi zarađuje? 

DeFi generira prihod kroz različite kanale, uključujući

transakcijske naknade, kamate od kreditnih aktivnosti i ulaganja u DeFi platforme.

Svaki put kad obavite neku transakciju, mali dio toga ide u čarobni šešir DeFi-ja. Sudionici mogu ostvariti povrat pružanjem likvidnosti, posuđivanjem ili trgovanjem imovinom na decentraliziranim burzama. Zamislite to kao da iznajmljujete svoje digitalne kovanice i za to dobivate nagradu.

Osim toga, neki DeFi protokoli izdaju upravljačke tokene, koji vlasnicima daju glas u procesima donošenja odluka platforme i udio u potencijalnoj dobiti od njezinog uspjeha. Ne samo da možete zaraditi, nego možete postati i mini-vladar svoje omiljene platforme.

Gdje se DeFi koristi?

DeFi sve više prožima široki spektar financijskih transakcija, od jednostavnih do onih koje bi zbunile čak i Einsteina. Ovaj pokret pokreću decentralizirane aplikacije, poznate kao dapps, i drugi sustavi koji se nazivaju “protokoli”.

Ovi alati olakšavaju transakcije prvenstveno u Bitcoinu (BTC) i Ethereumu (ETH). Dok Bitcoin uživa popularnost kao digitalno zlato, fleksibilnost Ethereuma čini ga temeljem za veći dio ekosustava dappa i protokola.

Evo kako se trenutno koriste dapps i protokoli:

 • Tradicionalne financijske transakcije: DeFi već omogućuje plaćanja, trgovanje vrijednosnim papirima, osiguranje, pozajmljivanje i posuđivanje. Možete raditi sve što biste inače radili s bankom, ali bez dosadnih šalterskih radnika.
 • Decentralizirane mjenjačnice (DEX): Za razliku od centraliziranih mjenjačnica kao što je Coinbase, DEX-ovi dopuštaju ravnopravne transakcije, osiguravajući korisnicima da zadrže kontrolu nad svojim sredstvima. Platforme kao što su Uniswap i PancakeSwap pružaju sučelja za izravnu interakciju korisnika. Kao da sami mijenjate novčiće na vašem digitalnom buvljaku!
 • E-novčanici: DeFi programeri stvaraju digitalne novčanike koji funkcioniraju neovisno o glavnim burzama, omogućujući pristup svemu, od kriptovaluta do igara temeljenih na blockchainu. Zamislite to kao vaš osobni sef u digitalnom svijetu.
 • Stabilni novčići: U borbi protiv ozloglašene volatilnosti kriptovaluta, stabilni novčići vezani su za imovinu koja nije kriptovaluta, poput američkog dolara, nudeći stabilniju vrijednost. 
 • Nezamjenjivi tokeni (NFT-ovi): NFT-ovi pretvaraju tradicionalno netrgovinske predmete – kao što su videozapisi kultnih trenutaka ili značajni tweetovi – u digitalnu imovinu, pretvarajući na taj način u robu ono što se ne može razmjenjivati. Tko bi rekao da će virtualni mačići vrijediti više od pravih?
 • Pružatelji likvidnosti: Korisnici polažu sredstva u tzv. pools kako bi se olakšala brza prodaja imovine, rješavajući uobičajeni problem na tržištu kriptovaluta. Kao da dolijevate vodu u bazen da svi mogu plivati.
 • Pozajmljivanje i yield farming: Brojne DeFi aplikacije nude usluge posudbe, gdje korisnici zaključavaju svoja sredstva da ih drugi mogu posuditi, zarađujući kamate u procesu. Ova praksa, poznata kao yield farming, uključuje opcije poput brzih zajmova koji ne zahtijevaju kolateral. Kao da vaš novac odlazi na mini avanture i vraća se s kamatama.
 • Kockanje i predviđanje: Milijuni u kriptovalutama svakodnevno se vrte na DeFi aplikacijama za kockanje kao što su ZKasino i Azuro. Tržišta predviđanja omogućuju korisnicima da se klade na ishode širokog niza događaja. Nisam fan ovakvog „zarađivanja“ novca, no moram navesti da znate da i to postoji u kripto svijetu. I da znate to isto izbjeći.
Prednosti DeFi-ja

DeFi donosi niz prednosti koje jačaju sigurnost i povjerenje u transakcije i aplikacije temeljene na kriptovalutama. Evo što ga čini tako posebnim:

 • Decentralizacija: DeFi nije osjetljiv na iste rizike kao CeFi. Dok u centraliziranim financijama (CeFi) neuspjeh jedne razmjene može izazvati potpun kolaps i gubitak korisničkih sredstava, decentralizirana priroda DeFi-ja umanjuje ovaj rizik. Kao da imate puno malih brodova umjesto jednog velikog – ako jedan potone, ostali i dalje plove!
 • Bez dopuštenja (permissionless): U DeFi-ju nema potrebe za središnjim tijelom koje odobrava ili olakšava transakcije. Sustav radi bez dopuštenja, s programskom logikom pametnih ugovora koja određuje što je moguće. To je kao da imate automatiziranog financijskog DJ-a koji svira samo one hitove koje želite čuti!
 • Transparentnost: Okvir pametnog ugovora pruža transparentnost, dopuštajući korisnicima da shvate uvjete i logiku transakcija bez skrivenog koda. Dakle, nema više mutnih voda i financijskih trikova – sve je kristalno jasno!
 • Anonimnost: Iako su pametni ugovori transparentni na blockchainu, ne zahtijevaju identifikaciju korisnika. DeFi zaobilazi zahtjeve Know Your Customer (KYC) koji su uobičajeni u centraliziranim i reguliranim sustavima. Dakle, možete biti tajanstveni financijski ninja!
 • Kontrola: DeFi korisnici održavaju kontrolu nad svojom imovinom, držeći kriptografske privatne ključeve za svoje kriptovalute. Vaši ključevi, vaš kripto! Kao da imate vlastiti sef kojem samo vi znate šifru.
 • dApps: DeFi podržava decentralizirane aplikacije (dApps), nudeći korisnicima pristup financijskim uslugama i drugim upotrebama, kao što su igre i društveni mediji. To je kao da imate financijski švicarski nožić – sve što vam treba u jednom praktičnom alatu.
 • Niže naknade: Bez središnjeg tijela, DeFi obećava niže naknade za transakcije u usporedbi s CeFi modelom. Nema više visokih bankarskih naknada i sličnih zvizdarija. 
Mane DeFi-ja

Iako DeFi nudi brojne prednosti, također predstavlja nekoliko izazova koji mogu uzburkati vaš financijski mir. Evo nekoliko primjera:

 • Složenost: DeFi radi na peer-to-peer modelu koristeći pametne ugovore i sofisticirane algoritme, što može biti zastrašujuće za pridošlice. Ova složenost često dovodi do zabune o tome kako usluge i aplikacije funkcioniraju.
 • Nestalnost: Bez središnjeg tijela koje regulira transakcije ili tržišni zamah, DeFi može doživjeti značajnu volatilnost. Ovaj nedostatak kontrole može dovesti do nepredvidivih tržišnih ponašanja, što znači da vrijednost vaše kripto imovine može skočiti do neba ili pasti u bezdan – sve u tren oka.
 • Sigurnost: DeFi platforme postale su glavne mete kibernetičkih napada. FBI je u kolovozu 2022. izdao upozorenje, ističući da je u samo tri mjeseca ukradeno više od milijardu dolara imovine. Zamislite to kao virtualni Divlji zapad, gdje su kauboji zamijenjeni hakerima.
 • Nedostatak zaštite potrošača: Rast DeFi-ja uglavnom se dogodio izvan granica tradicionalnih propisa. To znači da korisnici imaju ograničeni pristup ako transakcije pođu po zlu. Nasuprot tome, centralizirane financijske institucije zakonski su obvezne držati pričuve kako bi osigurale stabilnost i zaštitile potrošače, što je zaštita koja nedostaje u DeFi-ju. Ako se nešto pokvari, nema šanse za “žalbeni postupak”.
 • Hakerske prijetnje: Iako su lanci blokova sigurni i gotovo ih je nemoguće promijeniti, druge komponente DeFi-ja podložne su hakiranju. Ova ranjivost može rezultirati krađom ili gubitkom sredstava, potkopavajući sigurnost decentraliziranih financijskih sustava. Kao da imate sef od neprobojnog stakla, ali ključ ostavljate ispod otirača.
 • Upravljanje privatnim ključem: Sigurnost u DeFi-ju i kriptovaluti ovisi o privatnim ključevima, jedinstvenim kodovima koji osiguravaju novčanike. Ako se privatni ključ izgubi, pristup odgovarajućim sredstvima je nepovratan, bez mehanizma za oporavak. Kao da imate super tajni sef, ali ako izgubite ključ, nema šanse da ga više otvorite.

Svaki od ovih izazova naglašava potrebu za oprezom i dubokim razumijevanjem DeFi-ja prije nego što se upustite u njegove čari. #Samokažem. 

I što sad?

Iako imamo poseban disclaimer na kraju svake kolumne, ovaj tekst je posebniji i ne mogu dovoljno naglasiti neke stvari kad je u pitanju DeFi.

DeFi je kao mladi divljak koji brzo raste i razvija se, često ispuštajući stvari poput programskih grešaka, hakiranja i lukavih shema. Kibernetički kriminalci, kao moderni razbojnici, često koriste te slabosti za pljačku kriptovaluta. Skoro pa ih možemo zamisliti kako nose digitalne šešire i pištolje!

Tu dolazi pravna strana stvari. Trenutni zakoni u zemljama diljem svijeta uglavnom su stvoreni za tradicionalne, centralizirane financijske sisteme, ne za ove divlje DeFi ideje koje putuju bez granica. Kako se onda nositi s DeFi-jem?

Kako osigurati da zakon drži korak s tehnologijom?

Tko treba istraživati financijske prijestupe kad se sve događa u svemiru kriptovaluta i pametnih ugovora? Kako uhvatiti nekoga kad nema središnjeg posrednika i kad su svi ravnopravni igrači? 

Sva ova pitanja često ostaju neodgovorena, a zabrinutosti nas podsjećaju na složeno raskrižje tehnologije i regulative.

Trebamo inovativne pristupe kako bismo osigurali da DeFi bude siguran i odgovoran za sve nas. 

Drugim riječima, ako imate novčiće koje biste mogli izgubiti na ruletu, DeFi bi mogao biti vaš stol.

Međutim, ako se pripremate za dugoročnu financijsku sigurnost poput štednje za mirovinu ili gradnje stabilnog portfelja, možda biste trebali dobro razmisliti prije nego što se odlučite za DeFi vožnju. Ova divlja vožnja možda nije najpouzdaniji način da se osigura vaša financijska budućnost.

Sve u svemu, kao i s bilo kojim drugim avanturama, ključ je u razboritom pristupu. Ako ste spremni za izazov i volite rizik, DeFi bi vam mogao donijeti nagrade koje ste čekali. Ali ako tražite sigurnost i stabilnost, možda je vrijeme da provjerite tradicionalnije opcije.

Uf, malo duži tekst, ali prijeko potreban. Znam, još odneznamkada vam dugujem tekstove o investiranju. Časna izviđačka, idu od iduće kolumne. Ove do sada su bile „upoznajmo svijet kriptovaluta da bar znamo da to-i-to postoji.“ 

Do tada – to the Moon! 

Disclaimer: Samo želimo napomenuti da svi podaci koje pronađete na ovoj stranici služe isključivo u informativne svrhe. Nema šanse da ih shvatite kao financijski, investicijski ili pravni savjet. Znate već kako ide – ulaganje u kriptovalute je kao vožnja vlakom smrti, prilično nestabilno i puno uzbuđenja (i rizika). 

Preporučujemo da sjednete s nekim kvalificiranim financijskim čarobnjakom ili poreznim guruom prije nego što donesete bilo kakve velike odluke o ulaganju. Mi ovdje nismo čarobnjaci, niti možemo predvidjeti budućnost, tako da ne snosimo odgovornost za bilo kakve gubitke koje možda doživite koristeći informacije koje pronađete ovdje.

Ne zaboravite, istraživanje je ključno, tako da biste trebali kopati malo dublje i biti oprezni. Ako ne osjećate da ste spremni izgubiti svaki dolar koji ulažete, možda biste trebali razmisliti prije nego što skačete u svijet kriptovaluta. Sretno, istraživači!

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti