Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KRIPTO KUTAK: Kripto novčanici

Marja Radić

Marja Radić

09.05.2024.

Znam, obećala sam vam u prošloj kolumni da ćemo idući put (dakle ovaj!) pričati o investiranju. Pa, možda sam se malo preračunala. Da bismo krenuli s investiranjem kriptovaluta i zarađivanjem istih out of thin air, moramo znati neke osnove: gdje i kako ih kupiti, gdje ih držati, osnovna pravila ponašanja… 

Joj, čuj ovo, osnovna pravila ponašanja, kao da govorimo o ljudima! 😊 

Šalu na stranu, kriptovalute su poseban svijet i sukladno tome vrijede posebna pravila. 

Danas govorimo o jednoj od mnogih posebnosti kripto svijeta: kripto novčaniku. 

Što su kripto novčanici?

Kripto novčanici su kao digitalna verzija starog dobrog novčanika, ali za kriptovalute.

Zamislite ih kao svojevrsnu sigurnosnu kutiju usred ogromnog digitalnog svijeta kriptovaluta. Slično kao što obični novčanik drži keš i kartice, ovaj digitalni pandan čuva vaše Bitcoine, Ethereum i ostale kriptovalute na sigurnom.

Ali nisu samo za čuvanje novca!

Kripto novčanici su poput ulaznice u živahni svijet decentraliziranih financija.

Tu možete upravljati svojim digitalnim bogatstvom, trgovati njime i još puno toga. S njima možete bez stresa obavljati transakcije, pratiti svoju financijsku povijest i koristiti razne decentralizirane aplikacije (dApps) unutar svijeta decentraliziranih financija, poznatog kao DeFi. 

Kako kripto novčanici funkcioniraju?

Pa, ne rade baš kao klasični novčanici. Tehnički gledano, u njima zapravo ne držite svoj novac, da ispravim krivi navod od maloprije. Umjesto toga, vaša kripto imovina je uvijek pohranjena na blockchainu. To je moguće zbog toga što kriptovalute nisu materijalna dobra, što im omogućuje funkcioniranje neovisno o uobičajenim financijskim sustavima.

Kripto novčanik zapravo služi kao pristupna točka vašim privatnim i javnim ključevima. Ti ključevi su ključni za izvođenje transakcija, omogućujući slanje i primanje kriptovaluta.

Javni ključ je dugi niz znakova koji predstavlja vaš identitet u mreži. Koristi se za šifriranje informacija prije nego što se objave na blockchainu te omogućuje svima da provjere jesu li plaćanja usmjerena na vaš novčanik legitimna i vama namijenjena.

Privatni ključ je vaš osobni kod sastavljen od 64 znaka, kombinacija brojeva i slova, koji daje mogućnost autorizacije transakcija i pristupa novčaniku. Važno je čuvati taj ključ za sebe i ne dijeliti ga s bilo kime. Njime možete autorizirati prijenos sredstava iz svog novčanika na druge adrese.

Adresa je još jedan bitan element novčanika. To je kraći niz brojeva i slova koji se izvodi iz vašeg javnog ključa. Svatko tko ima tvoju adresu može vam slati kriptovalute, a vi koristite svoj privatni ključ kako biste pristupili tim sredstvima.

Kroz blockchain mrežu, novčanici za kriptovalute olakšavaju praćenje i pohranu transakcija. Kad inicirate transakciju, vaš novčanik je kreira, potpisuje vašim privatnim ključem i šalje preko mreže. Validatori ili rudari na blockchain mreži provjeravaju transakciju pomoću vašeg javnog ključa i dodaju je u blockchain knjigu, tzv. ledger.

Treba li mi kripto novčanik?

Pa, direktno rečeno, ne baš. Možete se baviti kupovinom, prodajom, trgovanjem i čak posuđivanjem kriptovaluta bez da imate vlastiti novčanik. Sve te transakcije mogu se obavljati putem poznatih burzi poput Binance-a, Coinbase-a ili Kraken-a.

Ipak, postoji jedan problem: kripto mjenjačnice rade s velikim količinama digitalne valute, što ih čini privlačnom metom za hakere i cyber napade.

Zbog toga se ne preporučuje držati velike količine kriptovaluta na računima tih platformi za razmjenu. Mnogo je sigurnije pohraniti svoje kriptovalute u posebne novčanike za kriptovalute, koji su dizajnirani za njihovo sigurno čuvanje.

Kakve sve vrste kripto novčanika postoje?

Ajmo odmah u glavu: vrste kripto novčanika su vrući, hladni, skrbnički i ne-skrbnički.

Ozbiljno, pitajte Google prevoditelja.

Sad stvarno ozbiljno: custodial i non custodial wallets, hot wallets, cold wallets.

a) Custodial wallets

Najrašireniji oblik novčanika na web-u su skrbnički novčanici, koji se obično nalaze na burzama kriptovaluta. Popularni su zbog jednostavne upotrebe i jednostavnosti. Ali, kad se odlučite za taj tip novčanika, zapravo dajete dio kontrole svojih tokena nekoj trećoj strani, u ovom slučaju kripto mjenjačnici. Oni drže vaše privatne ključeve.

E sad, to znači da morate vjerovati toj platformi da će čuvati vaše tokene sigurno i da će imati neke ozbiljne mjere zaštite od hakiranja. Ipak, znajući da su ti ključevi kod njih, ne možete baš samostalno upravljati svojim tokenima. I tu stvari mogu postati malo riskantne.

Razmislite malo; ako držite svoje Bitcoine na, recimo, Coinbaseu, vi ste zapravo u njihovim rukama. Ako ekipa iz Coinbasea misli da je to u redu, mogu vam uskratiti pristup vašem BTC-u. Zar vam to ne zvuči pomalo nezgodno?

b) Non-custodial wallets

To je novčanik bez posrednika, što znači da imate potpunu kontrolu nad svojim novcem i da vi držite svoje privatne ključeve. Međutim, prije nego što skočite u tu avanturu, morate zapamtiti i dobro sačuvati jednu posebnu frazu – seed. To je poput tajnog koda koji generira ključeve za vaš novčanik i služi kao backup ako izgubite svoj uređaj. Znači, nema seeda – nema pristupa fondovima!

Morate biti pametni s tim seedom. Ne smijete ga zapisati na komadić papira i onda ga ostaviti na stolu. A nikako ne smijete imati digitalnu kopiju jer to može biti opasno. 

Priznajem, na početku to može zvučati malo zastrašujuće. Zamislite samo, izgubiti pristup svojem novcu zbog zaboravljene lozinke ili fraze! A da ne spominjem mogućnost slanja novca na krivu adresu i nikad ga više nećete vidjeti. Kako se ljudi upoznaju s ovim novčanicima, strahovi polako nestaju. Ono što je na početku bilo strašno, postaje vam rutina. 

A i kad pogledate, rizici su ipak tu, ali prednosti su još veće. Novčanici bez posrednika nude slobodu i kontrolu, a to vrijedi svake početne brige.

c) Vrući novčanici

Vrući ili softverski novčanici su online novčanici kojima možete pristupiti putem interneta ili aplikacija, što ga čini super praktičnim ako ste aktivni u svijetu kriptovaluta. Zamisli, možete trgovati ili trošiti svoje kripto bilo kada i bilo gdje!

Ipak, ima tu jedna caka. Budući da su ti vrući novčanici online, podložni su cyber napadima. Zlonamjernici mogu ciljati vaš računalni sustav ili aplikaciju u kojoj je pohranjen vaš novčanik. U tom slučaju možete dodati više slojeva zaštite, poput šifriranja, ili koristiti uređaje koji su specijalizirani za sigurno pohranjivanje vaših ključeva.

Ukratko, vrući novčanici su super praktični, ali morate biti svjesni rizika. Kakav god novčanik odabrali, pametno je razmotriti sigurnosne mjere kako bi vaša kripto imovina ostala sigurna.

Nekoliko je vrsta vrućih novčanika:

  • Web novčanici: Ovo su novčanici kojima upravljaju renomirane burze. Ove platforme zadržavaju vaše i privatne i javne ključeve, a svojim sredstvima možete pristupiti prijavom na svoj račun.
  • Desktop novčanici: Ovi novčanici pohranjuju kriptografske ključeve unutar web aplikacije instalirane na vašem računalu.
  • Mobilni novčanici: privatni i javni ključevi pohranjuju se unutar mobilnih aplikacija, omogućujući praktičan pristup vašim kriptovalutama.

Kako ih postaviti?

Preuzmite softver. Prije nego što to učinite, provjerite je li iz pouzdanog izvora. Ovaj je korak ključan za izbjegavanje kripto prijevara. Pripazite na lažna mjesta koja prodaju lažne verzije softvera.

Zaštitite svoj račun. Novčanici koji nisu skrbnički daju vam privatni ključ, obično niz riječi. Gubitak ovog ključa znači gubitak pristupa vašim sredstvima. Sigurnost možete pojačati aktiviranjem značajki poput dvofaktorske autentifikacije ili biometrije. Skrbnički novčanici, s druge strane, podrazumijevaju prolazak kroz postupak provjere kao što je Know-Your-Customer (KYC) za potvrdu tvog identiteta. 

Napuni novčanik novcem. Za novčanike bez skrbništva, vjerojatno ćete morati prenijeti kriptovalute iz drugog izvora jer mnogi ne prihvaćaju fiat valute. Skrbnički novčanici također mogu zahtijevati korištenje kreditne ili debitne kartice za financiranje vašeg računa.

Neki od vrućih novčanika: Coinbase, Metamask, Exodus, Trustwallet

d) Hladni novčanici

Hladni novčanici, uključujući hardverske novčanike poput Trezora i Ledger-a, su fizički uređaji koji štite privatne ključeve snažnom enkripcijom i sigurnosnim značajkama. To su kao bunkerčići za vaše digitalno bogatstvo, ali u stvarnom svijetu. Zamislite ih kao neke male trezore ili fizičke spravice koje čuvaju vaše privatne ključeve s enkripcijom na nivou Fort Knoxa.

Mogu doći u obliku USB diskova. Možete trgovati kriptom i dok ste spojeni na internet, jer vam hladni novčanik daje onu dodatnu sigurnost. Ali, imate i “papirnate” novčanike koji su kao oni drevni mapići s blagom, samo što umjesto X-ova na kraju imaju QR kodove ili su ugravirani na nekom čvrstom materijalu.

Ali ima jedna caka. Ako izgubite taj USB ili papirić, zauvijek ste izgubili pristup svojim kriptovalutama. Nema povratka, nema spašavanja. Za razliku od onih vrućih novčanika gdje možete nekako opet doći do svojih ključeva, hladni novčanici su kao oni koferi s bombom iz filmova – jednom kad ih izgubiš, gotov si.

Vrste hladnih novčanika:

  • Papirnati novčanici: Ovi fizički dokumenti pohranjuju privatne i javne ključeve u pisanom ili tiskanom obliku, nudeći povećanu sigurnost u usporedbi s vrućim novčanicima. Međutim, postoji rizik od gubitka sredstava ako se papir uništi.
  • Hardverski novčanici: Ovi vanjski uređaji, bilo USB ili Bluetooth, sigurno pohranjuju vaše ključeve. Potpisivanje transakcije olakšava se pritiskom na gumb na uređaju, čime se osigurava povećana sigurnost zbog izolacije od kontinuiranih internetskih veza.

Kako ih postaviti?

Kupite novčanik online. Obavezno nabavite hladni novčanik od renomiranog izvora kako bi maksimalna sigurnost bila zajamčena.

Nastavite s instaliranjem softvera. Dovršite instalaciju na svom hardverskom uređaju prije nego što ga upotrijebite. Odaberite softver sa službene web stranice pružatelja usluga, pridržavajte se uputa i postavite kripto novčanik.

Deponirajte svoja sredstva. To uključuje prijenos kripto u tvoj hardverski novčanik iz kripto mjenjačnice ili drugog izvora. Neki novčanici dolaze s integriranom razmjenom, što omogućuje kripto trgovanje. Tijekom ovog postupka provjerite je li vaš uređaj sinkroniziran s mobilnim/stolnim računalom.

VrućiHladni
Prednosti– Lakši za postavljanje
– Isplativiji su
– Možete birati između širokog raspona novčanika koji mogu primiti više kripto valuta
– Možete povratiti svoje ključeve ako ih izgubite
– Možete pristupiti svom novčaniku s bilo kojeg uređaja
– Lakše slanje i primanje sredstava
– Nije ovisan o internetu
-Kripto opcije hladnog novčanika mnogo su sigurnije
– Jeftin
– Gotovo 100% otporan na hakiranje
– Bolji za držanje velikih količina kriptovaluta
Mane– Lakše ih je hakirati
– 100% ovisan o internetskoj vezi
– Ako odaberete skrbnički vrući novčanik, imat ćete neka pravila i ograničenja koja nameće pružatelj novčanika. 
– Više truda za postavljanje
– Hladne novčanike teže je postaviti
– I dalje morate koristiti internet kada želite izvršiti transakciju
– Ako izgubite svoj ključ, vaša kripto imovina je zauvijek nestala

e) Multi-sig novčanici

Novčanici s više potpisa su baš posebni u svijetu kriptovaluta. Oni su kao neki VIP klub unutar novčanika, drže vas na visokoj razini sigurnosti koristeći vruću pohranu. Zamislite ih kao trezore koji imaju nekoliko brave, i svaka ključna osoba mora imati svoj ključ da bi otvorila vrata. 

Ovi novčanici su pravi hit među kripto investicijskim fondovima i korporacijama koje drže velike količine Bitcoina. Da bi došli do love pohranjene u ovim novčanicima, treba vam više od jednog ključa. To znači da morate imati ekipu sa sobom, jer svaki od njih mora unijeti svoj ključ.

A kad se priča o ponudi na tržištu, Bitcoin Armory, Rabby, Castle i Snowflake su samo neki primjeri multi-sig novčanika. 

Zašto i kakav mi kripto novčanik treba?

Dobro pitanje! Dakle, zašto biste uopće trebali kripto novčanik i kakav vam treba? 

Iako vam ne trebaju nužno da biste obavljali transakcije, priznajmo, olakšavaju život. Značajno. Plus, pružaju vam dodatni sloj sigurnosti jer krađa kriptovaluta nije neka šala.

Nijedan novčanik neće biti savršen za svakoga. Oni vrući, recimo, super su za postavljanje i upravljanje, a bonus je što možete povratiti izgubljene ključeve. Ali, pazite jer su prilično osjetljivi na one digitalne prijetnje. Zato, ako držite ozbiljne svote kripta, možda da razmotrite hladni novčanik?

Uglavnom, sve u svemu, vaš izbor ovisi o vašim potrebama i koliko ste spremni riskirati. Srećom, ima za svakoga po nešto.

Uf, al’ sam se raspisala! A ništa onda; do iduće kripto posebnosti – to the Moon!

Disclaimer: Samo želimo napomenuti da svi podaci koje pronađete na ovoj stranici služe isključivo u informativne svrhe. Nema šanse da ih shvatite kao financijski, investicijski ili pravni savjet. Znate već kako ide – ulaganje u kriptovalute je kao vožnja vlakom smrti, prilično nestabilno i puno uzbuđenja (i rizika).

Preporučujemo da sjednete s nekim kvalificiranim financijskim čarobnjakom ili poreznim guruom prije nego što donesete bilo kakve velike odluke o ulaganju. Mi ovdje nismo čarobnjaci, niti možemo predvidjeti budućnost, tako da ne snosimo odgovornost za bilo kakve gubitke koje možda doživite koristeći informacije koje pronađete ovdje.

Ne zaboravite, istraživanje je ključno, tako da biste trebali kopati malo dublje i biti oprezni. Ako ne osjećate da ste spremni izgubiti svaki dolar koji ulažete, možda biste trebali razmisliti prije nego što skačete u svijet kriptovaluta. Sretno, istraživači!

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti