Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KRIPTO KUTAK: Što je NFT?

Marja Radić

Marja Radić

06.06.2024.

Nije li nevjerojatno koliko smo daleko stigli od ranih dana Bitcoina? Živimo u svijetu u kojem revolucionarne tehnologije poput blockchaina služe kao okosnica za nevjerojatne inovacije. 

Baš kao svaka inovativna tehnologija, blockchain se neprestano razvija, otvarajući vrata bezbrojnim prilikama za nas, male ljude.

Jeste li ikad čuli za NFT (nezamjenjive tokene)? Oni su dio novog vala i čine digitalni svijet življim i kreativnijim. Ujedno su i tema današnje kolumne. 

Što su NFT-ovi i kako nastaju?

NFT-ovi (non fungible tokens), ili nezamjenjivi tokeni, su digitalna imovina koja predstavlja predmete iz stvarnog svijeta. Možete ih zamisliti kao digitalne verzije kolekcionarskih predmeta.

Nastaju tokenizacijom, koja omogućava da se bilo koji digitalni ili fizički objekt pretvori u jedinstvenu, provjerljivu imovinu na blockchainu

Osim što vam omogućuju da imate dokaz da ste vlasnik nečega, NFT-ovi osiguravaju da je svaka stavka jedinstvena, baš kao otisak prsta. Na taj način, iako imate digitalni objekt, on je samo vaš i nitko drugi ne može tvrditi da posjeduje isti taj predmet.

NFT-ovi su posebni jer imaju svojevrsni digitalni DNK, poznat kao metapodaci, koji su nepromjenjivi – jednom kad ih stvorite, nema više prepravki. Ti metapodaci su poput tajnog recepta bake za kolače: sadrže sve važne sastojke kao što su naziv, opis, slika i povijest vlasništva.

Osim toga, svaki NFT ima svoj jedinstveni ID tokena na blockchainu. Zbog ove jedinstvenosti, NFT-ovi su kao zlatne karte za svijet digitalne umjetnosti, kolekcionarstva i još puno toga. 

Snaga NFT-ova leži u njihovoj sposobnosti da daju provjerljiva prava vlasništva nad digitalnim sadržajem.

Kad kupite NFT, dobivate nešto kao digitalnu „licencu“ za korištenje te jedinstvene imovine, a blockchain bilježi svaku transakciju.

Ali, evo caka – posjedovanje NFT-a ne znači da imate autorska prava na taj sadržaj. Kao što kupnja originalne slike od slikara ne znači da možete raditi kopije i prodavati ih, isto tako je i s NFT-ovima; imaš digitalni trofej, ali bez prava na masovnu produkciju!

Različite vrste NFT-ova

NFT-ovi dolaze u bezbroj oblika, što im daje dodatni šarm i sve veću popularnost. Osim digitalne umjetnosti, koja je trenutno najpoznatija primjena, NFT-ovi se šire u glazbi, igrama, nekretninama, modi i još mnogočemu. 

U glazbenoj industriji, recimo, umjetnici mogu izdati NFT-ove koji predstavljaju vlasništvo nad albumima, pjesmama ili čak ekskluzivnim merchem. U svijetu igara, igrači mogu posjedovati NFT-ove koji su maske za njihove virtualne likove, oružja ili čak parcele virtualne zemlje. Zamislite da budete vlasnici digitalnog dvorca! 

Čak i u financijama, NFT-ovi otvaraju nove mogućnosti za ulaganje i trgovanje. Oni već igraju ključnu ulogu u svijetu DeFi-ja (decentralizirane financije), gdje možete kupiti NFT i na njemu zarađivati kamatu. 

Sposobnost NFT-ova da predstavljaju digitalno vlasništvo širi se i na fizičku imovinu:

Fizički predmet – bilo umjetničko djelo ili nekretnina – može se tokenizirati u NFT, prenoseći svoja vlasnička prava u digitalni svijet.

Ovaj proces, poznat kao frakcionalizacija, omogućuje da vlasništvo bude podijeljeno među više ljudi. 

Na primjer, možete posjedovati 1/10 rijetke i vrijedne bejzbol kartice. Kao da ti i tvoji prijatelji svi zajedno imate komadić Babe Ruthove kartice! A tokenizacija poznatog remek-djela? Umjesto da posjeduješ cijelu Mona Lisu, možeš imati njen mali digitalni kvadrat. Svi za jednog, jedan za sve – u svijetu NFT-ova! 

Primjeri NFT-ova iz stvarnog svijeta

Prvi poznati NFT, Quantum, kreirali su Kevin McCoy i Anil Dash u svibnju 2014. Sastoji se od video isječka koji je napravila McCoyeva supruga, Jennifer. McCoy je registrirao video na Namecoin blockchain i prodao ga Dashu za 4 dolara, tijekom prezentacije uživo na konferenciji Seven on Seven u Novom muzeju u New Yorku. McCoy i Dash nazvali su ovu tehnologiju monetiziranom grafikom. 

Jedan od značajnih primjera je CryptoPunk #7804, prepoznatljivo digitalno umjetničko djelo koje je prodano za nevjerojatnih 16 milijuna dolara. Da, dobro ste pročitali, 16 milijuna za digitalnu sličicu! Slično tome, prvi tweet Jacka Dorseyja pretvoren je u NFT i prikupio je gotovo 3 milijuna dolara. Tweet vrijedan kao penthouse u centru grada!? Bože me oslobodi! 

Još jedan izuzetan primjer je prodaja Everydays: The First 5000 Days, djela digitalne umjetnosti umjetnika poznatog kao Beeple, za nevjerojatnih 69 milijuna dolara kao NFT na platformi aukcijske kuće Christie’s. Zamislite, 69 milijuna za digitalnu sliku! 

Ako vam to nije dovoljno ludo, tu je i NBA Top Shot, platforma za trgovanje službeno licenciranim NBA kolekcionarskim vrhuncima. Ova je platforma dospjela na glavne naslovnice s više od 230 milijuna dolara prodaje, nudeći uvid u potencijalnu ulogu NFT-a u transformaciji koncepta kolekcionarstva. Drugim riječima, sad možete posjedovati digitalni trenutak kada je LeBron zakucao loptu, i to za priličnu svotu! 

Ovi primjeri pokazuju kako nezamjenjivi tokeni revolucioniraju našu percepciju digitalnih sredstava i njihove vrijednosti. Tko bi rekao da će crtani lik i tweet postati digitalno zlato? NFT-ovi definitivno donose novu dimenziju u svijet kolekcionarstva!

NFT-ovi i novac

Povijesno gledano, zarađivanje ozbiljnih novčića u svijetu umjetnosti bilo je kao traženje igle u plastu sijena. Međutim, zahvaljujući ovim digitalnim umjetničkim djelima, umjetnici sada mogu prodavati svoje kreacije direktno kolekcionarima, bez posrednika.

Čak i bolje od toga; NFT-ovi imaju programibilni tantijeme, što znači da umjetnici dobiju postotak svaki put kad netko preproda njihovo djelo. Taj neprekidan tok novca podržava njihovo umjetničko stvaranje. Eto vam novog motiva za slikanje. Nema na čemu. 😊 

Ali to nije sve, NFT-ovi imaju i značajan ulagački potencijal. Za razliku od klasičnih investicija kao što su dionice ili nekretnine, NFT-ovi su kao svoj svijet. Njihova cijena ne ovisi o tržišnim nestabilnostima, već uglavnom o tome koliko su rijetki i koliko se dobro cijene. 

NFT ulaganja, baš kao i ostali oblici ulaganja u kriptovalute, dolaze s paketom mogućih nagrada i rizika.

I da, dok vas privlači ideja o visokim povratima, zapamtite da je NFT tržište još uvijek u svojevrsnom djetinjstvu i može biti prilično nestašno. 

Kao budući investitor, bitno je imati na umu da vrijednost NFT-a ovisi o mnogim subjektivnim faktorima poput hypea, percipirane vrijednosti i naravno, rijetkosti.

Mogu oni donijeti slatke bonuse, ali isto tako mogu biti poput lota – možete pogoditi veliki, ali i izgubiti. Pompa oko određenog NFT-a može iznenada splasnuti ili može doći neka druga raritetna stavka koja će mu ukrasti svjetla reflektora.

Uzimajući u obzir nestabilnost tržišta kriptovaluta, bitno je za svakog investitora da donese informirane odluke. Kao što stara mudrost kaže: „Ulažite samo ono što si možete priuštiti da izgubite.“ Bolje je biti siguran nego tužan s praznim džepom! Ili tako nekako. 

Bilo je kratko, ali slatko! Budući da će biti više riječi o NFT-ovima u budućnosti, nisam vas htjela daviti više nego što treba. Ipak vas trebam ostaviti na životu da čitate iduću kolumnu.

Do idućeg puta kada ću biti manje crnohumoristična – to the Moon!

Disclaimer: Samo želimo napomenuti da svi podaci koje pronađete na ovoj stranici služe isključivo u informativne svrhe. Nema šanse da ih shvatite kao financijski, investicijski ili pravni savjet. Znate već kako ide – ulaganje u kriptovalute je kao vožnja vlakom smrti, prilično nestabilno i puno uzbuđenja (i rizika).

Preporučujemo da sjednete s nekim kvalificiranim financijskim čarobnjakom ili poreznim guruom prije nego što donesete bilo kakve velike odluke o ulaganju. Mi ovdje nismo čarobnjaci, niti možemo predvidjeti budućnost, tako da ne snosimo odgovornost za bilo kakve gubitke koje možda doživite koristeći informacije koje pronađete ovdje.

Ne zaboravite, istraživanje je ključno, tako da biste trebali kopati malo dublje i biti oprezni. Ako ne osjećate da ste spremni izgubiti svaki dolar koji ulažete, možda biste trebali razmisliti prije nego što skačete u svijet kriptovaluta. Sretno, istraživači!

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti