Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KRIPTO KUTAK: Mjenjačnice kriptovaluta

Marja Radić

Marja Radić

23.05.2024.

Budući da me još pere, osim ove kiše koja je upravo počela padati, proljetni umor, nemam neki ubercoolposebni uvod. U prošloj kolumni smo pretresli kripto novčanike pa nam u ovoj slijedi upoznavanje s kripto mjenjačnicama. 

Što su mjenjačnice kriptovaluta?

Mjenjačnice kriptovaluta su internetske platforme koje vode tvrtke ili druge organizacije koje korisnicima omogućuju jednostavnu kupnju i prodaju kriptovaluta.

Zamislite to kao internetske tržnice gdje, umjesto jabuka i krušaka, kupujete i prodajete bitcoine i ethereume.

I da, vodi ih ekipa koja zna sve o kodovima, blockchainovima i drugim čudima suvremene tehnologije.

Sjećate li se vremena kad su kriptovalute bile ekskluzivna zabava za geekove koji su se igrali s terminalima kao da su u nekoj SF avanturi?

Ručno unošenje naredbi, prijenosi kovanica… Prava romantika za tech entuzijaste, ali kome se danas da petljati s time?! Živimo u 21. stoljeću, ne paleolitskoj pećini! Zato su mudri programeri stvorili sučelja prilagođena korisnicima. 

Tako su se pojavile mjenjačnice, virtualne burze koje su kriptovalute približile svima nama, običnim smrtnicima. Danas su te burze poput modernih brokera – nude vam sve potrebne alate za trgovanje, kupnju i prodaju raznih kriptovaluta, od Bitcoina do onih manje poznatih digitalnih novčića. 

Želite pretvoriti svoje krvavo zarađene dolare ili eure u digitalno blago? Nema problema! Želite prebaciti svoje kriptovalute natrag u tradicionalne valute i kupiti si nešto lijepo? Mjenjačnice su tu da vam pomognu!

Sve je to dio čarolije svijeta kriptovaluta koji polako, ali sigurno, ulazi u mainstream. Dakle, spremni za trgovanje? Uđite u svijet mjenjačnica and let the games begin!

Kako se prijaviti za račun za razmjenu kriptovaluta?

Pa kako to ne znate?! Ccc… Nema problema, samo slijedite ove korake i uskoro ćete biti spremni za trgovanje kao pravi profesionalac (ili barem kao netko tko zna što radi):

 1. Unos adrese e-pošte i kreiranje lozinke: Prvi korak je najlakši – unesite svoju adresu e-pošte i smislite lozinku koju ćete pamtiti (ali ne previše jednostavnu da ju svi znaju i ne već onu koju koristite negdje drugdje). Potom ćete primiti potvrdnu e-poruku – kliknite na link u njoj kako biste potvrdili da ste vi zaista vi.
 2. Osobni podaci: Trebat ćete upisati svoje puno ime, adresu i broj mobilnog telefona. Kao šećer na kraju, prenijet ćete kopiju službenog identifikacijskog dokumenta s fotografijom, poput vozačke dozvole ili putovnice. Bez lažnih brkova i sunčanih naočala, molim!
 3. Dodatna provjera identiteta: Neke mjenjačnice žele biti baš, baš sigurni da ste to vi, pa će vas tražiti dodatnu provjeru. To obično znači da ćete se morati fotografirati držeći svoj identifikacijski dokument. Da, zvuči kao selfie s osobnom iskaznicom – izbjegavajte duck face
 4. Financiranje računa: Nakon što ste dokazali da ste vi stvarno vi, možete financirati svoj račun. Opcije su razne – debitne kartice, kreditne kartice, druge kriptovalute… samo izaberite ono što vam najviše odgovara.

I evo ga, gotovo! Sad možete krenuti s kupnjom i prodajom kriptovaluta. Samo imajte na umu da provjera korisnika može trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana, ovisno o mjenjačnici i potrebnoj razini provjere. Burze često nude višestruke razine verifikacije – niže razine zahtijevaju manje informacija, ali također imaju niža ograničenja za polog i isplatu.

Koje vrste mjenjačnica kriptovaluta postoje?

Postoje tri glavne vrste razmjena koje ćete susresti: centralizirane (CEX), decentralizirane (DEX) i hibridne. Svaka od njih ima svoje čari i zamke, pa listen up closely!

CEX – Centralizirane burze

Centralizirane burze, poznate i kao CEX (centralized exchange), funkcioniraju poput tradicionalnih burzi, gdje se kupci i prodavači spajaju, a mjenjačnica glumi posrednika. Zamislite to kao digitalnu verziju burzovnog posrednika s leptir-mašnom. U svijetu kripta, „centralizirano“ znači da povjeravate svoja sredstva nekom drugom. Glavna briga? Pa, centralizirane burze su kao magnet za kibernetičke napade.

Poznati CEX-ovi uključuju Binance, Coinbase Exchange, Kraken i KuCoin. Te platforme, poput web stranica ili aplikacija za trgovanje dionicama, omogućuju vam da kupujete i prodajete digitalnu imovinu po trenutnoj tržišnoj cijeni (spot) ili da postavite naloge koji će se izvršiti kada imovina dosegne određenu cijenu (limitirani nalozi).

Evo tipičnog tijeka rada na jednoj centraliziranoj mjenjačnici:

 1. Položite svoja sredstva: Poput stavljanja novca u čarapu, samo digitalno.
 2. Mjenjačnica drži vaša sredstva: Kao banka, ali s puno manje šaltera.
 3. Pratite cijene kriptovaluta: Gledate grafikone kao hipnotizirani.
 4. Pretvaranje fiat valute: Ako želite, možete zamijeniti svoje dolare za bitcoine. Većina burzi ipak preferira trgovanje kripto za kripto.
 5. Stavljanje naloga: Poput stavljanja online narudžbe za pizzu, ali s manje sira.
 6. Burza spaja vaš nalog: Spoji kupca s prodavateljem, kao digitalna ljubavna agencija.
 7. Uspjeh! Uspješno ste proveli kripto transakciju. Bravo, majstori!

Prednosti centraliziranih mjenjačnica kriptovaluta:

imaju sučelja koja su toliko jednostavna da bi ih čak i vaša baka mogla koristiti (ako zna što je kriptovaluta). Pristupite svom računu, provjerite stanje i izvršite transakcije kroz intuitivne aplikacije i web stranice.

nude poboljšanu sigurnost i pouzdanost za transakcije i aktivnosti trgovanja. Znate, kad uplatite svoju kriptovalutu, osjećate se sigurnije nego kad ostavite auto otključan u susjedstvu.

– neke centralizirane burze omogućuju vam povećanje ulaganja putem margin trgovanja, što je kao da vam daju supermoći za trgovanje. Samo pazite, jer s velikim moćima dolazi i veliki rizik povećanih gubitaka.

Nedostaci centraliziranih mjenjačnica kriptovaluta:

centralizirane burze su kao med za hakerske pčele zbog ogromnih količina korisničke imovine. Sjetite se samo incidenta s Mt.Goxom, gdje je ukradeno 850.000 bitcoina. To je kao da vam netko ukrade cijelu kolekciju rijetkih stripova.

ako volite trgovati velikim količinama, pripremite se na visoke naknade. To može smanjiti isplativost vaših aktivnosti, kao da kupujete Gucci torbu i onda shvatite da morate platiti dodatnu naknadu za vrećicu.

– većina ovih mjenjačnica zadržava vašu digitalnu imovinu u vlastitim novčanicima. To znači da nemate potpunu kontrolu nad svojim privatnim ključevima. Iako ovo olakšava trgovanje, izlaže vas riziku od neuspjeha razmjene i prijevara. Sjetite se recentnih primjera poput kolapsa algoritamskog stablecoina TerraUSD, stečajeva subjekata poput Three Arrows Capital i Celsius Network, te iznenadnih zatvaranja platformi kao što su FTX i Alameda Research. Kao da ste svoj novčanik povjerili prijatelju koji je sklon iznenadnim selidbama u nepoznato.

DEX

Decentralizirane mjenjačnice (ili DEX-ovi za prijatelje) su poput divljeg zapada kriptosvijeta, gdje nema šerifa ni saloona, samo čisti peer-to-peer kaos! DEX je mjesto gdje možete razmjenjivati kriptovalute izravno iz svog digitalnog novčanika, bez dosadnih posrednika koji bi uzimali proviziju. Neki popularni DEX-ovi su Uniswap, PancakeSwap, dYdX i Kyber.

Kako to sve funkcionira? Pa, umjesto ljudi, ovdje sve rade pametni ugovori. Zamislite ih kao vrlo poslušne robote koji izvršavaju transakcije automatski. Ovi ugovori nude veću privatnost i niže transakcijske troškove nego što biste našli na centraliziranim burzama. Nema tu nepotrebnih administrativnih naknada, samo čisti kod!

Međutim, kao što to biva u divljem zapadu, DEX-ovi imaju i svoje izazove. Bez šerifa (posrednika), vi ste sami odgovorni za svoje transakcije. To znači da, ako nešto pođe po zlu, nema koga nazvati za pomoć – nema „pogrešnog broja“, nema „molimo pričekajte“. Zato su DEX-ovi često teritorij iskusnijih ulagača koji znaju što rade, ili barem znaju kako se oporaviti kada sve pođe kvragu.

I ne zaboravimo, zbog manjeg obujma trgovanja i likvidnosti, može se dogoditi da vaša transakcija potraje duže ili da ne pronađete odmah kupca. Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, DEX-ovi su fantastična opcija za one koji žele punu kontrolu nad svojim sredstvima i nisu spremni povjeriti ih trećoj strani.

Prednosti decentraliziranih mjenjačnica kriptovaluta:

korisnici zadržavaju kontrolu nad svojom imovinom, što znači da nema povjeravanja sredstava trećoj strani. Kao da imate svoj sef u kojem samo vi znate kombinaciju. To smanjuje rizik od hakiranja, neuspjeha, prijevare ili krađe, pružajući veću sigurnost korisnicima. 

DEX-ovi olakšavaju izravnu razmjenu kriptovaluta između korisnika, smanjujući rizik od tržišne manipulacije, poput lažnog trgovanja ili pranja. Kao da trgujete na tržnici gdje svatko prodaje svoje proizvode direktno, bez onih iritantnih preprodavača koji dižu cijene.

– obično ne zahtijevaju od korisnika da prođu procedure poznavanja svog klijenta (KYC), čime se čuva vaša privatnost i anonimnost. Nema dosadnog ispunjavanja formulara i slanja svojih fotografija s osobnom iskaznicom. Osim toga, DEX-ovi izbjegavaju cenzuru, nudeći pristup širem rasponu kriptovaluta i digitalne imovine u usporedbi s centraliziranim razmjenama. Ako ste ljubitelj egzotičnih altcoina koje nema ni na mapi, DEX je mjesto za vas!

Nedostaci decentraliziranih mjenjačnica kriptovaluta:

korisnici DEX-ova moraju biti pravi majstori u čuvanju svojih ključeva i lozinki za kripto novčanike. Gubitak pristupa znači nepovratan gubitak imovine. Zamislite da zaboravite gdje ste zakopali svoje blago – nitko vam ga neće moći vratiti! Također, trebate biti dobro upoznati s platformom i procesima. Nema jednostavnih sučelja s velikim, šarenim gumbima kao na centraliziranim burzama. Ovo je teritorij za one koji vole istraživati i učiti.

DEX-ovi su idealni za ulagače koji žele trgovati između digitalnih sredstava, ali možda neće podržavati transakcije fiat valute. Ako želite zamijeniti svoje kune, dolare ili eure za kriptovalute, možda ćete biti u problemu. To je kao da imate ključ za svemirsku postaju, ali nemate raketu da dođete tamo.

često se suočavaju s nedostatkom likvidnosti, što znači da može biti teško pronaći druge ugovorne strane za trgovanje tijekom razdoblja malog prometa. Kao da ste na plesnjaku gdje svi sjede sa strane i nitko ne želi prvi započeti ples. To može otežati trgovanje, posebno kada vam je najpotrebnije.

Dok DEX-ovi nude puno slobode i kontrolu, oni također zahtijevaju da budete pažljivi, strpljivi i spremni na izazove. Ako volite izazove i imate hrabrosti za to, DEX-ovi su pravo mjesto za vas. Ako ne, možda je bolje da se držite centraliziranih burzi sa svojim ugodnim korisničkim sučeljima i jednostavnim procesima. 

HEX

Na kraju, stigli smo do hibridnih mjenjačnica kriptovaluta, poznatih kao HEX. Zamislite ih kao Frankensteina kripto svijeta – spoj centraliziranih i decentraliziranih modela. Ove razmjene su poput onog savršenog smoothija koji kombinira najbolje od oba svijeta: funkcionalnost i likvidnost centraliziranih burzi, te privatnost i sigurnost decentraliziranih burzi. Mnogi vjeruju da su hibridne mjenjačnice prava budućnost trgovanja kriptovalutama. 

Prva hibridna mjenjačnica, Qurrex, pojavila se 2018. godine. Osnovao ju je tim stručnjaka okupljen 2016.: ljudi s opsežnim iskustvom na forex tržištima, programeri trgovačkih terminala i osnivači uspješnih burzi dionica. Ovaj tim prepoznao je golemi potencijal hibrida i odlučio iskoristiti najbolje prakse tradicionalnih razmjena kako bi stvorio novu generaciju kripto burzi, neprimjetno integrirajući centralizirane i decentralizirane elemente.

I nisu sami! Ostali primjeri uključuju 1Inch, Nash, Zengo, Rocketx, Onomy Protocol, Apifiny… 

Tražite li  burzu koja je mješavina najboljih karakteristika centraliziranih i decentraliziranih modela, HEX bi mogao biti pravi izbor za vas. Uz njihovu funkcionalnost, likvidnost, privatnost i sigurnost, mogli biste pomisliti da ste pronašli sveti gral kripto trgovanja. Ipak, zapamtite – čak i Frankenstein ima svojih mana, tako da uvijek trebate biti oprezni i informirani. Sretno trgovanje!

Kako odabrati najbolju kripto mjenjačnicu?

Prilikom odabira kripto mjenjačnice koja odgovara vašim potrebama, postoji nekoliko ključnih čimbenika koje morate razmotriti. 

ako želite kupiti kriptovalute osim Bitcoina, provjerite popis podržanih sredstava. Neke mjenjačnice podržavaju samo nekoliko kriptovaluta, dok druge nude stotine za trgovanje. Imate li ambicije postati ponosni vlasnik nekog egzotičnog coina o kojem nitko nije čuo, dobro istražite što se nudi.

– istražite različite načine na koje možete financirati svoj račun ili izravno kupiti kriptovalute. Dok većina mjenjačnica podržava bankovne prijenose, neke također dopuštaju kreditne kartice, debitne kartice i druge digitalne metode plaćanja. Više opcija = manje glavobolje, jer nikad ne znate kada će vam zatrebati onaj skriveni PayPal račun.

– visoke naknade mogu umanjiti povrat vaše investicije. Istražite naknade koje burza naplaćuje, uključujući naknade za trgovanje, naknade za isplatu i druge potencijalne transakcijske troškove. Nema smisla postati kripto milijunaš ako će vam naknade sve uzeti, zar ne?

– kripto razmjene često su na meti hakera, zbog čega je sigurnost ključna stvar. Odaberite mjenjačnicu sa snažnim sigurnosnim mjerama kako biste zaštitili svoju imovinu. Također, bez obzira koju koristite, dobra je ideja držati većinu svoje digitalne imovine u izvanmrežnoj pohrani, poput hladnog novčanika. To je poput skrivanja novca ispod madraca, ali digitalno i puno sigurnije.

– ako ste novi u svijetu kriptovaluta ili ulaganju, možda ćete trebati pomoć. Odlučite se za mjenjačnicu poznatu po izvrsnoj korisničkoj podršci koja će vam pomoći da započnete i dobijete odgovore na sva pitanja. Jer kad se vaša investicija počne ponašati kao da je na toboganu, bit ćete zahvalni na brzoj i pouzdanoj podršci.

– prije nego što se prijavite, istražite reputaciju burze. Pročitajte recenzije kupaca, istražite povijest burze i potražite najnovije vijesti kako biste stekli vrijedne uvide. Što drugi korisnici kažu o razmjeni? Koje tvrdnje burza iznosi o sebi? Je li u prošlosti bilo sigurnosnih problema? Ako je tako, kako ih je burza riješila? Ako većina recenzija zvuči kao horor priča, možda je najbolje potražiti drugdje.

– kada istražujete mjenjačnice digitalnih valuta ili bilo koji aspekt ulaganja u kriptovalute, ključno je biti oprezan protiv prijevara koje mogu značajno utjecati na pojedinačne ulagače. Kako možete znati da je mjenjačnica legitimna? Započnite provjerom fizičke adrese povezane s centralom. Zašto? Prvo, transparentnost često ukazuje na legitimitet. Drugo, poznavanje lokacije burze pomaže vam razumjeti pravne implikacije vaših ulaganja. Treće, ako je vaš račun hakiran, posjedovanje fizičke adrese olakšava rješavanje problema s burzom i svim potrebnim regulatorima. Ako joj ne možete pronaći adresu, najbolje ju je izbjeći. Jer, ako nije dovoljno hrabra da vam pokaže gdje se nalazi, zašto biste vi bili dovoljno hrabri da joj povjerite svoje novce?

Voila! Gotovi smo za ovaj tjedan. Još malo pa ćete mi postati pravi mali Elon Muskovi, Jeff Bezosi i Bill Gatesovi kad počnete zarađivati. 😊 Jedva čekam!

Do idućeg ubercoolpraktičnog članka – to the Moon! 

Disclaimer: Samo želimo napomenuti da svi podaci koje pronađete na ovoj stranici služe isključivo u informativne svrhe. Nema šanse da ih shvatite kao financijski, investicijski ili pravni savjet. Znate već kako ide – ulaganje u kriptovalute je kao vožnja vlakom smrti, prilično nestabilno i puno uzbuđenja (i rizika).

Preporučujemo da sjednete s nekim kvalificiranim financijskim čarobnjakom ili poreznim guruom prije nego što donesete bilo kakve velike odluke o ulaganju. Mi ovdje nismo čarobnjaci, niti možemo predvidjeti budućnost, tako da ne snosimo odgovornost za bilo kakve gubitke koje možda doživite koristeći informacije koje pronađete ovdje.

Ne zaboravite, istraživanje je ključno, tako da biste trebali kopati malo dublje i biti oprezni. Ako ne osjećate da ste spremni izgubiti svaki dolar koji ulažete, možda biste trebali razmisliti prije nego što skačete u svijet kriptovaluta. Sretno, istraživači!

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti