Knjige koje ostavljaju trag: Marko Kovač

Marko Kovač je zasigurno jedan od istaknutijih hrvatskih poduzetnika pa nam se činilo zgodnim i njega ugostiti u vašoj omiljenoj rubrici o čitanju i knjigama. 🙂

(Ne brinite, ako ipak niste dovoljno upoznati s osnivačem Repslya, pogledajte snimku njegova gostovanja na OpenCoffee meetupu ili pročitajte ovaj članak. 🙂 )

Čitanje=opuštanje

Kao što smo pretpostavili, i Marko voli čitati! Otkrio nam je kako čita puno još od osnovne škole – u nekim periodima više, u nekima manje, ovisno o raspoloženju i vremenu.

“Čim čitam, opušten sam.”

Pod uvjetom da se ne radi o pravnom tekstu, ipak ističe. 🙂

Nekad mi odgovara beletristika, u zadnje vrijeme se ponovo vrtim oko Bekima Sejranovića, Ivice Prtenjače i Raymonda Carvera. Volim autobiografije, putopise lutalaca i samotnjaka, Thoreaua, Edwarda Abbeya, Rostuhara, Ivančića, Veličana, Perka…

Čitanje za profesionalni razvoj

Što se struke tiče, kaže da više čita kraće tekstove, čak i sažetke na Blinkistu, nego knjige.

To u pravilu nije literatura gdje uživam u tekstu, nego mi je bitna informacija. Zanima me i psihologija, znanost, sve što me na neki način dotakne, iz kojeg god da je područja. Volim i strip, Macana, Larceneta, Žeželja…

Što se tiče formata, ističe kako nema preferencija, već mu sve igra, bilo da se radi o papiru, Kindleu, računalu, mobitelu…

Naravno, upitali smo ga i da nam izdvoji pet knjiga koje su njemu najviše značile i iz kojih je naviše naučio i motivirao se.

TOP 5

Uh, teško je odabrati samo pet. S obzirom na to da dolazite iz Split Tech Citya, nabrojat ću vam pet knjiga koje su mi bile bitne za poduzetništvo, bilo zbog motivacije, bilo zbog konkretnih informacija.

“Leptir” – Henri Charrière

“Prisutnost” – Jerzy Kosinski

“Founders at Work” – Jessica Livingston

“The Startup Owner’s Manual” – Steve Blank

“The Hard Thing About Hard Things” – Ben Horowitz

Bijeg iz besmisla

A koju knjigu svakako preporučuje mladima koji se još uvijek “traže” ili tek pokušavaju pokrenuti neku svoju poslovnu ideju?

Bilo koju koja će im pomoći da ne odustaju od svog sna. Meni je to bio ‘Leptir’ Henri Charrièrea. Ono što je njemu bio bijeg iz fizičkog zatvora, meni je bio bijeg iz besmisla rutine.

Nadamo se da se i vi uspješno borite protiv besmisla te da će vam u tome pomoći i pokoji navedeni naslov. 🙂

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.