Ne propusti četvrti Split Tech City Festival!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KNJIGE KOJE OSTAVLJAJU TRAG (Ivan Brezak Brkan)

Romana Ban

Romana Ban

20.03.2020.

Baš vam se nešto čita, ali niste sigurni odakle krenuti i što izabrati?

Možda vam pomognu Knjige koje ostavljaju trag!

Svoje su nam favorite već otkrili Andreja Rambrot Malenica i Ivan Burazin, a danas vam donosimo preporuke Ivana Brezaka Brkana.

Ivan je osnivač i glavni urednik vodećeg poslovno-tehnološkog magazina u Hrvatskoj i regiji, Netokracije, koju je pokrenuo kao 22-godišnjak, a koji je postao medij nove digitalne i startup generacije.

Predavač je na vodećim konferencijama o digitalnoj ekonomiji te pomaže brojnim velikim brendovima u razvoju sadržajnog marketinga, društvenih mreža i employer brandinga.

Volim čitati, ali u zadnje sam vrijeme lijen za čitanje knjiga”, odmah na početku razgovora otkriva nam Ivan, po formalnom obrazovanju sociolog i antropolog.

S obzirom na to da mu je temelj posla praćenje trendova i događanja, najviše čita stručne časopise i portale poput Economist i The Information.

Uz to, čitam i otprilike 300 raznih izvora putem RSS aplikacije. Čitanje mi je ključan način informiranja, ali i dobivanja inspiracije za teme o kojima pišemo; ne mogu zamisliti da svoj rad obavljam bez informiranja. Još da redovito čitam knjige koliko bih htio i da mi Kindle ne izgleda tako usamljeno, gdje bi mi kraj bio!

Iako voli high fantasy, kao i specifične žanrove SF-a, u zadnje vrijeme preferira stručnu literaturu. S druge strane, audio knjige i podcastovi postali su mu najbolji način opuštanja.

Volim čitati i knjige o filmovima i kulturi filma, kao i neobične autobiografije kreativnih pojedinaca novog doba, poput – mnogi bi se iznenadili – YouTubera”, otkriva.

Iako ima Kindle i voli prednosti istog, i dalje obožava tiskanu knjigu.

Mislim da nije potrebno birati; uvijek uz sebe mogu nositi Kindle, ali ću na plažu ili kad se opuštam ponijeti papirnatu knjigu jer mi je tako više gušt.

S obzirom na to da mu je majka književnica, naučio je biti okružen knjigama.

Volim i pisati na papiru (iako imam švrakopis), ali ga i čitati. Jedino što od medija za čitanje ne preferiram u tiskanom obliku su dnevne novine i časopisi.

Kad smo ga upitali za najdražih 5 naslova, izdvojio nam je sljedeće:

The 4-Hour WorkweekTimothy Ferriss

Getting things doneDavid Allen

The Anatomy of StoryJohn Truby

Rhett & Link’s Book of MythicalityRhett McLaughlin i Link Neal

OblizekiBožica Brkan

Pokretač Netokracije objasnio nam je svoj odabir:

4-Hour Work Week je najnaivniji naziv knjige ikada, ali svaki put kad je pročitam, što bude svakih nekoliko godina, potakne me na razmišljanje. Po knjizi Getting Things Done razvio sam navike koje me danas čine produktivnim, od toga da čistim inbox mailova do načina na koji razmišljam o projektima. Preporučujem ju svima koji žele smiriti vlastiti mozak kad imaju puno posla i projekata. Ako ste, pak, htjeli nekada nešto pisati, zaista preporučujem The Anatomy of Story, koja je doslovno vodič o tome kako napisati dobru priču ili scenarij – korak po korak. Zadnja dva naslova su većini neobičan odabir, vjerojatno bliži geekovima. Prvi je neobična autobiografija mojih najdražih 40-godišnjih YouTubera, koji su prijatelji od svoje osme godine, Rhetta i Linka – Book of Mythicality. Kad se želim nasmiješiti, vadim ovu knjigu! Drugi je knjiga kakvu ja jednog dana želim napisati – zavičajna čitanka, kajkavski album i kuharica moje majke Božice Brkan – Oblizeki – koja je uspjela na neobičan način povezati kulturu hrane svog rodnog kraja, moje djedovine – s našom obitelji. Jednog dana ću napisati nešto takvo!

Mladima koji se još uvijek “traže” ili tek pokušavaju pokrenuti neku svoju poslovnu ideju preporučio je, pak, Art of the Start Guya Kawasakija. Kako kaže, radi se o kratkoj i jasnoj, a po njemu i najboljoj, knjizi za pokretanje bilo kakve tvrtke, posebno digitalne.

Čak i ako ne pokrećete tvrtku, naučit ćete jako, jako puno!

Jeste li već pročitali neki od gore navedenih naslova?

 

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti