Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KANCELARIJA 21. STOLJEĆA: Računovodstvo IT tvrtki i umjetna inteligencija – može li AI zamijeniti računovođu?

Kancelarija

Kancelarija

28.03.2024.

Uzlazni trend i porast korištenja umjetne inteligencije nastavlja se i ove godine te AI postaje temom brojnih rasprava.

Modernizacija poslovnih procesa neizostavan je dio svake djelatnosti, pa tako i računovodstvene, unatoč dugogodišnjem otporu prema modernim tehnologijama, koji se često moglo vidjeti unutar računovodstvene struke.

Što nam donosi umjetna inteligencija u  računovodstvu  

Umjetna inteligencija na velika vrata ulazi u računovodstvenu djelatnost, a za one koji ju prihvate i nauče koristiti u svom poslovanju, možemo slobodno reći da će postati dijelom novog doba računovodstva.

Tehnologija je već preuzela, a s vremenom će još više preuzimati, određene knjigovodstvene poslove, rutinske i ponavljajuće zadatke kao što su unošenje podataka ili brzo kreiranje raznih izvještaja.

Stajalište struke je da AI ne može zamijeniti savjetodavnu ulogu računovođe;

ljudski faktor i dalje će ostati neizostavan kako bi se u kombinaciji s umjetnom inteligencijom lakše intepretirali financijski izvještaji i analize poslovanja.

Novo doba računovodstva 

Korištenjem umjetne inteligencije faktor ljudske pogreške će se smanjiti, kao i vrijeme potrebno za unos i obradu velike količine podataka.

U budućnosti se očekuje da će blockchain tehnologija zamijeniti i kompliciranije procese te omogućiti sigurnu i brzu razmjenu podataka među sudionicima, izlazeći čak i iz okvira koncepta dvojnog računovodstva.

Razvojem tehnologije, osobito umjetne inteligencije, dolazi novo razdoblje računovodstva u obliku outsourcinga, gdje će računovođe imati još značajniju savjetodavnu ulogu.

Određivanje poreznog statusa transakcije ili izrada projekcije poslovanja s porezno računovodstvenim savjetovanjem i dalje će ostati izvan dosega umjetne inteligencije. 

Kancelarija za porezno savjetovanje
Ima li danas IT-a u računovodstvu, odnosno ima li računovodstva u IT-u?

Dobar početak za razmišljanje o ovoj temi je sve učestalije korištenje cloud tehnologije te primjene u današnjem računovodstvu.

Cloud je postao mainstream u pružanju računovodstvenih usluga, a aplikacije koje poduzetnici koriste lako se putem API sučelja mogu povezati sa softverima. Tako se financijski podaci mogu prenijeti bez potrebe prepisivanja, a poduzetnicima se omogućava real-time uvid u izvještaje bez potrebe vođenja dvostrukih evidencija. 

Tehnologija u računovodstvu je zadnjih desetak godina napredovala, tako da je računovodstvo postalo djelatnost u kojoj praktički nema fizičke razmjene dokumentacije te je moguće imati izvještaje dostupne u svakom trenutku.

Računovodstvo je vrlo često važan faktor u industriji informatičkih tehnologija, gdje poduzetništvo doživljava svoj snažni i ubrzani rast, a za praćenje poslovanja potrebni su brzo dostupni izvještaji.

Uza sve veću digitalizaciju procesa i primjenu modernih rješenja, online računovodstvo postaje neizostavan dio svakog poslovanja, pa tako i unutar IT struke.

Ovaj kratki osvrt završit ćemo pitanjem:

koliko IT tvrtki koristi računovodstvo u cloudu i koliko njih ima uvid u financijske izvještaje u stvarnom vremenu?

Odgovore slobodno podijelite s nama! 🙂 

Podijeli


O autoru:

Kancelarija

Mi smo Kancelarija za moderna poslovna rješenja i porezno savjetovanje. Malim i srednjim tvrtkama pružamo računovodstvene usluge, odgovaramo na porezna pitanja te pomažemo u digitalizaciji poslovanja.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti