Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

KANCELARIJA 21. STOLJEĆA: Prodaja kripto valuta i dionica – što treba platiti i kada prijaviti?

Kancelarija

Kancelarija

14.02.2024.

Za Split Tech City portal pišu Zoja Stevović i Dora Tripalo Čikeš iz Kancelarije.

Ukratko podsjećamo na obvezu prijave kapitalnih dobitaka, odnosno porezni aspekt trgovanja financijskom imovinom te odgovaramo na nekoliko pitanja.

Što se oporezuje prilikom trgovanja kripto valutama i dionicama?

S obzirom na to da se trgovanje kriptom i dionicama smatra financijskom transakcijom, oporezuje se isključivo dohodak koji nastaje prodajom financijske imovine.

Taj dohodak predstavlja kapitalni dobitak koji nastaje kao razlika između prodajne i nabavne vrijednosti te imovine.

Samo posjedovanje kripto valuta ili dionica ne predstavlja dohodak. 

Da bi dohodak bio oporeziv, trebaju biti zadovoljeni sljedeći uvjeti:

  • Vrijeme između kupnje i prodaje pojedinačne kripto valute ili dionice je manje od dvije godine – to znači da se kapitalni dobici od prodaje dionica i kripto valuta kupljenih prije 31.12.2020. neće oporezivati.
  • Kripto valuta se zamjenjuje za novac.

Kapitalni dobitak ostvaren u 2023. godini oporezuje se stopom poreza na dohodak od 10% uz još uvijek obvezu obračuna i plaćanja prireza. 

Porez na dohodak od kapitala za 2023. godinu treba se utvrditi i platiti do 29.2.2024. godine.

Što ako u 2023. godini imam i dobitke i gubitke prilikom prodaje kripto valute ili dionice? Na koji iznos plaćam porez i kako to prijaviti?

Kapitalni dobitci nastali tijekom godine mogu se umanjiti za kapitalne gubitke. Za priznavanje kapitalnih gubitaka trebaju biti zadovoljeni isti uvjeti kao za dobitke (da je prošlo manje od dvije godine između kupnje i prodaje te da se kripto zamjenjuje za novac).  

Ako je tijekom 2023. godine došlo do neto kapitalnog gubitka, isti se ne treba prijaviti.

Što ako jednu kripto valutu zamijenim drugom? Na koju osnovicu se plaća porez?

Kod zamjene jedne kripto valute drugom (npr. Bitcoine zamjenjuje Ethereum) ne utvrđuje se dohodak od kapitala jer nije došlo do zamjene za novac. 

Dohodak se utvrđuje tek prilikom prodaje kripto valute, i to kao razlika između prodajne i nabavne vrijednosti prvotno kupljene kripto valute i prodane (zamijenjene) kripto valute. 

Trebam li voditi evidenciju o kupnji i prodaji svoje financijske imovine?

Obvezno je vođenje evidencije prema zadanoj metodi uzastopnih cijena (FIFO – first in first out) kako bi porezni obveznik mogao utvrditi razliku između kupovne i prodajne cijene.

Utvrđivanje dohotka od kapitalnih dobitaka može rezultirati i dobitkom i gubitkom, stoga je bitno prikupiti vjerodostojne isprave prema kojima se rezultat utvrđuje.

Metoda „prvi ulaz – prvi izlaz“ podrazumijeva da porezni obveznik pri nabavi financijske imovine u evidenciju unosi podatke o cijeni i količini te imovine prema datumu nabave, a pri otuđenju te imovine za nabavnu vrijednost te imovine uzima onu cijenu koja je bila prva evidentirana.

Kako se oporezuje stjecanje kripto valute rudarenjem?

Stjecanje kripto valuta rudarenjem ne smatra se kapitalnim dobitkom, nego se oporezuje po pravilima drugog dohotka, a kapitalni dobitak nastaje tek prodajom te iste valute po pravilima kako smo naveli u prvom pitanju.

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na info@kancelarija.hr!

Podijeli


O autoru:

Kancelarija

Mi smo Kancelarija za moderna poslovna rješenja i porezno savjetovanje. Malim i srednjim tvrtkama pružamo računovodstvene usluge, odgovaramo na porezna pitanja te pomažemo u digitalizaciji poslovanja.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti