Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako najbolje iskoristiti apsolventsku godinu – perspektiva jedne apsolventice

Marija Periš

Marija Periš

24.09.2021.

Smatraš li da ti je potrebno da se preispitaš, radiš na osobnom razvoju i uzmeš vremena za sebe? Mnogi studenti odluče produljiti studij još jednu godinu i prebaciti diplomski rad. Apsolventska godina ne mora biti godina bačena u vjetar i može ti puno značiti za tvoj daljnji karijerni put. 

Upravo prošla akademska godina je bila moja apsolventska, a u nastavku možeš pročitati popis od 10 aktivnosti koje su meni pomogle upotpuniti vrijeme i olakšale razvijanje vlastitih vještina:

Volontiranje

Sastavi popis svojih interesa i hobija za koje dosad nisi još imao dovoljno vremena. Je li to pisanje, marketing, tehnologija, poduzetništvo ili nešto drugo? Neke od organizacija u kojima možeš volontirati u Splitu su: DUMP, Udruga Sunce, Studentski poduzetnički inkubator, Erasmus studentska mreža i Split Tech City. Volontiranje ti daje mogućnost da drugima pomažeš i doprineseš zajednici, proširiš svoju mrežu poznanstva i radiš ono što voliš.

Pronalazak mentora

Ukoliko postoji neka osoba kojoj se diviš i čiji poslovni put pratiš na domaćem tržištu, pošalji poruku i zamoli za pomoć i savjet. Ja sam svoju mentoricu pronašla preko LinkedIna i njezina podrška i savjeti mi najviše znače. 

Čitanje knjiga

Pronađi literaturu koja te inspirira, motivira i iz koje učiš od uspješnih ljudi. Knjige su bogatstvo koje nam omogućuju da proživimo više života. Zapisuj u bilježnicu rečenice koje te inspiriraju i nova saznanja, da ih se prisjetiš i imaš izdvojeno na jednom mjestu. Neke od knjiga koje su must read su: Bogati i siromašni otac, Velika Magija, Razgovori s Bogom, Budni u 5, Atomske navike.

Prati i Split Tech City rubriku “Knjige koje ostavljaju trag” gdje možeš dobiti kvalitetne preporuke.

Pronalazak idealne jutarnje rutine

Kaže se da se po jutru dan poznaje. 🙂 Otkrij koje je tvoje idealno vrijeme buđenja. Započni jutro uz pisanje dnevnika, vježbanje i zdrav obrok. Pronađi rutinu koja najbolje odgovara tebi i tvojim interesima. 

Upisivanje autoškole/tečaja stranog jezika/plesnog tečaja

upiši edukaciju koja te oduvijek privlačila i koja će ti pomoći u daljnjem karijernom razvoju. Sada je idealno vrijeme da se posvetiš nekom od svojih hobija. Osjećat ćeš se zadovoljno i ispunjeno.

Edukacija putem YT platforme

Internet je javna riznica znanja, dostupna svima. Tvoj najveći resurs je vrijeme. Postoje brojna edukativna videa, podcasti i predavanja domaćih i stranih edukatora. Poput Surovih strasti i Netokracija. 

Rekreacija

Postoje brojni online besplatni treninzi za koje ti trebaju volja, prostirka, traka i utezi. To može biti boravak u prirodi, šetnja, jogging ili biciklizam, ti biraš. 🙂

Pohađanje meetupa i predavanja

Umreži se s ljudima iz svoje industrije, ali i iz drugih. Širi svoj krug ljudi. Uvijek možeš nešto novo naučiti, a pogotovo od ljudi koji su različiti od tebe. U Split su se ponovno vratili događaji uživo poput Linkedin Meetup-a i Festivala poduzetništva i tehnologije, a nadamo se da će u budućnosti biti sve učestalijih događaja uživo.

Gradi svoju mrežu kontakata na LinkedInu i budi aktivan korisnik

Ukoliko još nemaš otvoren LinkedIn profil, znaš što ti je prvo za napraviti. Kada gradiš svoju mrežu kontakata, dodaj personaliziranu poruku za konekciju u kojoj navodiš zašto se želiš povezati s tobom osobom. Je li to zbog toga što su ti zanimljive i edukativne objave te osobe, jer ste iz iste industrije pa misliš da možete učiti jedno od drugog…

Piši o svojim studentskim iskustvima i poslovima, stavovima na opće teme, svojim aktivnostima i pokaži tko si ti. 

Sastavi plan svih aktivnosti koje želiš raditi i upoznaj sebe bolje

Sastavi popis svojih prednosti i nedostatka. Koje vještine želiš poboljšati? Što te istinski veseli? Koje su to aktivnosti koje možeš dugo raditi, a da nemaš osjećaj umora? 

Prelazak sa studija na tržište rada može biti zabavno, inspirirajuće i edukativno. Odredi što te usrećuje i što želiš, a rezultati neće izostati. Uz dobar plan aktivnosti koje tebi odgovaraju i koje te vesele, stvorit ćeš novu i bolju verziju sebe. Ti to možeš! 

Podijeli

Povezane novosti