Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kàko magazin: Dođite na promociju splitskog časopisa bez reklama!

Romana Ban

Romana Ban

18.01.2024.

Bila sam oduševljena čim sam čula što su naumili, no završni proizvod me izbio iz cipela. Proizvod? Ne, ne, to zvuči previše konzumeristički, a Kàko magazin je sve suprotno od toga.

Ivan Blagajić, zanimljiv lik čiji rad u IT sektoru pratimo i podržavamo već godinama putem Split Tech City kanala, već me je pomalo naviknuo na – drukčije. Bilo da je riječ o indie developmentu, odupiranju društvenim mrežama ili posvećenosti održivosti, s njim uvijek očekujem neočekivano.

Kao ljubiteljica pisane riječi, posebno u dobrom starom tiskanom formatu, jedva sam čekala da njegov najnoviji projekt ugleda svjetlo dana;

prije nekoliko mjeseci mi je otkrio da će s kreativnom ekipom koju je okupio stvoriti magazin kvalitetnog sadržaja i bez reklama.

Malo se odužilo, kako to obično biva, ali bilo je vrijedno čekanja. Svratila sam u Ivanov ured na kavu (odličnu!) i listanje (i mirisanje) magazina, svježe izišlog iz tiska.

Ivan Blagajić kao predavač na Open Coffee Split meetupu

Kako se ono kaže – ne razumin se u dizajn, ali… Ali oduševljena sam. Ne sudim magazin po koricama, ali da sudim – bio bi besprijekoran! Srećom, istu mu ocjenu dajem i nakon listanja i čitanja sadržaja.

I stvarno – Kàko magazin nema reklama. Ni jedne jedine reklame! Jer zašto jednostavno kad može – komplicirano. 🙂

Ivan mi je priznao da se cijela ideja zakotrljala kad je na Open Coffee Split meetupu (aha!) upoznao dizajnera Alena Marića, još jednog sasvim pozitivno osebujnog lika. Stvarno bi bila prava šteta da se njih dvojica nisu povezali! 

Počeli su se družiti, većinom na slušaonicama vinila u Adriatic Social Club, te razgovarati o mnogim dubokim temama. 🙂 Sličnih interesa i vrijednosti, odlučili su zajedno stvoriti tiskani magazin…za vječnost.

Zamišljajući časopis, Ivan je znao tko mora biti glavna urednica – Nives Bošnjak ili…nema ili! Samo Nives je dolazila u obzir!

Upoznao ju je još dok je s njenim mužem radio u tvrtki Five, a oduševljavala ga je kvaliteta njenog pisanja, posebno nakon što je pokrenula svoj newsletter Stitch. Ivan je shvatio da Nives svojim fantastičnim tekstovima i razinom promišljanja iz svega umije stvoriti zanimljivu priču, a kad se tome doda njena iznimna etika, nije se dvoumio oko toga koga još želi u Kàko ekipi.

Uobičajena je praksa, kazao je, da sadržaj časopisa nije kvalitetan jer se ne piše za čitatelje nego za oglašivače. Ivan je pod svaku cijenu želio izbjeći tu metodu. Odlučili su okupiti autore čiji rad cijene, s njima dogovoriti okvir te im dati dovoljno vremena i slobodne ruke.

Rezultat? Teme i tekstovi koji će uvijek biti aktualni. Većina priča iz prvog broja Kàko magazina nikad prije nije bila ispričana.

U manifestu objavljenom na njihovoj web stranici sve je opisano tako da poželiš odmah, na slijepo, kupiti dva broja:

“U tom kaosu beskonačnog priljeva informacija, stvaramo Kàko magazin kao odgovor, medij koji nudi osjećaj prisutnosti, posvećenosti i pažnje.

Kàko magazin donosi priče o kreativnim pojedincima, čuvarima tradicije, kvalitetnom življenju, začudnim mjestima i društvenim fenomenima – sve s naglaskom na proces pričanja priče.”

Važno je istaknuti i da fotografije nisu tu kako bi popunile tekstove. Fotografije su priča za sebe.

“Želimo da čitanje Kàko magazina bude potpuno iskustvo. Čitatelje želimo potaknuti na fokusiranje, buđenje kreative, otvaranje vidika, dijalog koji će dovesti do građenja boljeg društva.”

Što se mene tiče, svakog bih mjeseca kupovala ovakav magazin, no ipak ću nešto rjeđe biti u takvoj prilici.

“Ideja je izdati magazin kad imamo cjelinu vrijednu izdavanja.”

Bit će to otprilike svako 3-4 mjeseca, procjenjuju Ivan i Alen.

“Proces stvaranja magazina Kàko je spor i temeljit, predlažemo da ga tako i čitate.”

Cijena Kàko magazina je 20 eura, a evo kako ga možete kupiti:

  • Kàko shop (primamo PayPal i kartice): https://www.kakomagazin.com/store/p/vjecnost
  • na promociji u Adriatic Social Clubu u Splitu, 19.1. u 19 sati.
  • na promociji u Botaničaru u Zagrebu, 24.1. u 19 sati.

Iznimno se veselim splitskoj promociji Kako magazina 19.1. (petak) u 19 sati u Adriatic Social Club (Lička 5), na koju su dobrodošli svi zainteresirani.

Bit će odlične glazbe i još boljeg društva; dođite i vi, upoznajte splitske kreativce i podržite njihov pomalo utopijski rad kupnjom prvog broja Kàko magazina!

Bravo za ovu kreativnu ekipu, čitamo se zauvik! 🙂

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti