Kako je bilo organizirati DUMP Days IT konferenciju

Prije skoro godinu dana održala se prva IT konferencija u organizaciji DUMP Udruge mladih programera – DUMP Day. Jedan dan, 13 predavanja, 14 sponzora. Za taj jedan dan smo se spremali skoro 2 mjeseca, a kad je prošao, pozitivnih komentara na organizaciju nije nedostajalo.

Prošlo je neko vrijeme, Udruga je organizirala druge projekte. Pozitivne komentare nismo zaboravili, i zato smo krajem mjeseca studenog sjeli za stol i počeli s organizacijom DUMP Daysa. Trebalo je analizirati sve komentare koje smo dobili na račun organizacije, predavanja, sadržaja, pa i trajanja konferencije. Nakon podrobne analize došli smo na zaključke poput toga da želimo da konferencija bude u mjesecu svibnju, da traje dva dana, i ono najbitnije – htjeli smo biti još veći i bolji. Stoga se organizacija ova (samo) dva dana podigla na puno više razina.

U idućih skoro pola godine, obavili smo niz sastanaka s potencijalnim sponzorima, medijskim partnerima, sponzorima za kavu, nagrade, logistiku, opremu i sve drugo potrebno za konferenciju. Pisali su se mailovi, press releasovi, plaćali su se oglasi na društvenim mrežama, gostovali smo u radijskim emisijama, o nama su izlazili članci, a imali smo i pressicu za novinare. U isto vrijeme razmišljalo se o vizualnom identitetu konferencije, kako ćemo i koliko napraviti akreditacija pa do toga kako će sama A100 dvorana izgledati tokom predavanja. Mogla bih samo nabrajati i nabrajati na što smo sve mislili, i o čemu smo sve raspravljali.

Jedna zanimljiva činjenica, koja zna biti „zaboravljena“ i koje ni sami nekad nismo svjesni, a veoma je bitna jer donosi određenu vrijednost događaju, je ta da uz DUMP Dayse, 20 članova vodi i brigu oko pedesetak pripravnika preko našeg DUMP Internship programa. Osobno sudjelujemo na natjecanjima, manjim projektima, a uz sve to obavljamo i obaveze prema faksu i školi, družimo se s obitelji i prijateljima, gledamo serije i filmove. Kad vodiš takav život, vrijeme zaista brzo prođe, dan ti je ispunjen svakakvim događajima. I nekad ti se ne da dignuti iz kreveta koliko obaveza imaš, najradije bi spavao cijeli dan. Ali, onda se sjetiš što si sve napravio i postigao, koliko si pozitivne promjene donio u okolini u kojoj živiš, a i sebi u životu.

No, da ovo ne postane filozofiranje, vraćam se na samu konferenciju. Brzo je prošlo vrijeme, tih nekoliko mjeseci, i došao je 5. svibnja. Cijelih tjedan dana prije smo se pripremali, provjeravali stvari, pokušavali se sjetiti stvari koje smo možda putem zaboravili. Tih tjedan dana je bilo možda najnapornije u mom životu – dolazila sam kući samo za spavanje, društveni život sveden na minimum. Ali, vrijedilo je. Itekako je vrijedilo. Sav stres, briga i neprestano mišljenje što bi moglo poći po krivu i kako to spriječiti su se isplatili. Sjećam se osjećaja brige prije početka konferencije. Sjećam se kad sam shvatila da je sve dobro i da se ne moram brinuti. Ali zasigurno ću zapamtiti sreću koju osjećam sad kad je sve prošlo više nego odlično, i veće i bolje od očekivanog.

U dva dana konferencije, registriralo se više od 900 ljudi, većinom studenata i srednjoškolaca. Posjetitelji su slušali 19 predavanja raznih tema, svako posebno i dobro na svoj način. Naravno, veliku pomoć su nam pružili i naši sponzori: Profico kao generalni, Adriatic.hr, Five i Locastic kao zlatni, mnogo srebrnih, ali isto tako i logistički partneri poput Ubera, Agenda Coffeeja i sl. Zanimljivog sadržaja nije nedostajalo. Podijelili smo vrijedne nagrade raznim nagradnim igrama, bilo je hrane i pića, a i vrijeme nam je išlo na ruku.

Od svega mi je najdraže bilo čuti pohvale za organizaciju, ali i medijsku pozornost koju smo dobili. S druge strane, bilo je i mnogo zainteresiranih studenata koji su pohodili štandove sponzora, a to samo znači da se postigao i cilj konferencije – spojiti firme i njihove buduće zaposlenike.

Konferencija je tek završila, još neko vrijeme ćemo skupljati doživljaje, a onda krećemo na organizaciju trećeg izdanja ovog super događaja. I jedva čekam! 😊

Share on

O autoru

Diana Šperanda

Trenutno studira na FESB-u i u misiji da od voljenog rodnog Splita napravi najbolju IT startup zajednicu.