Pridruži nam se na drugom Festivalu tehnologije i poduzetništva!


Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako graditi karijeru kao ilustrator – Goran Radošević

Tina Tomičić

Tina Tomičić

15.10.2020.

Drugo predavanje u sklopu ciklusa predavanja o dizajnu pod nazivom Abstrakt iskristaliziralo nam je kako izgleda karijera ilustratora, zašto se u Hrvatskoj još uvijek na freelancanje gleda kao na nezaposlenost te koje prednosti sa sobom nosi status slobodnog umjetnika.

O svom putu, preko studenta vizualnih komunikacija u Splitu i animiranog filma u Zagrebu, pa do onoga što je danas – freelance (digitalni) ilustrator i animator, jučer nam je preko Zoom-a i Facebook Live-a pričao Goran Radošević.

kako graditi karijeru kao ilustrator

Drugo po redu predavanje iz ciklusa Abstrakt

Posted by Split Tech City on Wednesday, 14 October 2020

Skok iz dizajna u animaciju

Nekome se prijelaz iz dizajna u animaciju može činiti pomalo neuobičajen, ali za Gorana je to bio sasvim logičan slijed, budući se već na fakultetu dizajna povezao s animacijom i odlučio razvijati u tom pravcu.

Nakon završetka preddiplomskog studija u Zagrebu upisuje diplomski studij animiranog filma. Kao pozitivnu stranu tog studija ističe činjenicu što film koji snimite kao diplomski rad kasnije ide u distribuciju Zagreb filma.

Imam diplomu, što sada?

U trenutku diplomiranja, ali i neposredno prije toga, Goran nije bio siguran kako će raditi djelatnost za koju se specijalizirao, odnosno kako će izgledati njegov radni život. Rješenje se pojavilo samo od sebe, na način da kad je diplomirao, zahvaljujući svom angažmanu i vrijednim kontaktima koje je stjecao, projekti i prvi klijenti su zapravo sami došli do njega.

“Na neki način sam imao sreće, ali nije toliko ni sreća koliko kontekst u koji se sami postavite.”

Jedan od prvi komercijalnih radova koje je radio zajedno s kolegom Ivanom Milasom bila je ilustrirana mapa otoka Lastova.

“Kada vam se takav projekt otisne u javnom prostoru (izdala ga je turistička zajednica Lastovo) to vam bude boost za dalje.”

Preko takvih inicijalnih projekata je ušao u shemu freelacanja i shvatio da je to skroz legitimno i omogućuje mu da zaradi mjesečnu plaću.

Vrlo brzo je do njega došao HRT i od tada je krenula vanjska suradnja s HRT-om. Prema Goranovim riječima, od velike je važnosti u ranoj fazi karijere doći u doticaj s većim firmama i tu zapeti, odraditi poslove što bolje, jer vas u tom slučaju jedan dobar klijent doslovno može “udržavati”.

“Zašto bi se prijavio kada neću proći?”

Rad koji ga je najjače “gurnuo” u freelancing i dao mu malo širu prepoznatljivost je glavni vizual za 27. izdanje Animafesta. Natječaj je izašao krajem 2016. godine, Goran se prijavio i bio izabran. Misao koja mu prošla glavom kada je vidio natječaj bila je: “zašto da se prijavim kada neću proći, to je natječaj na svjetskoj razini, nemam tu šta raditi.”

Mjesec dana od prijave primio je poziv ravnatelja festivala koji mu je priopćio da im je njegov vizual najbolji. 🙂

Rad za dobrobit zajednice

Nisu svi Goranovi radovi bili plaćeni.

“U nekom momentu treba nešto i vratiti zajednici.”

Zajedno s kolegom došao je na ideju da naprave seriju ilustriranih plakata kojima bi “reklamirali” događaj, odnosno raspravu o generalnom urbanističkom planu grada Splita.

Serija ilustriranih plakata zapravo je označavala njihov komentar, odnosno osvrt na sve apsurdne situacije u gradu Splitu.

Goranov savjet je kojom god kreativnom strukom da se bavite, ako imate to u sebi, s vremena na vrijeme pokušajte dati nekakav svoj društveni komentar. 

Većina njegovih radova inicirana je željom i potrebom da Split napreduje, jer se voli baviti lokalnom tematikom. 🙂

Život freelancera

Sam freelancing u Hrvatskoj ne predstavlja mu ni dobru ni lošu poziciju. Hrvatska u kontekstu freelancanja nudi jako malo.

Veliki problem hrvatskog društva je u tome što na freelancing gledaju kao na nezaposlenost, čak i kada radite na autorske ugovore, gdje dio novaca odlazi na doprinose i moguće je zaraditi bruto iznos od 15 000 kn u jednom mjesecu.

Kontekst freelancenja u Hrvatskoj je daleko od dobrog.

“Nije da radim samo što želim”

Onaj tko vam kaže da radi samo pre cool radove – laže!

Ima, naravno, pojedinaca koji su se dobro pozicionirali na tržištu i mogu si dozvoliti biranje klijenata, ali iza toga stoji mukotrpan rad.

Metastatika

Goran je za kraj predstavio svoj vrlo važan i osobni projekt “Metastatika” nastao je 2019. godine i iniciran je isključivo sa željom ostavljanja nekakvog traga u lokalnom okruženju i unutar Hrvatske.

Metastatika je nastala iz Goranovog amaterskog bavljenja stanjem grada. Projekt je interdisciplinaran, priključile su mu se kolegice Tina Vukasović Đaković i Iris Klarić, ali i Rade Crnjak koji je na Goranove ilustracije pisao priče i finalni proizvod tog projekta je umjetnička knjiga.

Rad se sastoji od 10 ilustracija (plakata) i sa svakim plakatom pokušalo se komentirati jednu od arhitektonskih i urbanističkih situacija samog grada Splita, bazirajući se na modernističku arhitekturu.

Goranovo predavanje izazvalo je golem interes publike, koja ga nije “štedila” pitanjima.

Zahvaljujemo Goranu na strpljenju i trudu oko prenošenja bitnih informacija koje će biti od koristi svima koji ulaze u taj svijet, Marku na ulozi moderatora i cijeloj Udruzi dvk na izvrsnoj suradnji.

Stay tuned…

Uskoro nam slijedi zadnje predavanje u ovom ciklusu.

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti