Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Junior Dev: Više od 70 mladih rastura u Reactu zahvaljujući Digitalnoj Dalmaciji!

Romana Ban

Romana Ban

21.05.2024.

Digitalna Dalmacija privela je kraju još jedan hvalevrijedni edukativni projekt.

Naime, nakon 6 tjedana edukacije, prošlog je tjedna u PICS-u na FESB-u održana promocija i dodjela diploma ovogodišnjim polaznicima Junior Dev React edukacije

Treća generacija besplatne stručne edukacije JUNIOR Dev započela je u veljači testiranjem 140 prijavljenih kandidata. Primljeno je njih 73-oje, naknadno podijeljenih u četiri grupe.

Polaznici su u 6 tjedana interaktivnih predavanja u trajanju od 3 sata tjedno stjecali vještine za korištenje Reacta, učeći od iskusnih stručnjaka iz partnerskih organizacija i institucija, među kojima se ističu Goran Zaharija, Ante Bartulović, Lovre Trogrlić i Luka Smolčić.

Damir Brčić, voditelj Digitalne Dalmacije, u pozdravnom je govoru zahvalio FESB-u i tvrtki Locastic na partnerstvu u realizaciji ovog programa, kao i Split Tech Cityju na medijskoj podršci:

“Nitko nas nije tjerao na provedbu ove edukacije, ali već godinama svoj fokus želimo stavljati upravo na razvijanje i osposobljavanje mladih talenata. Hvala svima koji su prepoznali našu ideju i pomogli nam u provedbi!”

Goran Zaharija, profesor sa splitskog PMF-a, višegodišnji je predavač u Digitalnoj Dalmaciji, a ovom je prilikom zahvalio svim polaznicima na proaktivnosti i marljivosti koju su iskazali tijekom edukacije. S obzirom na to da je većina polaznika još uvijek u fakultetskim klupama, naglasio im je:

“Nemojte zanemariti formalnu edukaciju, ali uvijek radite i nešto sa strane!”

Prije same dodjele diploma, organizirana je panel rasprava o zapošljavanju mladih programera, na kojoj su svoja iskustva i savjete podijelili Antonio Perić-Mažar (Locastic), Suzana Špika (Postindustria) i Goran Škugor (Ericsson Nikola Tesla).

Goran je priznao kako je Ericsson trenutno smanjio potrebe za zapošljavanjem, no istaknuo je kako im je pri odabiru novih zaposlenika bitan svaki element proaktivnosti i samopouzdanja, kako u CV-u, tako i na razgovoru za posao.

Suzana je prisutnima preporučila da se u CV ne libe stavljati ni sezonske poslove koji nemaju veze s njihovom željenom strukom:

“Od juniora ne tražimo iskustvo, već volju, tako da ovakve tečajeve i nagrade svakako stavljajte u CV!”

Iako u IT sektoru trenutno vlada kriza zbog koje je otvorenih juniorskih pozicija manje nego prije, sad je pravo vrijeme za pripremu terena, istaknula je Suzana:

“Sad se pripremajte; za početak izradite LinkedIn račun, idite na meetupove i šaljite otvorene molbe! Ne mogu vam dovoljno naglasiti važnost socijalne mreže; nemojte preskočiti ovogodišnji Split Tech City Festival!

Razgovarajući o važnosti formalnog obrazovanja, Antonio je zaključio:

“Svatko može završiti faks. Nemojte završiti samo faks, već nastavite s pohađanjem ovakvih edukacija, radite vlastite projekte i stječite iskustvo već za vrijeme faksa!”

Iako ni Locastic trenutno ne zapošljava, Antonio je naglasio kako vjeruje da će ubrzo potrebe u IT-u biti znatno veće te da će oni koji se kvalitetno prilagode novim tehnologijama najbolje proći: “U IT-u nema prijelaznog perioda. Potražnje ili nema ili nema. Ko klima u Splitu – ili je lito ili je zima!”

Nakon panel rasprave uslijedili su dodjela diploma i druženje.

Čestitamo svim polaznicima na uspješno položenoj edukaciji i novostečenim vještinama, a čestitamo i Digitalnoj Dalmaciji na provedbi još jedne odlične edukacije koja znatno doprinosi rastu i razvoju cijele splitske tech zajednice!

Fotografije: Digitalna Dalmacija

Podijeli


O autoru:

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih na Split Tech City portalu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti