I novi i iskusni poduzetnici, pozor! I vi možete imati koristi od Erasmusa!

Vjerojatno većina nas pojam „Erasmus“ povezuje sa studentskim boravcima u drugim zemljama, no program ERASMUS+ je mnogo više od toga! Neki od vas možda su iskoristili priliku i otišli na pokoju razmjenu mladih u sklopu spomenutog programa te tako proživjeli otprilike tjedan dana zabavnog neformalnog učenja u multikulturalnom okruženju. Ako još niste, svakako vas potičemo na taj korak!

Danas ćemo se posvetiti još jednom ERASMUS podprogramu, i to namijenjenom mladim poduzetnicima! Upravo se tako i naziva – Erasmus za mlade poduzetnike!

Pogranični je to program razmjene, koji pruža priliku mladim i obećavajućim poduzetnicima da uče od iskusnih poduzetnika koji upravljaju manjim tvrtkama u drugim zemljama sudionicama. Dakle, mladi poduzetnik boravi kod iskusnog poduzetnika, koji mu pomaže steći vještine potrebne za vođenje manje tvrtke. Mladi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci. Boravak im jednim dijelom financira Europska komisija.

Riječ je, svakako, o korisnom iskustvu i za domaćina jer mu se pružaju novi pogledi na njegovu/njezinu tvrtku, kao i prilika da surađuje s inozemnim partnerima i uči o novim tržištima.

Tko može sudjelovati?

U ovom programu mogu sudjelovati, s jedne strane, novi poduzetnici koji su čvrsto odlučili pokrenuti vlastitu tvrtku ili su ju već pokrenuli unutar protekle tri godine, a s druge strane iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzeće.

Trajanje pogranične suradnje

Inozemni boravak može trajati između jednog i šest mjeseci, a mora se dovršiti unutar ukupnog perioda od dvanaest mjeseci. Unutar spomenutog perioda boravak se može raspodijeliti na kraće vremenske periode (najmanje jedan tjedan po periodu), unutar kojih će novi poduzetnik boraviti u inozemstvu kod poduzetnika domaćina.

Prednosti programa

Kao novom poduzetniku pruža Vam se pogodnost edukacije kroz posao u malom ili srednjem poduzeću u inozemstvu, što će Vam olakšati pokretanje nove ili, pak, jačanje već postojeće tvrtke. Pruža Vam se i pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodne suradnje i potencijalne prilike za suradnju s inozemnim partnerima.

Kao poduzetniku domaćinu pruža Vam se pogodnost profitiranja od novih ideja koje u Vašu tvrtku donosi motivirani novi poduzetnik. Novi će poduzetnik možda imati posebne vještine ili znanja iz područja kojima Vi ne vladate, a koja se mogu izvrsno nadopunjavati s Vašim vještinama ili znanjem. Većina poduzetnika domaćina toliko uživa u ovakvom iskustvu da se iznova odlučuje ugostiti druge poduzetnike.


U ovome ste zaista oboje na dobitku; možete otkrivati nova europska tržišta ili poslovne partnere, kao i različite metode poslovanja.
Dugoročnu ćete korist imati od ogromnih mogućnosti za uspostavljanjem kontakata, a možda odlučite i nastaviti svoju poslovnu suradnju kao dugoročni poslovni partneri (npr. kroz zajedničke pothvate, podizvođačke aktivnosti, u ulozi izvođača radova-isporučitelja itd.).

Kako se prijaviti?

„Erasmus za mlade poduzetnike” financira Europska komisija, a prisutan je diljem zemalja sudionica u kojima mu pomažu lokalne kontakt točke koje pružaju stručnu poslovnu podršku (npr. gospodarske komore, start-up centri, inkubatori itd.).

Sve detalje o postupku razmjene možete pronaći na službenoj stranici ovog programa.

Nadamo se da će se što više vas, i novih i iskusnih poduzetnika, odlučiti na ovaj korak te tako svoju poslovnu priču začiniti zanimljivim i korisnim iskustvom! Ako budete primljeni, javite nam se da čujemo dojmove! 🙂

P.S. Dojmove oduševljenih ljudi koji su već sudjelovali u ovom programu škicnite ovdje! 🙂

 

 

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.