“Hrvatska stvara” sljedeći tjedan u našoj županiji

“Hrvatska stvara” je projekt osmišljen s ciljem povećanja interesa za tehničku kulturu te općenito prirodoslovna i znanstvena područja ljudskog djelovanja kod mladih. Tijekom ožujka i travnja ovaj projekt će proći sve hrvatske županije, a 20. ožujka na rasporedu je Splitsko-dalmatinska županija. Predstavljanje projekta, koji je otvoreno za javnost, održat će se u Zvjezdanom selu Mosor, od 10 sati.

Cilj projekta je u mladima potaknuti proaktivnost, inovativnost, kreativnost i poduzetnički duh kroz stvaranje zajednice koja će ih usmjeravati i pružati im potporu. Cilj projekta može se sažeti u izraz „osnaživanje kroz edukaciju“, što vodi do stjecanja novih kompetencija kod mladih ljudi koje im omogućuju hvatanje u koštac s novim izazovima koristeći se tehnologijom.

Predstavljanje će započeti motivacijskim predavanjem, odnosno pričom o iskustvima vezanim uz gradnju tehnološke tvrtke STEMI koju su prepoznali i svjetski giganti poput Amazona, Intela i Googlea. Na taj se način želi inspirirati mlade, ukazati im na tehnološku budućnost te ih potaknuti da rade na vlastitim projektima.

Nakon toga predstavit će se Code Club Hrvatska, svjetska mreža volonterskih klubova programiranja za djecu koja je krenula iz Velike Britanije. Uslijedit će hands on radionica za djecu kako bi se predstavila Code Club inicijativa koja će poslužiti kao platforma za provođenje projekta.

„Naš je cilj inspirirati djecu da grade i šire svoje ideje, učeći putem. Želimo da kad djeca napuste Code Club krenu u potragu za drugim digitalnim aktivnostima, bilo to u njihovo slobodno vrijeme, u školi ili u odabiru karijere. Želimo da steknu vještine koje su im korisne – ne samo da nauče programirati, već da uče i računalno razmišljati, rješavati probleme, surađivati i podijeliti znanje.“ – rekao je Marin Trošelj iz STEMI-ja.

Osnivanje Code Clubova

Kroz projekt Hrvatska stvara u svakoj će se županiji osnovati dva nova Code Cluba, dakle ukupno 42 centra koja će pružati priliku za poučavanje više od 800 djece i mladih. Osnivanjem Code Clubova proširivat će se njihova mreža. Tako će se povećati broj mjesta na kojima djeca i mladi mogu besplatno učiti programirati kroz igru. Osim toga, ta će mjesta djeci pružiti potrebne resurse (znanje i opremu u vidu STEMI Hexapod robota i online materijala za učenje) za upoznavanje sa STEM područjem.

„Code Club je odlična inicijativa jer omogućuje mladima ulazak u svijet digitalnih tehnologija i stvaranja bez obzira na njihovu lokaciju ili imovinsko stanje. Gradeći zajednicu volontera razvija civilno društvo i ukazuje mladima na potrebu vraćanja vrijednosti u društvo.” – kaže Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Pokretanjem Code Cluba županije dobivaju pristup pripremljenim projektima za programiranje u Scratchu, izradi web stranica, programiranju u Pythonu, kao i projektima za fizičko programiranje koristeći Micro:bit ili Raspberry Pi. Također, prvi koji se uključe u svakoj od njih dobit će i 2 STEMI hexapod robota s bogatim edukacijskim kurikulumom iz 3D modeliranja, izrade mobilne aplikacije i Arduino programiranja. Na taj način djecu očekuje švedski stol mogućnosti, a na njima je da s edukatorima odluče što ih najviše zanima te da se zajedno upuste u avanturu stvaranja.

Mladi kao digitalni stvaraoci

Na web stranici projekta pratit će se napredak rada mladih koji sudjeluju u Code Clubovima te će se promovirati njihovi projekti na kojima rade. Praćenje napretka zamišljeno je kroz objavljivanje video blogova, s mladima kao autorima. Ti bi video blogovi pratili njihov napredak, probleme na koje putem nailaze, rješenja koja osmišljavaju, ideje koje im se rađaju i sve ostalo vezano uz njihov rad i učenje u Code Clubu.

Svi su pozvani

Pozvani su svi zainteresirani za uključivanje u projekt na bilo koji način. Raspored dolaska u pojedinu županiju može se pronaći na web stranici projekta. Ono što ovim projektom organizatori žele predstaviti mladima, odnosno što se danas pruža mladima, jest Hrvatska kakva će biti sutra, Hrvatska koja se hvata u koštac s izazovima i inovacijama, koja se umrežava da bi postigla vrhunske rezultate, stoga se pozivaju svi zainteresirani da se pridruže na predstavljanju projekta.

 

 

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.