Hakerski napadi – alat za milijunske ucjene

Ni godišnji nas odmori nisu mogli spriječiti da se u utorak navečer okupimo u predivnom ambijentu novootvorenog coworking prostora The Works Split i uživamo u drugom uživo predavanju otkad je počelo ludilo s pandemijom. 🙂

‘Cyber’ sigurnost

Tridesetak znatiželjnih duša došlo je poslušati Filipa Vlašića, stručnjaka za cyber sigurnost, koji je na odmor u Split doputovao iz Ujedinjenog Kraljevstva, gdje zadnjih godina živi i radi.

Filip se pokazao kao izvrstan predavač, koji je na zanimljiv i jednostavan način, uz mnogo primjera, objasnio brojne komplicirane pojmove i procese iz svijeta borbe protiv cyber kriminala.

Novac kao pokretač

Započeo je s kratkom poviješću cyber sigurnosti, objasnivši kako se ista razvijala usporedno s razvitkom i rastom napada. Napadi su se, pak, razvijali usporedno s tehnologijom.

Zanimljivo je kako je namjera prvog kreiranog virusa zapravo bila zaštita intelektualnog vlasništva, no kasnije je cijela priča otišla mnogo šire, a u pozadini svega stajao je, naravno, novac.

Cyber sigurnost je vrlo važna, ali ni za jedan biznis nikad nije najvažnija stvar na svijetu”, istaknuo je Filip.

Prevencija i sigurnosne kontrole

Predavanje je pokrilo koncept zaštite informacijskih sustava (tzv. Depense in depth) uz povijesni pregled područja cyber sigurnosti.

Sigurnosne kontrole uključuju administrativne, fizičke i tehničke aspekte, a u potonjim IT igra glavnu ulogu.

Većina napada se još uvijek događa preko e-mailova, a zanimljivo je i da kompanije prosječno već 200 dana budu hakirane kad toga postanu svjesne.

Kriminalne hakerske grupe

Hakeri koriste brojne načine kako bi upali u sustave velikih tvrtki i ugrozile njihovo poslovanje, na temelju čega onda traže milijunske otkupnine.

Filip nam je otkrio i mnoge zanimljivosti o kriminalnim hakerskim grupama. Primjerice, poznata je njihova kategorizacija prema životinjskim vrstama, tako da su Kinezi poznati kao Pande, a Rusi kao Medvjedi.

Saznali smo i zašto hakeri ne vole jeftine aute, kao i zašto im SAD nije omiljena destinacija za odmor.

Predavanje je završilo teoretiziranjem o tome kako bi trebao izgledati savršeno sigurni informacijski sustav.

Vidimo se uskoro!

Ako ste među onima koji žele znati više o cyber sigurnosti, slobodno se povežite s Filipom putem LinkedIna ili Twittera!

Vidimo se uskoro s drugim temama na repertoaru!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.