Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Završena Green Future konferencija: U Splitu će se još pričati o zelenoj tranziciji!

Split Tech City

Split Tech City

13.06.2022.

Završeno je prvo izdanje Green Future konferencije u Splitu, događaja koji je okupio međunarodne i domaće tehnološke lidere, tvrtke, institucije, donositelja odluka, znanstvenike i druge dionike iz sektora održivog razvoja.

Kroz dva dana trajanja, 9. i 10. lipnja, 50-ak govornika zanimljivim je predavanjima i panelima obradilo temu zelene tranzicije, počevši od tema urbane i e-mobilnosti, zaštite okoliša, financiranja zelenih projekata, digitalizacije poslovanja, energetike, javnih politika, businessa

Kako do klimatske neutralnosti?

Konferenciju je uživo pratilo preko 900 posjetitelja, čime se potvrdilo da je tema zelene tranzicije ključna tema današnjice, od interesa svakog društvenog i gospodarskog sektora te kako je iznimno važno razgovarati i što prije implementirati rješenja i politike koja će Europu voditi do klimatske neutralnosti, što i jest cilj Europske komisije do 2050. godine. 

„Vrlo sam ponosan što su Split i Hrvatska postali centar svijeta u zelenoj tranziciji i zelenim tehnologijma, makar i na nekoliko dana. Green Future konferencijom povezali smo privatni, javni sektor i cijelu zajednicu te okupili europske i svjetske lidere čije ideje prednjače u zelenoj tranziciji, e-mobilnosti i energiji”, rekao je Ognjen Bagatin, suorganizator konferencije. 

Splitski HNK pokazao se kao izvrsna lokacija za održavanje ovakvog događaja, a Split kao izvrstan domaćin događaju te kao idealna destinacija za kongresni turizam u pred i post sezoni. 

„Cilj nam je pozicionirati Hrvatsku i Split na svjetsku mapu događanja kad se priča o održivosti, zelenoj tranziciji i novim tehnologijama. Mislim da smo s ovim prvim izdanjem na dobrom putu ka tome i dat ćemo sve od sebe da svaka sljedeća godina bude još inspirativnija i bolja“, poručio je Tomislav Buljubašić, suorganizator. 

Sudionici kojih je bilo iz brojnih europskih, ali i svjetskih zemalja, imali su samo riječi hvale za ideju konferencije i za organizaciju.

„Green Future konferencija ima stvarni potencijal za izgradnju povjerenja između svih dionika uključenih u proces zelene tranzicije te za praćenje ideja, inovacija i inicijativa”, istaknuo je Peter Austin, savjetnik za planiranje u norveškoj prijestolnici.

Edukacija i suradnja

Svi sudionici složili su se da su za uspješan proces zelene tranzicije ključna dva faktora, edukacija i suradnja svih uključenih, počevši od institucija s izvorima financiranja do tehnoloških tvrtki.

„Za postizanje održivih rješenja koja nisu greenwashing već ozbiljna poboljšanja od statusa quo, iznimno je bitna suradnja svih struka, od konceptualne faze razvoja. Primjerice, kod planiranja nove zgrade ili rekonstrukcije stare postoji nebrojeno primjera o tome da tradicionalni, zastarjeli pristup u kojem planiranje započinje od arhitekture i građevine, a tek kasnije se priključuju ostale struke daje rješenja koja su daleko od optimalnih u kontekstu održivosti, investicije, kvalitete života. Stoga svjetski trendovi idu u smjeru interdisciplinarnosti, gdje sve struke ravnopravno sudjeluju u razradi idejnog rješenja, a što je jedini ispravni način da se pronađe zaista optimalno, održivo rješenje“, poručila je Tea Žakula, izvanredna profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te voditeljica laboratorija za energetsku učinkovitost. 

Startup Challenge

Osim podijeljenog znanja i iskustava kroz centralni dio rasporeda, Green Future konferencija ponudila je i atraktivne popratne događaje, od kojih je svakako najvažniji Startup Challenge – natjecanje u organizaciji Infobipa kroz koje je 20 odabranih startupa dobilo mentorske preporuke od izvrsnog žirija te iznijelo svoje pitcheve s odličnim green tech idejama.

Financijsku nagradu od 10.000 američkih dolara prema odluci žirija dobio je startup Climatig, a 50.000 američkih dolara iz nagradnog fonda “Green Communication Awards” u uslugama Infobipa, prema odluci Startup Tribe Teama, podijeljeno je između startupa Must Had (25.000 USD), Urban Oasis (15.000 USD) i Silvan (25.000 USD).

Velika imena među pokroviteljima, sponzorima i partnerima

Dvije najveće hrvatske tehnološke tvrtke i dva jedina hrvatska unicorna, Infobip i Rimac, prepoznali su važnost i bili glavni pokrovitelji Green Future konferencije.

Zlatni sponzori bili su OTP banka, A1, Bosch i Mastercard, dok su sponzori bili Daikin, Končar i Ernst & Young.

Prijatelji konferencije u prvom izdanju bili su Professio energija, Hrvatska gospodarska komora, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Split i Hajduk.

Konferenciju su podržavali i Dwelt, Eutopia, GBC HUB, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Strujni krug, Business Phychology Lab, Julia Teamgeist, Prirodoslovno-matematički fakultet, Filozofski fakultet te Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, Savez izviđača Hrvatske, Toco, Green Split Blue, Fabrique, Hortus, Martinis Marchi, CMS, Parkovi i nasadi, te Botanica Pologrina.

Organizacijski partneri su tvrtke Profico, Vajt i Poduzetnik.

Partneri konferencije bili su još i Aspira College, Hotel Cornaro, Galaxy Travel, Paradox Hospitality, Four Systems, Jana i Porsche.

Medijski pokrovitelji konferencije bili su 24sata, Media Servis, Dalmatinski portal, Linker, Ibex Publishing, Radio Dalmacija, Total Croatia News i naš Split Tech City.

Vidimo se i podržavamo i dogodine! 🙂

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Povezane novosti