Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Profico je novi član Split Tech City zajednice

Tina Tomičić

Tina Tomičić

13.09.2021.

Kada uđete na web stranicu splitske agencije Profico pažnju će vam privući rečenica:

Like an agency, unlike any agency. 

Kada popričate s njezinim suosnivačem, Mateom Perakom, shvatit ćete da to nisu samo prazne riječi, naime Profico itekako živi i ističe svoju različitost.

Počevši od same priče koja stoji iza osnutka agencije (o čemu će biti riječ u nastavku), preko zanimljivog dizajna interijera i samo na prvi pogled “nespojivih” boja, pa sve do kulture firme, sa sigurnošću potvrđujemo da Profico zaista jest unlike any agency.

Nastali zahvaljujući prethodnim pogreškama

Prije osnutka firme Mateo Perak je imao snažnu developersku pozadinu, drugim riječima brojao je preko 10 godina developerskog staža. Pokušavajući u par navrata raditi na startupima suočili su se s bolnom činjenicom – iz Splita je bilo teško dosegnuti svijet, pa čak i prikupiti novce za podignuti poslovanje na globalnu razinu.

Osluškujući tržište, prepoznali su potrebu za uslugama mobilnog developmenta, a s obzirom da su ranije imali mobilni startup, shvatili su da posjeduju dovoljno znanja u tom segmentu, ali i da mogu oformiti tim koji će biti sposoban izvršavati zadatke. 

Metoda pokušaja i pogrešaka naposlijetku se pokazala učinkovitom i iz nje je nastao Profico!

Dizajn studio + dev shop = product based digitalna agencija 

Od starta je cilj bio jasan – “ubaciti” se na strano tržište. Prve projekte su radili u suradnji s partnerskim dizajn studiom koji je nastao na sličan način kao i Profico, a pokrenuo ga je Mateov nekadašnji fakultetski kolega Ante Matijaca

“Malo bi oni dohvatili posla, pa malo mi. Kada bi mi prodali development, angažirali bismo njih za dizajn, kada bi oni nešto dizajnirali mi smo radili development i to je tako funkcioniralo.”

Nakon par godina zajedničke suradnje, ali kao odvojene firme, 2015. godine odlučili su se spojiti u jednu. I tu dolazi do ključnog trenutka, odnosno preobrazbe iz dev shopa u product agenciju.

Spajanjem su htjeli stvoriti agenciju koja može pružiti productcentrični konzulting, odnosno uzeti u ruke digitalne proizvode, osmislit ih zajedno s klijentom te upoznati potrebe njegovog krajnjeg korisnika. 

“Danas možemo ispratiti cijeli životni ciklus proizvoda, od čiste ideje do konačne realizacije. Sebe nazivamo product driven digitalnom agencijom i cijela metodologija rada je zapravo stvorena oko te paradigme.”

Uvijek drugačiji od drugih, izabrali su teži, ali dugoročno održiviji model poslovanja i to na način da su se odmaknuli od outsourcing usluga koje najčešće nude “konkurentske” agencije i uzimaju klijente koji imaju potrebu za čitavim proizvodima. S obzirom na spomenuti poslovni model, Profico gradi product tim koji može proizvod osmisliti i voditi do samog kraja.

 “Trudimo se da cijena bude onaj zadnji u nizu kriterija zbog kojih dobivamo posao.”

Kultura firme

Mateo ističe kako cijeli tim na Profico gleda kao na maraton, a ne sprint, u kojem je cilj foundera izgraditi firmu u kojoj žele i sami raditi. 

Najveće zasluge za dosadašnji uspjeh osnivač pridaje organizacijskoj kulturi firme:

“Najbitnija stvar je s kim ideš na put, a ne gdje ideš.”

Uporište za ovu izjavu Mateo ima u primjeru kada je dolazilo do promjena tehnologije u poslovanju uslijed čega su se isticali pojedinci koji vole to što rade i u tome žele postati najbolji.

“Na putu smo izgradnje nečega što se zove great company, a radi se o tvrtki koja je neustrašiva, ne boji se prihvatiti različite i nove izazove i može se lako prilagođavati brojnim situacijama”,

pojašnjava Mateo.

Želimo kreirati proizvode koji cijelo vrijeme stvaraju dodatnu vrijednost našim klijentima. Konstantno učimo kako maksimizirati vrijednost njihovog krajnjeg korisnika u sustavu kojeg gradimo na način da se ta vrijednost stalno multiplicira.

Profico ima urede u Splitu i Zagrebu i zapošljava više od 35 ljudi, a plan za budućnost im je stvoriti uvjete za remote rad. 

“Danas smo već solidno strukturirani, ali cijela komunikacija u firmi je ležerna i kolege komuniciraju ravnopravno.”

Projekti

Kada se dotaknemo projekata i načina rada, za Profico još uvijek ne možemo reći da je firma koja se duboko specijalizirala unutar jedne vertikale. Početna logika firme bila je da će probati ići što šire i sužavati tamo gdje shvate da su najbolji, što je s vremenom dovelo do toga da se mogu pohvaliti uspjesima u području digitalnih medija, smart cityja, IoT projekata, a najviše uživaju u raznim sharing economy projektima

Također, uspješnu suradnju ostvaruju i s enterprise sektorom.

“Volimo startupe, male i srednje kompanije i enterprise sektor, kojem često rješavamo neke probleme gdje velikim korporacijama dodajemo brzinu i agilnost u područjima koja nisu dio njihovog core biznisa, startupima rješavamo onaj dio problema koji imaju kada dobiju seriju A fundinga i trebaju nešto brzo izbaciti  i potrebne su im određene kompetencije.”

Split smart parking

Projekt Split Smart Parking nastao je kao zajednički projekt tvrtki  Split parking ,Ericsson Nikola Tesla i Profico, a podrazumijevao je izradu softverskog sustava baziranog na senzorici koji će parking operateru dati uvid u realnom vremenu u stanje popunjenosti parkinga i tako omogućiti podizanje efikasnosti naplate, a time i vlastitih prihoda. Bitan dio sustava je i aplikacija za vozače koja će pridonijeti smanjenju prometnih gužvi u centrima nastalih uslijed kruženja u potrazi za parkingom te olakšati vozačima pronalazak slobodnog parkirnog mjesta. S ovim projektom je trenutačno pokriveno preko 2000  parkirališnih mjesta na 50-ak lokacija, a planiraju se i proširenja uslijed izvrsnih rezultata.

“To rješenje nas je učinilo vidljivim širem smart city tržištu i dolazi nam jako velik broj sličnih i komplementarnih upita koji nisu nužno vezani samo uz rješenja problema parkiranja.”

Profico širi svoj tim

Profico ekipa ima ambiciozne planove za budućnost, što generira potrebu za novim kolegama. Product role su uvijek dobrodošle, čak i onda kada nemaju otvorenih radnih mjesta, a upoznaju li kvalitetne ljude odmah će ih zaposliti.

React, React Native, Node na backend-u i native mobile developere zapošljavat će u narednim mjesecima, stoga ako se želite pridružiti ovom timu, pratite njihove službene stranice i/ili sekciju poslovi na našem webu. Sretno! 🙂 

Hvala Mateu što je prepoznao rad Split Tech City udruge te je odlučio podržati članstvom Profica. Upućujemo poziv i ostalim tvrtkama da se pridruže udruzi kao član i postanu dio Split Tech City zajednice.

Podijeli


O autoru:

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)

Povezane novosti